KINA CENZURISALA “SOUTH PARK” Autori: Si Đinping više ne liči na Vini Pua. Jesmo sad ok?

KINA CENZURISALA “SOUTH PARK” Autori: Si Đinping više ne liči na Vini Pua. Jesmo sad ok?


Nakon što su epizodom “Band in China” ismejali način na koji Holivud udovoljava kineskim vlastima kako bi izbegao cenzuru ove zemlje, Peking je na internetu uklonio svaki mogući trag o seriji “South Park”. Autori serije Trej Parker i Met Stoun odgovorili su urnebesnim izvinjenjem kojim su zapravo čvrsto stali iza kontroverzne epizode.

Naime, nedavna epizoda “South Parka” – “Band in China”, privukla je ogromnu pažnju javnosti zbog oštre kritike načina na koji se Holivud prilagođava kineskim vlastima kako bi izbegao cenzuru na tom atraktivnom tržištu, piše Holivud riporter. Vlada u Pekingu brzo je reagovala i sa kineskih sajtova, striming servisa i društvenih mreža izbrisala bukvalno svaki klip, epizodu, pa čak i diskusiju o “South Parku”.

Tako je među milijardama poruka na društvenoj mreži Veibo (Weibo) – kineskom pandanu popularnom Tviteru – sada nemoguće pronaći ijednu jedinu reč o “South Parku”. Na striming servisu Juku (Youku) u vlasništvu internet giganta Alibabe, izbrisani su svi linkovi ka klipovima, epizodama i celim sezonama “South Parka”.

Autori serije Trej Parker i Met Stoun, odgovorili su sarkastičnim izvinjenjem kineskim vlastima.

“Poput NBA lige, želimo dobrodošlicu kineskim cenzorima u naše domove i naša srca. I mi volimo novac više od slobode i demokratije. Si (Đinping, predsednik Kine) uopšte ne liči na Vinija Pua. Gledajte našu 300. epizodu u sredu u 22h. Živela velika Komunistička partija Kine. Nek nam jesenja žetva šećerne trske bude blagorodna! Jesmo li sad OK, Kino”, naveli su Parker i Stoun u pisanoj izjavi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar