Scena
08.06.2023. 21:05
Beta

Kragujevac

Izložbe prilagođene osobama sa invaliditetom

1
Izvor: Shutterstock

Izložba vajarskih dela akademika Save Halugina "Nevidljivi šaptači" u Legatu Nikole Koke Jankovića biće prilagođena posetiocima s različitim tipovima invaliditeta.

To je druga izložba u toj galeriji koja je dostupna i osobama s invaliditetom zahvaljujući projektu Foruma mladih s invaliditetom kojeg je podržao Grad Kragujevac.

"Slepim i slabovidim osobama omogućeno je da se nesmetano kreću u izložbenom prostoru koristeći taktilne staze i markere, a informacije o umetničkim delima dostupne su im putem legendi sa opisom na Brajevom pismu", navodi se u saopštenju organizatora.

Za gluve i nagluve osobe obezbeđena je podrška putem multimedijalne prezentacije na tabletima, s tekstovima prevedenim na znakovni jezik.

Na izložbi koja će biti otvorena sutra, u petak, u 20.00 sati, akademik Halugin predstaviće se vajarskim ostvarenjima u bronzi, nastalim od 1986. do 2019. godine. Biće izloženi i crteži i slike u digitalnom formatu na hologramskoj prezentaciji.

Autor inkluzivnog dela ove izložbe, istoričar umetnosti Vladimir Marković, za agenciju Beta je rekao da je u januaru bila prva izložba "Inkluzivno na delu", na kojoj je izbor dela Koke Jankovića bio dostupan osobama sa invaliditetom.

Marković je najavio da će i ubuduće izložbe prilagođene osobama sa invaliditetom biti organizovane u Galeriji Koke Jankovića.

Dodao je da je pristup informacijama o delima kroz znakovni jezik i audio podršku omogućen i na sajtu Galerije "Pristupačno".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Beograd dobija mobilnu aplikaciju za pomoć slepima u javnom prevozu
Slepi, slabovidi

Vesić najavio

19.10.2021. 15:05

Beograd dobija mobilnu aplikaciju za pomoć slepima u javnom prevozu

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić razgovarao je sa predstavnicima Udruženja slepih i slabovidih osoba "Slepi - gledamo srcem" o problemima sa kojima se te osobe suočavaju i najavio da će, između ostalog, biti napravljena mobilna aplikacija koja će im pomoći prilikom korišćenja javnog prevoza.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve