Scena
12.03.2023. 22:15
Teodora Stojanović

Evrovizija

Farineli 21. veka

Luke Black
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Gledajući ovogodišnji izbor "Pesme za Evroviziju“ čini se kao da smo se vratili u 16. vek kada je ženama bilo zabranjeno da pevaju u crkvi, pa su se dečaci pre puberteta kastrirali kako bi im bio sprečen razvoj glasnih žica i hormona. Tako je nastajao muški sopran, ali teško je poverovati da su ovi kandidati ikada čuli za Farinelija. Mada, ukoliko pogledamo koliko je danas "in“ menjati pol, možda dobijemo mnogo "modernih“ Farinelija.

U 16. veku neki dečaci su, pre puberteta, bivali kastrirani da bi im bio sprečen razvoj glasnih žica i hormona. Njihov glas se nakon toga nije produbljivao, već je ostajao na istoj visini. Tako je nastajao muški sopran, glas muškarca koji se u snazi razlikuje od glasa žene. Sve se to radilo jer Rimokatolička crkva nije dozvoljavala ženama da pevaju u crkvi.

Gledajući ovogodišnji izbor "Pesme za Evroviziju“ i kandidate koji su nastupali, čini se kao da smo se vratili u 16. vek. Kao da žene ne smeju da pevaju, pa hajde da izađe što više isfeminiziranih "muškaraca“ da ih zamene. LGBT populacija gotovo da je pokorila ceo svet, ali nismo se nadali da će u ovolikoj meri biti prihvatljiva u Srbiji.

Muškarci, iliti dečaci, s obzirom na to da su veoma mladi, izlazili su na binu u kostimima u kojima, najblaže rečeno, izgledaju kao da su došli sa štajge. Imali su više ženstvenosti od svih prisutnih dama to veče. Kada je, i kako, u ovolikoj meri postalo moderno ovako nešto? Čisto sumnjam da su ovi čuli za Farinelija, mada možda je bolje i da ne čuju. Ukoliko pogledamo koliko je danas "in“ menjati pol, možda ćemo u budućnosti imati mnogo "modernih“ Farinelija.

Svako ima prava da se oblači i ponaša kako želi. Seksualno opredeljenje je izbor pojedinaca i to nikoga ne bi trebalo da zanima. Međutim, gde je granica propagiranju i preteranom nametanju LGBT populacije? Niko te ne dira, radi šta želiš, ali nemoj na nacionalnoj televiziji izlaziti obučen kao prostitutka ispod Plavog mosta.

Koliko samo dece prati ovaj događaj? Šta odgovoriti detetu na pitanje "Mama, jel’ ovo bata ili seka?“, kada ni taj na sceni nema pojma šta je. Svedok sam toga da su neki roditelji zabranili deci da prate ovogodišnje takmičenje.

Ono što je najtužnije od svega jeste što se ovakvi kandidati uglavnom visoko plasiraju na "Evrosongu“. Setimo se Italijana Maneskina, sa lakiranim noktima i štiklama. Ili nezaboravne Končite. Žena sa bradom? Čovek koji izgleda kao žena? Ko zna i ko sve to može da pohvata. Šta god da je, pevanje se nije moglo osporiti.

Iako se "Evrosong“ decenijama trudi da pošalje poruku da nije sramota biti drugačiji, sada već malo preteruje u tome. Vokal takmičara kao da više nije ni bitan. Što čudnije izgledaš, veće su ti šanse za pobedu.

Nego, da se vratimo mi na naše kandidate. U prethodnom broju "Ekspresa“ pitali smo se hoće li nam se ponoviti Konstrakta. Nije se ponovila. Ni blizu. Dok sam gledala kandidate, razmišljala sam da li da na kraju tog teksta napišem kao zaključak "bolje da ove godine ne idemo na Evrosong“. Ono je bilo negledljivo. Gde su nestale kvalitetne numere? Gde su se sakrili pevači sa ozbiljnim glaščinama? Ko da bude ljudima favorit? Ova koja toliko falšira da pucaju prozori u kući ili bata koji želi da bude seka?

Više se ljudi ne trude da budu drugačiji, već rade ono što je popularno. Konstrakta je bila drugačija. Ona je uspela da ostavi ogroman utisak na publiku. I domaću i stranu. A za sve to bili su joj, na prvi pogled, dovoljni samo sapun, lavor i kosa Megan Markl. Za pobedu joj je bilo sasvim dovoljno da sedi na sceni, pere ruke i peva "Umetnica mora biti zdrava“. Nije izašla sa bradom ili obučena kao muškarac, ali je ipak uspela da osvoji visoku poziciju na "Evrosongu“. Subjektivno mišljenje – da nije bilo rata u Ukrajini, verujem da bi pobedila.

I ne, ne radi se ovde samo o izgledu i oblačenju. Marija Šerifović uspela je svojim spektakularnim glasom da osvoji "Evrosong“ 2007. godine. Ovo što je prikazano ove godine samo je neuspeli pokušaj i imitacija Marije Šerifović ili Končite.

U finalu nisu pobedili ni Džipsi, koji izgleda kao mlađa verzija Maneskina, a ni ovaj u kožnom ženskom kostimu. Na "Evrosong“ šaljemo Lukea Bleka sa pesmom "Samo mi se spava“. Što bi se u narodu reklo – "od svih zla biraj najmanje“. Ne bih znala kako da prokomentarišem ovaj izbor.

Mišljenja su podeljena i na društvenim mrežama. Nekome je ovaj nastup "svetski“, a nekome "blagi užas“. Luka Ivanović, kako je pravo ime našeg ovogodišnjeg predstavnika, rekao je za "Telegraf“ da njegova pesma ima posebnu poruku. Inspiracija mu je bila "kolektivno buđenje“.

"Mnogo puta pre, ali i nakon pandemije, događalo se da svet postane previše intenzivan i da se uvek nekako bolje osećam kada odspavam. Imam osećaj da se nekako regenerišem. Koliko god je to za mene kao individuu dobro, to nije dobro na globalnom nivou da svi spavamo dok se nešto oko nas dešava. Smatram da treba malo i da kontrolišemo naše okruženje. Jedna od poruka jeste kolektivno osvešćivanje za koje se nadam da će se desiti“, rekao je Luka.

Možda je trebalo da svi prespavamo izbor za "Pesmu Evrovizije“. Možda da prespavamo i "Evrosong“ u maju? Nije loše odspavati i praviti se kao da ne postojimo, dok cela ova farsa ne prođe.

Ipak, nećemo prerano osuđivati. Luka možda nije ostavio utisak kao Konstrakta, ali je mlad izvođač kome bi trebalo dati šansu. Konstantno pričamo o tome kako se mlađe generacije ne zalažu i ne bore "za bolje sutra“, ali on porukom ove pesme to radi. Na svoj način. Onome kome se ne sviđa, neka prespava. Onaj ko je zadovoljan predstavnikom, neka navija!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sve što bi trebalo da znate o Evroviziji u Liverpulu
1

Poznat redosled nastupa

01.02.2023. 09:00

Sve što bi trebalo da znate o Evroviziji u Liverpulu

Liverpul je u utorak zvanično preuzeo od Torina organizaciju narednog, 67. takmičenja Pesme Evrovizije, i žrebom je izabran raspored predstavnika zemalja u polufinalima.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
22°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve