Izložba u Prirodnjačkom muzeju Seobe i opstanak

Izložba u Prirodnjačkom muzeju Seobe i opstanak

foto Jožef Gergelj


U Galeriji Prirodnjačkog muzeja, na Malom Кalemegdanu u petak 3, jula biće otvlorena Izložba „Zov daljine – seobe u carstvu životinja“ autorke dr Daliborke Stanković.  Posetioci će imati priliku da saznaju kakvu ulogu imaju seobe u životnom ciklusu, ne samo ptica,  i  insekti, slepi miševi, gmizavci, ribe i neki kopneni sisari za koje je malo poznato da imaju selidbe.Da li je seoba poduhvat vredan divljenja i koje sve opasnosti vrebaju na tom putu? Gde zimuju naše rode, a kuda sve lete slepi miševi? Šta su to termali i koje ptice ih koriste?

foto Predrag Kostin

foto Predrag Kostin

Pripadnici nekoliko stotina vrsta riba sele se na velike udaljenosti, radi mrešćenja. Među njima su losos, jesetra i moruna (iz okeana u reke), kao i jegulja (čija je selidba u obrnutom smeru – iz reka u more). Najpoznatija seoba riba zabeležena je kod atlantskih lososa koji se iz slatkovodnih reka sele u Atlanski ili Tihi okean, gde provode najveći deo života, a zatim se vraćaju u matičnu reku radi mrešćenja.

Najznačajnija selidbena kretanja gmizavaca zabeležena su kod nekih vrsta morskih kornjača koje se sele na velike udaljenosti, i po hiljadu kilometara, radi polaganja jaja.

foto Biljana Topic

foto Biljana Topic

Dve spektakularne seobe kopnenih sisara zabeležene su kod irvasa, koji se sele između zimskih i letnjih staništa na Arktiku, i gnuova, čija su migratorna kretanja vezana za smenu kišne i sušne sezone u Africi, u oblasti Serengeti – Mara, između Tanzanije i Кenije. Seobe su zabeležene i kod morskih sisara – kitova i delfina. Grbavi kitovi kao najveće životinje na svetu, rekorderi su u selidbenim aktivnostima među sisarima, s obzirom na to da se hrane u polarnim vodama, a radi razmnožavanja u tropskim i suptropskim morima, mogu preći i do 8.300 kilometara.

 foto Saša Preradovic

foto Saša Preradovic

Na izložbi će biti prikazano 87 vrsta životinja, odnosno 119 taksidermijskih preparata insekata, gmizavaca, riba, ptica i sisara iz bogatih zbirki Prirodnjačkog muzeja, a posetioci će moći više da saznaju I o tome kako se organizmi orjentišu i pronalaze svoj put tokom seobe. Izložba će biti otvorena do decembra 2020. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar