Scena
13.06.2024. 23:10
Silvana Hadži-Đokić

Preporuka za čitanje

Puna cena ljudske znatiželje

Knjiga, čitanje knjige
Izvor: Shutterstock

Doktor Šimon A. Đarmati, profesor u penziji, rođen je 1952. godine u Zrenjaninu. Živi u Beogradu.

Objavljuje publicistiku i fikciju, a “Mračne tajne beogradskih vračara“, “Lela fatalna“ i “Baba Anujka“ njegove su publicističke knjige.

Misteriozan naziv knjige izdvaja u naslovu beogradske vračare, mada opisuje i pripadnice ovog esnafa iz unutrašnjosti, kao i vračeve muškog roda.

Bilo je takvih proroka i vračeva koji su nepogrešivo proricali budućnost. Jedan od njih je Mato Glušac koji je Smail-agi Čengiću rekao da će glavom stići na Cetinje i da će njegov at zarzati nad Biljardom.

Proroštvo se ovo ispunilo tako što je jedan uskočki vojvoda odneo glavu Smail-age svom gospodaru, a u tom trenutku njegov konj je zanjištao pred kamenim dvorom.

Knez Danilo, koji je proricanje i gatke batinama kažnjavao, kad god je bio u prilici proveravao je prozorljivost čuvenog Hercegovca iz Korita. Ali, Mato Glušac nepogrešivo je pogađao kakvo ždrebe nosi kobila i kakve belege u utrobi svoje majke ima mladi nerođeni vo. Zato ga niko nije dirao i njegova je slava postala epska.

Jedna Ciganka prorekla je kraljici Nataliji dok je devojčurak bila da će postati kraljica, ali i da će nakon izvesnog vremena bez krune ostati. Proročanstvo se obistinilo i u svom blistavom početku i tragičnom završetku.

Nije problem proricati, već zloupotrebljavati ljudsku nesreću, naivnost, želje srca, prići jadima i nevoljama iz Pandorine kutije isključivo kroz špalir koristoljublja.

Virtuelna stvarnost

Preporuka za čitanje

Čitanje knjige, knjiga

Preporuka za čitanje

27.05.2024. 18:10

Virtuelna stvarnost

Velika je razlika između Cigana iz Puškinove istoimene poeme, visokomoralnih i slobodnih, tihih i vanvremenih uzora i Đarmatijevih Ciganki i džambasa, ovdašnjih vračara, manipulatora i mamipara. One od svojih žrtava uzimaju novac, skupoceni nakit i svilu da odobrovolje takozvane vile ili demone, kako bi otklonile nesreću, obezbedile bogatu udaju ili uzvraćenu ljubav.

Ne kažem da ne postoje vidoviti ljudi i umešne žene koje mogu da predvide kad će jalovica zaneti, ali je veliki broj nesoja i izroda, koji olako obećava ono što nikada ne može ispuniti. Dok očajni, neuki i naivni otkriju da su prevareni, opelješeni jer su ih njihove gatare izule iz cipela, mameći od njih osim dukata i gotovine i štedne knjižice i dividende, novac i imanje, vreme prođe, a pokatkad i život.

A zvale su se: Lenka Jovanovićka, gospa Femka, baba Jela, vidovita Ljubica, vračara jataganmalska, sa Čubure, vrač iz Marinkove bare, Marija, Lina i Zora Šajn, vračare Gurumba, Marica, Vagner, Ofelija, beogradska Madam de Teb, Kata Gračanin, baba Mila, Steva vrač i mnogi drugi.

Sračunata tajanstvena atmosfera salona i udžerica vračara, polumrak, mirisi, ikone, sveće, pozornica je na kojoj se odvija drama gatki i proricanja.

One gledaju u čašu vode, olovo i ugljevlje, talog kafe, karte i dlanove. Kad zatreba argumenata za zaglavlje nepisanog i alovitog računa, posrednice su između sveta mrtvih i živih, između fantastičnih bića i ovdašnjeg prostodušnog sveta.

Sve što naivčine, bilo da su bogate dame, uboge sobarice, prevarene i ostavljene žene, unapred vračarama plate, nema nikakve garancije da će im se uloženo isplatiti. U velikom broju slučajeva namamljeni ne dobijaju što su tražili, a usput bivaju pokradeni, hipnotisani i slomljene volje. Proricanje iz koristoljublja kažnjavano je i po slovu zakona, i opet nije moglo biti suzbijeno niti iskorenjeno.

Jer to je korov koji se prodaje kao rodno drvo. Opsena. Skupa i prazna kao mehur sapunice.

Mračni plamen tajne

Preporuka za čitanje

Knjiga, čitanje knjige

Preporuka za čitanje

22.05.2024. 20:00

Mračni plamen tajne

Roditeljsko cveće zla

Preporuka za čitanje

čitanje, knjiga, priroda

Preporuka za čitanje

18.04.2024. 23:00

Roditeljsko cveće zla

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve