Scena
26.07.2021. 13:23
Tanjug

Bogorodica Trojeručica

Kako Udruženje književnika Srbije slavi slavu

Knjige
Izvor: Shutterstock

Uduženje književnika Srbije proslavilo je svoju krsnu slavu, Ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, u Svečanoj sali ovog udruženja, a svečanosti blagosiljanja i lomljenja kolača su pored članova udruženja prisustvovali i predstavnici Grada Beograda.

Kako je naveo ovogodišnji domaćin slave, predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" Viktor Lazić, Ikona Presvete Bogorodice zaštitnica je pisaca, jezika i duhovnosti, starateljka Hilandara i celog srpskog naroda.

"Postojanje Udruženja književnika Srbije, postojanje toliko pisaca i napisanih redova, zapravo je slavljenje samog Boga jer na početku beše Reč, i Reč beše u Boga, a sada je delom i kod nas, u ovom zdanju koje su svojim rečima približili nebu Ivo Andrić i Branislav Nušić, Bora Stanković i Isidora Sekulić, Handke i Brodski, i neprebrojan niz pisaca-džinova naše i svetske književnosti", rekao je Lazić u ovom prilikom.

Kako je Lazić potom istakao, UKS je takođe značajno podržao akciju "Milion knjiga za Srbiju", u okviru koje je skoro milion knjiga poklonjeno stotinama škola, bolnica i biblioteka širom Balkana.

Ovom prilikom je UKS dodelio Laziću gramatu Ikone Bogorodice Trojeručice - zaštitnice srpskog pesništva.

Slavski kolač su sa piscima i njihovim prijateljima presekli sveštenici protojerej-stavrofor Branko Topalović i protojerej Aleksandar Mihailović iz Eparhije braničevske.

Ikona Presvete Bogorodice je kao slava UKS odabrana ne samo zato što se Bogorodica kao lik najviše spominje u srpskoj književnosti, već i zato što je ikonu naslikao Sveti Jovan Damaskin, jedan od najvećih pesnika u istoriji crkve i utemeljivač kanona kao crkvene forme pesništva.

Domaćini slave su do sada bili Matija Bećković (na čiju inicijativu je slava i uspostavljena), Alek Vukadinović, Slobodan Rakitić, Radomir Mićunović, Miloš Janković, Petar Žebeljan i mnogi drugi pisci.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sajam knjiga: Pomeren datum održavanja
knjige.jpg

Od 15. do 19. septembra

09.07.2021. 19:26

Sajam knjiga: Pomeren datum održavanja

Prva jesenja manifestacija na Beogradskom sajmu ove godine će biti 65. Sajam knjiga koji će se umesto tradicionalno u oktobru održati od 11. do 19. septembra, čime će se trajanje produžiti za jedan dan, navodi se u saopštenju Beogradskog sajma.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve