Scena
17.04.2022. 18:15
Beta

Vandalizam

Kome smeta spomenik Branku Ćopiću?!

Branko Ćopić
Izvor: Krokodili

Udruženje Krokodil, posvećeno kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i promovisanju politike dijaloga i pomirenja, saopštilo je da je ponovo oštećen spomenik jednom od najpoznatijih dečjih pisaca Branku Ćopiću.

"Da li treba da nas čudi što u gradu zagađenom muralima koji veličaju ovejane ratne zločince i strane predsednike čije su ruke do lakata umrljane krvlju nedužnih civila neko redovno vandalizuje spomenik Branku Ćopiću", zapitalo je udruženje Krokodil u saopštenju.
 

Iz Krokodila pojašnjavaju da je spomenik delo svetski čuvenog ilustratora Dušana Petričića koje je pre dva meseca postavljeno na Malim stepenicama, u neposrednoj blizini Brankovog mosta "odakle je ovaj tužni čovek i esencijalni dečji pisac mnogih detinjstava, skokom presudio sebi samom".

"Do sad smo više puta morali da ga čistimo od autolaka kojim neko nama nepoznat i skroz naskroz nejasan uporno precrtava oči na ovom predivnom Ćopićevom portretu. Mnoge stvari nam svakodnevno ukazuju da u našem društvu postoji sistemsko i strukturno izobličenje, ono što najčešće nazivamo poremećajem sistema vrednosti", navelo je udtuženje.
 

Ocenili su da "društvo u kojem se zlikovci veličaju, a pisci za decu na ovaj način obezvređuju ima sve razloge da se brine za sopstvenu budućnost".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve