Scena
30.09.2023. 12:57
M.P.

Koji nam to filmovi stižu

Jesen je rezervisana za bioskope

animirani film, bioskop
Izvor: Shutterstock

U danima kada ispraćamo leto, vreme je da se dobro pripremimo za predstojeću filmsku jesen. Ali pre toga da se malo podsetimo retkih naslova koji su izašli u inače apstinentnim mesecima za kinematografiju.

Kada je reč o filmovima koji su tokom cele godine pompezno najavljivani, ovo leto ćemo pamtiti samo po dva naslova koji su neko vreme punili bioskopske sale. Velike naslove uvek vezujemo za velika imena, obično reditelje, pa smo tako u julu i avgustu imali priliku da uživamo u poslednjem ostvarenju Kristofera Nolana, reditelja čiji se filmovi uvek iščekuju sa velikom neizvesnošću.

Film o čuvenom naučniku Robertu Openhajmeru, koji je zajedno sa timom najistaknutijih stručnjaka napravio prvu nuklearnu bombu, zaista je sjajno ostvarenje koje se već nalazi, po mnogim kritičarima, u uskoj trci za ovogodišnjeg Oskara. Priča o nastanku najsmrtonosnijeg oružja odnela je hvalospeve publike i kritičara. Ovaj film bez ikakve sumnje ostavlja snažan uticaj i od momenta prve projekcije je pokrenuo moralne rasprave širom sveta, o tome da li je Openhajmer fizičar koji je samo radio svoj posao ili ipak nosi određeni moralni teret, ne kao stručnjak, već kao čovek. Galama koja je nastala nakon premijere filma definitivno je potvrda kvaliteta ovog umetničkog dela.

S druge strane je naslov, iako potpuno drugačije teme i sadržaja, koji je izazvao jednako glasne rasprave, film "Barbi“. Ovo delo je pored očekivane komedije pružilo, po mišljenju publike, duboku kritiku društva. Ceneći po zaradi, oba ostvarenja su uspešno ispunila leto u bioskopima širom sveta.

Kao i obično, tokom vrelih dana, na striming platformama nije bilo posebno zanimljivog sadržaja. Međutim, jesen nam priprema nekoliko naslova koji će privući ljude u bioskope.

Čuvari formule

Kada govorimo o velikim rediteljima, ime koje je sigurno osvojilo srpsku publiku i zbog kog uvek očekujemo nešto dobro, bio to film ili serija, zasigurno je Dragan Bjelogrlić. U "MTS dvorani“ 24. oktobar rezervisan je za premijeru dugo iščekivanog filma "Čuvari formule“. Nakon zapaženih uspeha na međunarodnim filmskim festivalima u Lokarnu i Sarajevu, gde je osvojio prestižne nagrade "Verajati magazina“ i festivalske publike u Sarajevu, očekuje nas prilika da ga ove jeseni doživimo na velikom platnu u bioskopima širom zemlje i regiona.

Dragan Bjelogrlić se do sada pokazao veoma sposobnim da oživi i dodatno umetnički oplemeni istorijske događaje i ličnosti, pa tako nas i sada očekuje drama o jednom istorijskom događaju. Dok čekamo na odluku da li će se snimati treća sezona serije "Senke nad Balkanom“, iz blatnjave Jatagan-male selimo se u Jugoslaviju iz perioda Hladnog rata.

Priča filma fokusira se na grupu naučnika iz Instituta "Vinča“, predvođenu profesorom Dragoslavom Popovićem. Njihova sudbina neočekivano se menja kada postanu žrtve zračenja, a jugoslovenska tajna policija odlučuje da pošalje naučnike na lečenje u Kliniku "Kiri“ u Parizu. Tamo, francuski tim doktora sa profesorom Žoržom Mateom na čelu suočava se s teškom odlukom jer je stanje pacijenata kritično. Iako je profesor Mate tokom svog života bio zagovornik nuklearnog razoružavanja i duboko kritikovao projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, sada je predložio hrabru i rizičnu intervenciju zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Pitanje koje dominira u ovoj priči je da li je to eksperiment nad ljudskim životima ili iskrena namera da se pomogne. Moralno pitanje koje se najavljuje u filmu neodoljivo podseća na Openhajmerovu dilemu koja je zapalila svet. Da li će ova srpska nuklearna priča biti makar približna po kvalitetu holivudskoj, ostaje da vidimo od 24. oktobra. Međutim, glumačka postavka, kao i celokupan tim koji je učestvovao u realizaciji ovog dela bude optimizam.

Glavne uloge tumače Raša Bukvić, uz postavu francuskih glumaca uključujući Aleksisa Manentija, Olivijea Bartelemija i Anu Saru. Direktora Instituta "Vinča“ Pavla Savića tumači Predrag Miki Manojlović, dok je ulogu šefa državne bezbednosti SFRJ Leke Rankovića preuzeo reditelj filma Dragan Bjelogrlić. Mlade jugoslovenske naučnike tumače Jovan Jovanović, Alisa Radaković i Ognjen Mićović.

Scenario potpisuju Vuk Ršumović, Ognjen Sviličić i sam Dragan Bjelogrlić. Direktor fotografije je Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, za scenografiju su zaduženi Jelena Sopić i Jovana Cvetković, a kostime je izradila Marina Vukasović Medenica. Aleksandar Ranđelović potpisuje muziku.

Kao i prethodna ostvarenja, i ovaj projekat rađen je u koprodukciji više zemalja. Za realizovanje filma „Čuvari formule“ zaslužne su produkcijske kuće „Cobra Film“ i „United Media“, uz podršku „Eurimages“-a, „Creative Europe Media“, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije.

Ubistva pod cvetnim mesecom

Sigurno ne postoji ostvarenje koje se čeka sa toliko neizvesnosti ove godine kao što je film "Ubistva pod cvetnim mesecom“. I ovaj put su za to zaslužna najveća imena Holivuda današnjice – Martin Skorseze, Leonardo Dikaprio i Robet de Niro. Kada vidite ova tri imena u jednom filmu, onda zasigurno možete očekivati kvalitetno ostvarenje vredno pažnje.

Film "Ubistva pod cvetnim mesecom“ donosi duboku i mračnu priču smeštenu u Oklahomi tokom 1920-ih godina, nakon što su članovi Osage plemena postali najbogatiji ljudi na svetu zbog nalazišta nafte na njihovoj teritoriji. Priča se fokusira na Ernesta Burkharta koga, po rečima kritičara, izvanredno tumači Leonardo Dikaprio, koji je suprug Moli Burkhart, indijanske žene iz Osage plemena. Molina porodica ima ključnu ulogu u događajima koji će potresti ovu zajednicu.

Reditelj i koscenarista Martin Skorseze prati ovu napetu dramu, temeljeći je na istinitim događajima opisanim u knjizi Davida Grana "Ubistva pod cvetnim mesecom: Ubistva Osage plemena i nastanak FBI“. Granova knjiga otkriva priču o pohlepi, korupciji i osveti koja će zauvek promeniti Osage plemensku zajednicu.

Nakon što je otkriven bogati izvor nafte, Osage zajednica postaje privlačna za mnoge prevarante koji će pokušati da iskoriste ovo pleme. Neki žele deo ovog bogatstva legalno, posredstvom sistema „starateljstva“, dok drugi posežu za ilegalnim metodama, uključujući ubistva. Film otkriva mračnu eru poznatu kao "Vladavina terora“ u kojoj su brojni članovi Osage plemena postali žrtve, a među njima su Molina sestra i majka.

Priča prati istražitelja FBI-ja Toma Vajta, koga tumači Džesi Plemons, koji preuzima ovaj jeziv slučaj. Vajt i njegov tim otkrivaju tajne i zavere koje leže ispod površine ovih užasnih zločina. Skorseze pažljivo prikazuje istorijski kontekst i dubinu kulture Osage plemena kako bi dočarao stvarni duh vremena.

"Ubistva pod cvetnim mesecom“ nije samo triler o istrazi i osveti, već i snažna priča o poverenju i izdaji. Film nas vodi na putovanje kroz mračnu stranu istorije i istražuje kako su se članovi Osage plemena suočili sa sistematskim nasiljem i pokušajima pljačke njihovog bogatstva. Ova priča, inspirisana stvarnim događajima, obećava vrhunsko filmsko iskustvo.

Ne treba oklevati zbog kišnih dana koji nam dolaze jer ćemo ih sigurno provesti u bioskopima uz kvalitetan filmski sadržaj. A možda nas i striming platforme iznenade nekim zanimljivim naslovom.

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

“Prošli životi“ kao podsetnik da se veliki filmovi i dalje snimaju
1

Kinematografija iz Koreje

10.09.2023. 02:00

“Prošli životi“ kao podsetnik da se veliki filmovi i dalje snimaju

Film “Prošli životi“ nas opominje da bez kvalitetnog scenarija nema kvalitetnog filma, a Selin Song je svoj život utkala u ovaj scenario i time kreira injun sa publikom
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve