Scena
06.08.2022. 15:10
Lena Munitlak

Ms. Marvel

Gospođica Marvel – avantura sa istorijskom perspektivom

Serija
Izvor: Shutterstock

Priča o običnoj devojci iz Nju Džersija koja otkriva da ima supermoći najnoviji je dodatak Marvelovom univerzumu.

Serija "Ms. Marvel" predstavlja njihov korak u svet mladih, a deo je četvrte faze "Marvel Cinematic Universa"-a, koja se značajno proširila u prethodne dve godine. U ovoj fazi nalaze se i mnoge druge Marvelove mini-serije poput "WandaVision", filmova "Crna udovica", "Tor: Ljubav i grom" i drugih.

Četvrta faza razvoja MCU-a se većinski zasniva na širenju priča likova koji će biti ključni u razvoju glavne priče "Osvetnika" u narednom periodu.

Kada je počela produkcija "Ms. Marvel", postojala je neizvesnost oko ideje o nastavku širenja priče Marvelovih junaka bez velikih filmskih zvezda. Naime, glavna glumica u ovoj seriji, Iman Velani, nikada pre nije bila pred kamerama profesionalno, a njen prvi korak u Holivudu bio je ni manje ni više nego u najvećem filmskom univerzumu danas.

"Ms. Marvel" se odlično uklapa u dosadašnji tok Marvelovog storitelinga, a junakinja ove serije Kamala Kan pojaviće se i u filmu "The Marvels" koji dolazi sledeće godine. Iman Velani će ponoviti svoju ulogu, a nakon prve sezone serije sigurno je reći da će taj film biti vredan čekanja.

U centru priče ove avanture je porodica Kan. Poreklom iz Pakistana, preselili su se u SAD kao skromni imigranti. Ali kada Kamala, mlađa ćerka Munibe i Jusufa Kana, otvori kutiju starih stvari koje joj je poklonila njena baka Sana, njihova sudbina se menja.

Narukvica koja je pripadala Ajši, njenoj prabaki, primorava Kamalu da se suoči sa novim delom svoje ličnosti. Susreće se sa opasnim bićima iz druge dimenzije, koja se nazivaju Đin, a to ime se u muslimanskoj kulturi vezuje za đavolje, odnosno loše duhove koji prave probleme.

Kamala otkriva da je njena prabaka bila jedno od tih stvorenja iz druge dimenzije, kao i da je posedovala posebnu moć, koju nazivaju nur (svetlost). Ostatak Đinova, predvođenih Nadžmom, starom prijateljicom Kamaline prabake, okreće se protiv Kamale, želeći da iskoriste njene moći da probiju barijeru između dimenzija, što bi značilo sigurnu katastrofu za svet u kome naša junakinja živi. Kamala se zato vraća u Karači da poseti baku i pokuša da sazna više o prabaki i poreklu njenih moći.

Pored toga, glavna junakinja mora da se krije od vladinog odeljenja za kontrolu štete koje ima cilj da uhvati sve one koji poseduju nur, nastojeći da neutrališu pretnju "poboljšanih individua", odnosno onih koje imaju određene moći.

Jedan od najvažnijih elemenata serije je prikazivanje korena, kulture i istorije Pakistana i Indije u vreme rascepa tokom prošlog veka. Kreatorka serije Biša Ali nastojala je da na najbolji način prikaže ovu kulturu iz svog ličnog iskustva, a Marvelu je ovo dalo šansu da se plasira na ogromno i raznoliko tržište južne Azije, međutim, morali su da pažljivo pristupe ovom projektu jer je bilo jednako lako udovoljiti ljudima, ali i uvrediti ih prikazima kulture tog područja.

Ne može reći da je MCU bio manje popularan pre "Ms. Marvel", osvojio je potpuno drugačije, posebnije mesto među gledaocima koji do sada nisu bili upoznati sa ovakvim načinom predstavljanja superheroja.

Scene iz džamije, sa venčanja, kao i odeća i hrana koriste se da bi gledaocima pružili potpunu sliku o tome kakav je život u jednoj južnoazijskoj porodici koja živi u Nju Džersiju. Delovi kulture koji su prikazani su sasvim očekivani, međutim način na koji su prikazani sasvim je osvežavajuć jer predstavlja preispitivanje normi i običaja, kao i porodičnih veza.

Prikazivanje ovog dela unutrašnjeg konflikta zaživelo je u drugom delu sezone. Neki fragmenti, uključujući Kamalino nasleđe i kontroverznu temu podele Indije 1947. godine, bili su iznenađujuće dirljivi. Milioni porodica raseljenih tokom krvave podele našli su se u šoku zbog promena koje nisu bili spremni da prihvate. Uvučeni su u rat u ime podsticanja verskih sukoba i predrasuda Velike Britanije da unište nasleđe Indije.

Mase ljudi postale su nesumnjive žrtve u celoj ovoj sagi, nisu imale drugog izbora nego da migriraju ili žive u strahu za svoj život na drugoj strani granice.

Pored podele i kulturnog i društvenog bontona, "Ms. Marvel" ima relativno slabiju narativnu strukturu od ostalih Marvelovih projekata, kao što je primetno odsustvo besnog antagoniste koji se sukobljava sa glavnim likom. Nadžma i njena ekipa Đinova iz drugog sveta se samo dvaput značajnije pojavljuju u seriji, a čini se da je taj deo sukoba ostavljen za moguću drugu sezonu.

Čak ni drugi sporedni likovi poput Kamalinih prijatelja, Bruna i Nakije, koji su inače bili važne ličnosti, ne dobijaju dovoljno pažnje. Debitantski performans mlade Iman Velani je u centru pažnje, a njen talenat je neosporiv, mada se baš zbog toga priča ponekad čini malo jednodimenzionalnom.

Pomalo pomereni prioriteti producenata povremeno narušavaju narativnu ravnotežu priče, koja zbog toga deluje nedosledno i nerealizovano. Ipak, "Ms. Marvel" ostavlja snažan uticaj na gledaoca, a čini se da je serija rađena po formuli filmskog stvaralaštva koju Marvel koristi već godinama. Ipak, neki delovi priče i neki od likova usled toga ostaju po strani, što umanjuje užitak i osećaj zatvorenosti narativa.

Sve u svemu, prva sezona "Ms. Marvel" je pomalo mlak uvod u lik Kamale Kan, ali predstavlja pristojan temelj za sledeći film u kome će se junakinja pojaviti. U nekim delovima vidi se da su kreatori serije previše pokušavali da spoje iskrenost likova i komediju, međutim u momentima kada postoji pravi balans između ova dva aspekta, serija preuzima svu pažnju gledaoca i uvlači ga u magičan svet Marvelovog univerzuma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve