Scena
14.07.2021. 08:00
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Putopisi iz bračnih postelja

Jung Čang, 13. 7. 2021.
Izvor: EPA / LYNN BO BO

"Velika sestra, Mala sestra, Crvena sestra“ govori o bajkovitoj sudbini privilegovanih žena u Kini, poreklom iz otmene porodice metodističkih hrišćana, koje su rođene krajem 19. veka, a dosegnule 21 o sestrama Sung iz Šangaja

Jung Čang, rođena 1952. blizu Sečuana, prva je Kineskinja, stipendistkinja studijskog programa engleskog jezika iz NR Kine koja je doktorirala u Velikoj Britaniji i jedna od retkih koja je nakon doktorata uspela da napusti Kinu 1978. i postane pisac.

Napisala je autobiografiju svoje porodice „Divlji labudovi“, o baki, konkubini jednog generala, majci, članici KPK, podvezanih stopala, i sebi, kineskom disidentu, koja je odlaskom na studije stekla svoju drugu domovinu. Svoje knjige pisala je na engleskom jeziku. Ali, bestseler prodat u više od 15 miliona primeraka i preveden na 40 jezika, koga nazivaju kineski "Rat i mir“, nije preveden u kontinentalnoj Kini.

Usledile su biografske knjige "Mao – Nepoznata priča“, koju je napisala zajedno sa mužem, i o poslednjoj carici Dovanger Cisi.

Svetska javnost očekivala je da će se Jung Čang, čije su knjige zabranjene u Kini, pretvoriti u ogorčenog disidenta, mandarinskog Aleksandra Solženjicina, ali ona je pronašla svoj, srednji put, put ljubavi i istine prema sopstvenoj zemlji.

Čak i najnovija knjiga iz 2019. o sestrama Sung iz Šangaja, uprkos pritisku svetske javnosti i otvaranju Kine, prevedena je na njen maternji jezik selektivno – u Hongkongu i na Tajvanu, ali ne i u Kini, zbog kontinuiranog sprovođenja cenzure i u postmaoističkoj eri.

"Velika sestra, Mala sestra, Crvena sestra“ govori o bajkovitoj sudbini privilegovanih žena u Kini, poreklom iz otmene porodice metodističkih hrišćana, koje su rođene krajem XIX veka a dosegnule XXI, školovane u Americi, izuzetno sofisticirane, gospodskih manira. Neslućene sudbine.

Šta se u Kini dešavalo tokom XX veka, došapnuće nam sestre Sung. Srušena je monarhija, veliko Nebesko carstvo, i uvedena republika. Parlamentarnu demokratiju smenila je diktatura proletarijata. Jedna od sestara udala se za Sun Jatsena, oca Kine, čiji mauzolej je tri puta veći od carskog.

Poslednji kineski carevi bili su iz tuđinske, mandžurijske dinastije. Narod je mrzeo tuđinsku vlast i muškarci su masovno, kao vid emancipacije, odsecali mandžurijske kike.

Druga sestra bila je udata za Čang Kajšeka, koji je uvodio liberalizam sa republikanskim uređenjem.

Jedna od sestara, znana kao Crvena, boravila je u Rusiji, izbegla Staljinovim čistkama, priklanjanju Staljinu ili Trockom, giljotinu nemilosrdnog partijskog suda.

Za vreme republikanske vlasti njenog zeta Čang Kajšeka, sve do prepolovljenja veka, republikanci i komunisti bili su ujedinjeni zbog japanskih pretenzija, koje su eskalirale tokom Drugog svetskog rata. Bombe na Hirošimu i Nagasaki bile su odmazda za alavost, nakon čega je započeo konačni obračun između maoista i republikanaca.

Čang Kajšek i Velika i Mala sestra odlaze u egzil na teritoriju Tajvana, dok Crvena sestra ostaje uz Maoa, od početka, do Kulturne revolucije, Maove smrti i postmaoističkog vremena Deng Sjaopinga, velikog reformatora, koji je uveo tržišnu privredu na mala vrata.

Najmlađa sestra umrla je u Njujorku, na Menhetnu, u 105. godini, 2003. Raširivši svoja krila od 19. do 21. veka.

Sestre Sung bile su elita, miljenice svetskih dvorova i predsedničkih palata, uvažene supruge moćnika. Ne hodajući kroz život sputanih stopala i teško se krećući, kao mnoge obične žene, one su trčale, lebdele nad svojom zemljom, ličeći na zlatne zmajeve, bića sačinjena od svetlosti. Tri minijaturna sunca. Jednake veličine i sjaja.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Iskrojiti nevidljivo
Knjige

Preporuka za čitanje

07.07.2021. 10:18

Iskrojiti nevidljivo

Predstavljamo vam roman Beril Bejnbridž: „Krojačica“, prevodilac: Marija Obradović; izdavač: Štrik
Hiperbola bola

Preporuka za čitanje

Nik Kejv
26.06.2021. 09:05

Hiperbola bola

Ugrušak u bajci

Preporuka za čitanje

Karl Uve Knausgor
13.06.2021. 18:35

Ugrušak u bajci

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
03.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve