Zdravlje
12.08.2022. 13:15
R. E.

Proteini iz kože svinja

Slepim ljudima vraćen vid zahvaljujući novim implantima

Slepi, slabovidi
Izvor: Shutterstock

Dvadeset ljudi sa bolesnom ili oštećenom rožnjačom imalo je značajno poboljšanje vida nakon što su dobili implantate napravljene od proteina iz svinjske kože.

Operacije su urađene pacijentima u Iranu i Indiji, a svi su bolovali od keratokonusa, stanja u kojem se zaštitni spoljni sloj oka progresivno stanji i izboči ka spolja.

Četrnaest pacijenata je bilo slepo pre nego što im je ugrađen implantat, a dve godine nakon operacije, vid im se vratio delimično ili u potpunosti.

Tim naučnika koji je osmislio ovu tehnologiju, objavio je svoje nalaze u četvrtak u časopisu "Nature Biotechnology", prenosi NBC News.

"Bili smo iznenađeni stepenom poboljšanja vida", rekao je Nil Lagali, koautor studije i profesor eksperimentalne oftalmologije na Univerzitetu Linkoping u Švedskoj.

Kako bi napravili ovaj implantat, Lagali i njegov tim su rastvorili svinjsko tkivo i napravili prečišćeni rastvor kolagena. Na taj način su kreirali hidrogel koji oponaša ljudsku rožnjaču.

Za transplantaciju rožnjače do sada je uvek korišćeno tkivo osoba koje su zaveštale svoje organe. Međutim, naučnici su uspeli da pronađu zamenu koja je dostupnija.

"Kolagen iz svinjske kože je nusproizvod prehrambene industrije. To ga čini široko dostupnim i lakšim za nabavku", rekao je Lagali.

Iako nisu svi pacijenti imali isti stepen poboljšanja, dr Marian Maksaj, koji nije bio uključen u studiju, smatra da je ovo prelomni trenutak za ljude koji boluju od keratokonusa. Takođe je rekao da bi ova tehnologija mogla da se primeni i na lečenje drugih bolesti rožnjače.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Simptomi srčanog udara su drugačiji kod žena
Srčani udar

Pročitajte, važno je

10.08.2022. 07:10

Simptomi srčanog udara su drugačiji kod žena

Poslednje istraživanje zdravlja stanovništva Srbije (2019. godine) pokazalo je da svaka treća odrasla osoba ima povišen krvni pritisak, a svaka jedanaesta koronarnu bolest srca ili anginu pektoris.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve