KIŠ: Smeta kafe, a ne to što nikada nije urađena revizija radova

KIŠ: Smeta kafe, a ne to što nikada nije urađena revizija radova

Foto: Oksana Sknedžić


Vd direktora Muzeja savremene umetnosti Viktor Kiš izvinio se autoru rada “Toplina” Zoranu Todoroviću, kao i ostalim autorima čiji su radovi sklonjeni iz postavke izložbe “Refleksije našeg vremena”, nakon četiri meseca izlaganja, jer kustosi muzeja, kako ističe Kiš, nisu obavestili autore da se izlozba i dalje nastavlja, ali u smanjenom obimu zbog predstojećih planiranih izlozbi.

Reč je o izložbi “Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019 “, od 27. juna postavljene u Muzeju na Ušću i u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koja predstavlja uvid u jednu od najznačajnijih delatnosti Muzeja savremene umetnosti – strategije i politike otkupa umetničkih dela, nastalih od 1900. do danas, u poslednjih dvadeset i pet godina.

Instalacija koju čini 1. 200 kvadradnih metara filca napravljenog od ljudske kose, za šta je bilo potrebno ošišati oko 240. 000 ljudi, uz video-dokumentaciju koja je integralni deo postavke “Toplina”, kojom je Zoran Todorović predstavljao Srbiju na 53. Bijenalu u Venciji, sklonjena je iz segmenta izložbe “Refleksije našeg vremena…”, u zgradi Muzeja.

Povod za reakciju Kiša je protest koji su javnosti uputili kustosi Muzeja. “Nedopustivo je da izložbeni prostor samovoljom v. d. direktora dobije drugačiju namenu, i to bez saglasnosti kustosa MSU, autora projekta rekonstrukcije enterijera Muzeja, kao i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda”, piše između ostalog u izjavi koju je potpisalo devet muzejskih savetnika i kustosa, a špekuliše se sa otvaranjem kafića u prostoru Muzeja.

Foto: Oksana Skendžić

Foto: Oksana Skendžić

Kustosi nisu saglasni ni sa tim što je u izlagački program uvrštena izložba “Love is Love” Žan-Pola Gotjea, koja bi trebalo uskoro da bude postavljena, jer misle da eksponati – venčanice, nisu primereni programskoj politici Muzeja.

Kiš naglašava da je na mestu, gde je tokom trajanja ove izložbe stajao rad “Toplina”, u budućnosti zaista nešto planirano, ali ne kafić, već mesto za odmor.

“Mi nemamo nikakvih uslova da tu napravimo kafić, niti imamo osoblje koje služi. U pitanju je samo mesto gde će publika nakon dugog razgledanja moći da sedne, sabere utiske, možda prodiskutuje i da se osveži kafom ili vodom iz automata”, napominje Kiš u izjavi za Tanjug i dodaje da apsolutno svaki muzej na svetu, ima i restoran i kafe, jer to jeste poštovanje sopstvene publike.

Povezane vesti – INTERVJU VIKTOR KIŠ: Sloboda iza rešetaka

“Na tom isto mestu su, inače, nekada postojali i kafić i restoran u MSUB”, kaže Kiš.

Kaže i da je izložba “Refleksije našeg vremena…” prvobitno planirana za mart, pa pomerena za jun, zbog suzbijanja pandemije Covid-19.

“Usled novonastale situacije, izložbu smo produžili za jos mesec dana. Izložba je u punom formatu završena. Sada se ta izložba formatira u oblik stalne postavke, koja će trajati do marta 2021. godine. Ne sećam se da je ijedna izložba toliko dugo trajala”, kaže Kiš.

Prema njegovim rečima, segment izložbe u zgradi Muzeja je izuzetno važan, jer oslikava otkupnu politiku kuće u poslednjih 25 godina.

“Otkupljeno je oko 1.400 radova, a u Muzeju je izloženo oko 250. Upravo iz tog razloga smatrao sam da treba obnoviti i ponovo otvoriti Legat “Čolaković”, koji je u okviru Muzeja bio zatvoren i godinama potpuno napušten”, kazao je Kiš i dodao da je pronašao donatore koji su delimično obnovili Legat Čolaković.

Legat je, dodaje, “iz nekih neobjanjivih razloga služio kao magacin za stare gume, ali i kao stovarište za više od 30 tona kataloga”

“Molio bih kustose da mi ovaj put pomognu da izmestim onih 30 tona nerealizovanih kataloga sa proteklih izložbi, kao što sam za vreme prolećnih meseci suzbijanja pandemije, zajedno sa tehničkom službom već jednom lično uradio, kako bi na svojim rukama osetili težinu promašene investicije”, napominje Kiš.

Kako kaže, katalozi iz neshvatljivih razloga skoro nikada nisu stizali na početak izložbe:

“Ne smem ni da zamislim koliko je to, izraženo u novcu, bačena investicija, ali i ružna slika odnosa prema publici, koja je neretko bila zakinuta za osnovni sadržaj bilo koje izlozbe – a to je katalog. Za pomenutu izložbu, koja je u plan uvrštena prošle godine, katalog još nije stigao”.

Legat Čolakovic se ovih dana ponovo privremeno zatvara, jer su pronađeni donatori koji će završiti potpunu rekonstrukciju zgrade, zajedno sa pasarelom koja daje ozbiljnost galeriji kao izlagačkom prostoru, kazao je Kiš i dodao da je otvaranje Legata “Čolović” planirano za 15. decembar.

Foto: Oksana Skendžić

Foto: Oksana Skendžić

Kiš je upitao kustoski tim Muzeja – čija je, na kraju, odgovornost nerealizovanog budžeta, kada do početka izložbe nije završen katalog u kojem se predstavljaju sopstvena umetnička dela i eksponati koji ljudima iz Muzeja “stoje pred nosom”?

“Koliko tu ima poštovanja prema publici? Kako stručna javnost komentariše da nikada do sada u MSU nije urađena revizija radova? Da mi uopšte ni ne znamo šta imamo i u kakvom stanju. Nacionalno blago godinama leži u garaži Narodne banke, u najneadekvatnijim uslovima koji mogu da se zamisle”, ukazuje Kiš.

On podseća da je stupio na dužnost u martu, kada je počela pandemija.

” Tek sam stigao, a Muzej je zatvoren. Nikada u zivotu nisam prisustvovao takvoj predaji i povlačenju iz nekog projekta, kao što se dešavalo tada sa kustosima u Muzeju. Brzo sam shvatio na čemu sam”, kaže Kiš i dodaje da je nakon toga dobio poziv umetničkog para iz Brisela, “Mentalklinik”, koji su, kako naglašava, ponudili Muzeju poklon projekat u vrednosti od 20.000 evra, pod nazivom “Gorka pilula 1”.

“Reč je o robotima koji u muzeju umesto publike kojoj je zabranjen ulaz, prave umetnost. Projekat je od strane kustosa odbijen glatko, uz obrazlozenje da je to izuzetno neprimerena stvar i da dobro pazim šta radim. Možda je po istom principu ranije prošle godine, odbijena izložba Jana Fabra, koja se potom na sreću održala u Narodnom Muzeju, na čemu čestitam i zahvaljujem kolegama. Po statutu, kustoski tim savetodavno telo, kao i telo koje pomaže direktoru pri realizaciji projekata…Preuzeo sam na ličnu odgovornost realizaciju ovog projekta I u saradnji sa “Mentalklinikom” smo pokrenuli robote u sred pandemije”, kaže Kiš i ističe da je “Gorku pilulu” svet gledao skoro mesec dana uživo, i da se sada roboti nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Istambulu.

Viktor Kis (4) (1)

“Uskoro kreće u Muzej savreme umetnosti u Madridu, kao i u Srpski kulturni centar u Parizu. O ovom projektu je pisao čak I prestižni američki magazin “Art Forum” u rubrici Critics Picks, kao odličan primer aktivacije muzeja u doba korone”, kaže Kiš.

Upitan kako u kontekstu svega što se dešava u Muzeju komentariše imenovanje nove ministarke kulture, Kiš naglašava da će maja Gojković asigurno prepoznati značaj i važnost svih izložbi, programa, akcija i zalaganja, koji su od krucijane važnosti za poslovanje svake kulturne institucije, pa i Muzeja savremene umetnosti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar