Scena
30.01.2022. 09:05
R. E.

Kristijan Bejl

Gospodar svog tela

Kristijan Bejl
Izvor: EPA / WARREN TODA

Pre 48 godina, 30. januara 1974 rođen je britanski glumac Kristijan Bejl. Znamo ga kao "Betmena", "Američkog psiha" i "Mašinistu"... Mnoge velike uloge je odigrao, a one najveće mu, sigurni smo, tek predstoje. Kritičari ga svrstavaju među "najkreativnije" glumce i to sa razlogom. Retko ko ima tu moć transformacije kao Bejl.

Poznato je da glumci moraju ozbilnjo da se pripreme pred svaku novu ulogu. Bilo da rade sa vokalnim trenerima, fitnes instruktorima ili dizajnerima kostima, ulažu veliki trud kako bi nam prikazali lika koji tumače na najbolji način.

Kristijan Bejl ovaj trud podiže na sasvim drugi nivo. Retko ko je spreman da ide tako daleko kao on. 

Za film "Američki Psiho" prošao je kroz jednu od najrigoroznijih dijeta, koja se sastojala samo od proteina, zdravih masti i malih količina ugljenih hidrata. Bejl je jednom prilikom za Gardijan rekao da mu je bilo jako važno da fizički što bolje predstavi Patrika Bejtmena, jer je njegov lik "jako površan i narcisoidan, pa mu je izgled od velikog značaja".

Kristijan Bejl
Izvor: EPA / ALEXANDER BECHER

U filmu "Mašinista" Bejla smo videli kao izuzetno mršavog Trevora Reznika. Za ovu ulogu Kristijan je izgubio čak 30 kilograma za četiri meseca, a kako kažu producenti, želeo je još da smrša, ali mu zbog zdravlja nisu dali da ode ispod 60 kilograma.

Posle ovog drastičnog izgladnjivanja, Bejl je imao samo pet meseci da se spremi za film "Betmen počinje". Odmah se bacio na jaču ishranu, iako su ga stučnjaci upozoravali da mora sporije da prilagođava svoj stomak na promene. Bejl je uspeo da za kratko vreme nabaci mišiće za ulogu superheroja Betmena, kroz teške treninge i ogromne količine hrane.

Nakon dva filma o Betmenu, Bejl je dobio ulogu u filmu "Bokser" iz 2010. Igrao je Dikija Eklunda, boksera koji se mučio sa zavisnošću od droga, pa je glumac morao da ponovo izgubi oko 15 kilograma. Bejl je objasnio da je za ovu ulogu izgubio masu uglavnom trčanjem, bez drugih vežbi. Ova uloga donela mu je mnoge nagrade, jedna od kojih je i Oskar za najbolju sporednu ulogu.

Kristijan se 2013. ponovo transformisao, nabacivši 20 kilograma za ulogu u filmu "Američka prevara". Priprema za ovu ulogu, kako je rekao Bejl, uključivala je mnogo krofni, čizburgera i svega čega je mogao da se dohvati.

Samo šest meseci kasnije, morao je da se spremi za ulogu Mojsija u filmu "Egzodus" i izgubi sve kilograme koje je nabacio za prethodnu ulogu.

Kristijan Bejl
Izvor: Shutterstock

Naredne godine, opet je nabacio značajan broj kilograma za ulogu bivšeg potpredsednika Amerike, Dika Čejnija u "Čoveku iz senke". Uspeo je da se ugoji 20 kilograma za kratko vreme, a kako je sam rekao "uživao sam u pitama i slatkišima više nego što inače sebi dozvoljavam.“

Koja je vama omiljena uloga Kristijana Bejla?

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve