Scena
29.04.2021. 10:56
Tanjug

Završen postupak

Handke bio i ostao Austrijanac

Peter Handke pisac
Izvor: EPA/GEORG HOCHMUTH

Postupak za oduzimanje austrijskog državljanstva protiv nobelovca Petera Handkea, zbog pasoša bivše Jugoslavije koje je dobio od Slobodana Miloševića, obustavljen je. "Peter Handke je bio, jeste i ostaje građanin Koruške i austrijski državljanin", poručeno je iz kabineta guvernera Koruške Petera Kajzera bečkom dnevniku "Kronen cajtung".

Jedna američka platforma je u Nacionalnoj biblioteci došla do pasoša Handkea, koji je 15. juna 1999. izdat u Ambasadi SR Jugoslavije u Beču.

U tom pasošu se kao državljanstvo Handkea navodi "jugoslovensko".

To saznanje je krajem 2019. izazvalo veliku buru, posebno što je pasoš izdat godine kada je NATO bombardovao Srbiju, pa se postavilo pitanje da je uzimanje pasoša jedna vrsta solidarisanja poznatog književnika sa Jugoslavijom.

Međutim, imalo je i pravne posledice, pošto su pravnici počeli da se bave pitanjem da li je uzimanjem pasoša izgubio pravo na austrijsko državljanstvo, jer prema austrijskom zakonu nije dozvoljeno dvojno državljanstvo.

Peter Handke pisac
Izvor: EPA/GEORG HOCHMUTH

Zato je pokrenut postupak za proveru da li treba oduzeti Handkeu austrijsko državljanstvo.

Handke je stalno govorio da nema jugoslovensko državljanstvo i da je pasoš uzeo samo kako bi mogao da putuje.

Sada je sve rešeno i postupak protiv Handkea je obustavljen. "Raduje me da je ta diskusija konačno završena i da možemo u buduće samo diskutovati o veličanstvenim književnim delima našeg nobelovca", poruču je Kajzer.

Ukazuje se da bi Handke izgubio austrijsko državljanstvo samo ako je podneo lično zahtev za dobijanje jugoslovenskog državljanstva.

Takav zahtev autor, kako tvrdi, nikada nije podneo i nisu pronađene nikakve informacije da je to učinio.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
mist
12°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve