Scena
14.05.2019. 18:54
M.P./Foto: Screenshot HBO

IGRA PRESTOLA: Serija koja više ne liči na sebe

got-1.jpg
Izvor: HBO /

"Kako dočekati 14. april 2019. godine?" - Bila je najčešće izgovarana rečenica među fanovima "Igre prestola", nakon emitovanja poslednje epizode, sedme sezone. Zima je konačno stigla, Noćni kralj je bio pred vratima, otkriveno je Džonovo pravo poreklo. Serija je, po ko zna koji put, dobila neočekivani obrt. Međutim, to nikome nije smetalo. Očekivanja fanova su ponovo bila ispunjena, nije im smetalo ni to što za konačni odgovor - ko će sesti na tron, morati da čekaju godinu dana. Nije mi smetalo jer su verovali da će autori serije, za tih godinu dana, dobiti dovoljno vremena za eksperimentisanje, neočekivane obrte, nova iznenađenja.

Nepunih godinu dana kasnije, u neku ruku su i dobili sve to. Međutim, ovaj put iznenađenje je bilo prilično negativno - njhova omiljena serija je skrenula u pogrešnom pravcu. Nije ispunila očekivanja, tako makar kažu brojne kritike fanova, na račun poslednje sezone.

Najveće kritike fanova, ali i uglednih analitičara televizije i filma scenaristi serije Dejvid Beniof i B.D. Vejs pretpreli su nakon poslednje emitovane epizode. Pored neočekivanog obrta u kojem je Deneris od jednog od najpozitivnijeg lika postala luda kraljica, o čemu je Ekspres već pisao, u petoj epizodi je viđeno još mnogo nelogičnosti. Pa da počnemo.

Screenshot_20
Naivni obračun

Osam sezona čekamo na konačnu bitku za Vesteros. Sukob dve kraljice, Deneris i Sersei, dugo je najavljivan kao antologijska bitka u kojoj ćemo videti sukob zmajeva, Neokaljanih, Dotrakija, Severnjaka, plaćeneničke vojske i Serseine neočekivane trikove na koje nas je navikla. Međutim, potencijalno antologijska bitka se pretvorila u pokolj, bez pruženog otpora. Deneris je sa samo jednim zmajem zauzela grad koji nikada ranije nije pao pod ruke okupatora.  Hiljade vojnika, čvrste zidine, desetine "škorpiona", nisu joj mogli ništa. Kao da je zaboravljeno da su upravo škorpioni ubili jednog od zmaja. Samo epizodu kasnije smrtonosni "škorpioni" nisu je ni ogrebali. Zaletela se i spalila ih sve. Najblaže rečeno bitka je naivno snimljena.

 (HBO via AP) (HBO via AP)

Sersei nije zaslužila takav kraj

Druga velika nelogičnost jeste način na koji je Sersei Lanister završila. Da li uopšte možemo da nabrojimo sve likove koji su direktno ili pod njenom naredbom završili mrtvi. Jedan od najokrutnijih negativaca, za koju su nedužni ljudi samo pijuni koje će žrtvovati u svakom trenutku kako bi sačuvala svoju vlast, dočekuje kraj u zagrljaju voljene osobe. Iste one osobe čije je ubistvo naručila, kada je shvatila da će ostati sama. Patetično i neshvatljivo za seriju kakva je "Igra prestola".
Na osnovu čega je, osoba koja je osam sezona sinonim za mržnju, zaslužila "srećan kraj"? Suvišno je uopšte govoriti kako bi se Sersei obračunala sa Arjom, Deneris, Džonom, Tirionm i mnogim drugim, da je samo uspela da ih se dočepa.

cersei-1557716468
Šta se desilo sa Ariom? 

Arjin lik je od početka do kraja serije odrađen perfektno, ili je makar mogao da bude. Kada se prvi put pojavila, bila je devojčica koju suknje i maniri nisu zanimali već samo mač. Rano ostaje bez kuće i roditelja i celu sebe posvećuje svom školovanju kako da postane najspreminiji ubica u Sedam kraljevstva. Školovanje je bilo trnovito i bolno, ali je sve vreme imala jasan cilj - odstreliti sve osobe koje se nalaze na njenom spisku za ubijanje. Najstarije ime na njenom spisku je upravo Sersei, a mržnja prema njoj ju je i napravila ovim što jeste - neustrašivom ubicom. I taman kada je bila na korak od ispunjenja svog cilja, ona naprasno odustaje. Odustaje od onoga čemu je posvetila ceo svoj život. U trenutku kada ju je od Sersei delilo samo nekoliko stepenika, ona na nagovor Pseta odustaje jer se odjednom uplašila da će umreti? Ubica koji je zaklopio tolike oči, koji je pronalazio izlaz iz bezizlaznih situacija, se odjednom uplašila... Nelogično. Na kraju će se ipostaviti da se njena rečenica: "Idem u Vesteros da ubijem kraljicu", odnosila na Deneris, o čemu je Ekspres takođe pisao.

 

Screenshot_7
Svetla tačka epizode

Kako ne bi ispalo da u poslednje emitovanoj epizodi ništa ne valja, pobrinula su se braća Klegain. Fanovi su konačno dobili ono što su dugo čekali, dobili su konačni sukob Sandora i Gregora. Borba je od početka do kraja bila fantastična. Zatvorio se je jedan krug koji je najavljivan kroz celu seriju. Pobednika nije bilo i tako je moralo da bude, obojica su umrli. Nijedan nije zaslužio da preživi jer su toliko zla naneli, a opet su ispunila svoju misiju - ubli su onog drugog.

Screenshot_5

"Igra prestola", u motnažnom i produkcijskom smislu, je i dalje nešto najbolje što je ljudsko oko ikada videlo. Efekti koju su viđeni, posebno u poslednjoj sezoni, su na vrhunskom nivou i tome nema prostora za raspravu. Međutim, u tome kao i da leži glavni problem koji su kreatori serije napravili. Pokušali su da nas fasciniraju efektima. Akcenat su stavili na bitke i krvoprolića, kao da to do sada nisu uspevali na drugačiji način - spletkama, diplomatskim pregovorima, izdajama, šaputanjem po ćoškovima. Svim onim zbog čega je su fanovi seriju i zavoleli. Na kraju se ispostavlja da je neko nekoga precenio. Gledaoci autore, ili autori gledaoce, na kraju nije ni bitno. Ostaje nada da se razočarenje u osmu sezonu neće baciti mrlju na kompletnu seriju i da se neće zaboraviti zbog čega je postala najpopularnija na svetu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve