Scena
28.06.2022. 16:05
R.E.

Popularno ovog leta

Novi film o Elvisu - šta je istina, a šta fikcija

elvis prisli
Izvor: Shutterstock

U bioskopima se pojavio dugo očekivani film režisera Baza Lurmana “Elvis”, koji prati život najveće muzičke ikone svih vremena. Zvezde filma su Ostin Batler (Elvis) i Tom Henks (Tom Parker), a biografija kralja rokenrola je, po mnogim predviđanjima, hit film ove sezone.

Biografije velikih muzičara su veoma popularne prethodnih godina, te smo do sada već imali priliku da uživamo u filmovima “Bohemian Rhapsody” (o grupi Kvin), "Rocketman" (o Eltonu Džonu) i “Toma” (o Tomi Zdravkoviću).

Ta ostvarenja su veoma popularna jer nas vraćaju u prošlost, podsećaju na muzičke legende koje smo voleli i dalje ih volim,  pružaju nam priliku da uživamo u hitovima koji su neprolazni.

Film "Elvis" donosi biografiju kralja rokenrola iz ugla njegovog odnosa sa kontroverznim menadžerom Kolonelom Tomom Parkerom, zvanim Pukovnik. 

Ali kao i u svakom filmu ovog žanra, nisu baš sve prikazane scene istinite.

Da li su se B. B. King i Elvis Prisli zaista družili u ulici Bil?

"Elvis i King su bili poznanici, ali ne i bliski prijatelji, verovatno su se njihovi putevi prvi put ukrstili u 'Sun' studiju, ali ne zadugo", rekla je za "UsaToday" Alana Neš, autorka nekoliko knjiga o Elvisu.

Kako navodi, njihov sastanak se dogodio u decembru 1956. godine, kada je King bio hedlajner All-Black VDIA Goodvill Revue. Elvis je pozvan da nastupi, ali njegov ugovor to nije dozvolio.

Pred kraj večeri, Rufus Tomas izveo je Elvisa na "ples nogu" i publika je bila izbezumljena.

Nakon koncerta, iza kulisa, King i Prisli zajedno su pozirali za fotografisanje.

Danas se u Ulici Bil u Memfisu nalazi statua Elvisa Prislija, kao i muzej, a ta ulica važi za najraspevaniju na svetu. 

elvis prisli
Izvor: Shutterstock

Da li je Robert F. Kenedi zaista ubijen dok je Elvis snimao specijal za povratak '68?

Kako kaže Nešova, senator je upucan u Los Anđelesu ali se to nije to se nije dogodilo tokom snimanja čuvenog TV specijala o Elvisu, već tokom proba.

"Elvis je stigao na početak dvonedeljnih proba 3. juna 1968. godine, a Kenedi je upucan 5. juna, a preminuo je sledećeg jutra, 6. juna", rekla je Alana i dodala da je "ubistvo Elvisa pretvorilo u emocionalnu spiralu".

Da li je pukovnik Tom Parker ubedio Elvisa da nastupa u Vegasu kako bi platio kockarske dugove menadžera?

Veza nije ni približno tako direktna kao što je prikazano u filmu.

Publici je predstavljen Elvisov boravak u hotelu “International” kao način da njegov menadžer otplati svoje kockarske dugove u hotelskom kazinu.

Neš kaže da je Parker bio strastveni igrač, počev od ranih godina u karnevalskom poslu, često odlazeći u Hot Springs u državi Arkansas, ili u Palm Springs u Kaliforniji, kako bi zadovoljio svoje kockarske potrebe.

“To ne znači da Parkerovo kockanje i Elvisovi nastupi u Vegasu nisu povezani”, kaže ona.

Prema bivšem šefu hotela "Internacional", Aleksu Šufiju, pukovnik je donosio milion dolara godišnje ovom hotelu svojim  kockanjem.

"Kroz grad je prošla glasina da je Milton Prel, Šufijev bivši šef u Sahari, posredovao u sporazumu za pukovnika, primajući novac od mafije da bi postigao dogovor. U filmu se učešće mafije pretpostavlja”, rekla je Alana.

Da li je Prisila Prisli zaista zahtevala od Elvisa da ode na rehabilitaciju?

Kako kaže Alana Neš, to se nije zaista dogodilo.

"U svojoj knjizi ‘Elvis i ja’ Prisila kaže da je ponekad čula da se prijavio u bolnicu i da je tada zvala da vidi da li je dobro", kaže Nešova.

U drugoj knjizi “Elvis Prisli, Prisila Prislii” kaže da su je mnogi pitali zašto ona nije pokrenula intervenciju.

Njen odgovor bio je: "Lljudi koji to pitaju ne poznaju Elvisa. Elvis bi reagovao na intervenciju isto kao i na zahtev da prestane da peva. Nesumnjivo bi odbacio svaki pokušaj intervencije sa osmehom. Ne postoji niko, uključujući njegovog oca, koji bi to mogao da uradi.”

U vreme kada je Elvis pokušavao da se izleči od svoje zavisnosti, njegova bivša supruga više nije bila prisutna u njegovom životu svakodnevno.

Da li ste gledali "Elvis"? Kako vam se dopada? Pišite nam u komentarima...

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
30.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve