Scena
18.03.2021. 15:07
Tanjug

GORANKA MATIĆ: Nismo bili svesni da je Novi talas nešto veliko

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Otvaranje retrospektivne izložbe Goranke Matić pod nazivom "Iskustvo u gužvi" zakazano je za 24. mart u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a slavna fotografkinja za Tanjug kaže da niko u Jugoslaviji početkom osamdesetih nije bio svestan da je Novi talas nešto veliko i značajno.

Retrospektiva Goranke Matić, kako je najavila kustoskinja MSUB-a Una Popović, biće postavljena u tri muzejska nivoa, a sadržaće pet segmenta, koji nisu hronološki, već žanrovski i stilski zasnovani.

Goranka Matić je istoričarka umetnosti, a njen profesionalni angažman vodio ju je i kroz novinsku fotografiju, i kroz autorsku fotografiju, tj. umetničku, kroz reportažu i kroz dizajn.

Sve te celine čine izuzetno kompleksan i slojevit autorski opus Goranke Matić.

Povezane vesti - FOTOGRAF GORAN JOVIĆ: Kišni dečak u srcu Afrike 

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Posebnu pažnju publike privućiće fotografije - dokumenti o nastajanju mitskog Novog talasa koji je umetnički i sociološki razdrmao jugoslovensku javnost početkom osamdesetih godina prošlog veka.

U središtu specifične jugoslovenske pop - art revolucije sa svojim fotografskim aparatom "na gotovs" nalazila se Goranka Matić stičući iskustvo u gužvi.

Matić napominje da ju je koloplet okolnosti spojio sa rokenrolom.

"Počela sam da radim u tadašnjem muzičkom magazinu "Džuboks" i bilo je očekivano da ću osvajati svet rok fotografije. Slikala sam protagoniste tadašnje scene za omote ploča njihovih bendova, za medije, privatno...Niko od nas u Jugoslaviji nije bio svetsan da je Novi tanlas nešto veliko i značajno...Uživali smo u divnoj mladosti i to je to...Nema mistifikacije. Tek kada je sve prošlo počela je glorifikacija, mistifikacija, slepo sećanje..." kazala je Matić i dodala da se na njenim rok fotografijama uglavnom nalaze njeni prijatelji.

"Komotno sam se osećala dok su nastajale te fotografije, baš kao što je bio slučaj kada sam slikala protagoniste nove likonve secene u Studentskom kulturnom centru tog doba. Zahvaljujući kustoskinji Uni Popović publika će videti paralelu između rok i likovne scene u SKC početkom osamdesetih godina prošlog veka" kazala je Matić.

Povezane vesti - INTERVJU MILOŠ ŠOBAJIĆ: Konceptualizam kao NATO art

Izložena lična životna svedočanstva za Matić predstavljaju najintimniji deo postavke.

"Noćne beleške, ogledalo, fotografije mojih roditelja, moja foto sećanja...predstavljaju moje ćoše za intimu u celoj izložbi. To je specifična vrsta lične izloženosti na koju sam pristala" kazala je Matić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Njene fotografije sa različitih protesta devedestih godina prošlog veka u Beogradu obišle su svet.

"Dobro smo prošli tada. Šta se sve dešavalo na ulicama devedestih, bilo je minimalno žrtava. Znala sam da se snađem u gužvi na ulici jer sam do tada bila na "milion" koncerata. Moje kolege, izuzetni sporstki fotoreporteri sa manje taktike su ulazili u događaje. Umeli si da dobiju šmrk u lice sa bornih kola ili pendrak po leđima tadašnjih organa reda"

"Nova realnost" koju su kreirale pandemija i tehnološka revolucija na globalnom nivou, za Matić, prema njenim rečima ne predstavlja veliki izazov jer je već deset godina prestala da fotografiše u gužvi.

"Sve ovo što se dešava oko pandemije i onlajn komunikacije mi je "pomoglo" da nabacim desetak kilograma, ali i da u miru skeniram sve fotografije koje će se naći na izložbi", kaže Matić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Kako navodi, sve veći broj ekrana oko ljudi sa "živom" slikom u direktnom prenosu ili snimljenom video neće ugroziti status fotografije u komunikaciji savremenog čoveka.

"Kada je nastajala fotografija svi su govorili da je ugroženo slikarstvo, pa se ispostavilo da je to bezveze. Danas svako ima priliku da fotografiše mobilnim telefonom, ali je tek po neko fotograf. Kao što je većina stanovništva funkcionalno pismena, ali je tek po neko pisac" poručuje Matić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
28.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve