Scena
12.09.2019. 12:32
ekspres

POVRATAK SJAJNOM KNJIŽEVNIKU: Branko Ćopić - Od režimskog pisca do disidenta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Poezija Branka Ćopića bila je tema dvodnevnog simpozijuma u Beču u organizaciji profesora Branka Tošovića i njegove koleginice Tijane Milenković, koji ovim projektom žele da da doprinesu da se ljudi vrate ovom sjajnom književniku.

Profesorka srpskog jezika i književnosti, koja je predavala tri godine na Univerzitetu u Gracu, a sada se nalazi na doktorskim studijama u Beču, zajedno sa profesorom Tošovićem, koji je do penzionisanja predavao u Gracu, pokrenula je pre devet godina ovaj projekat.

"Na našu inicijativu pokrenuli smo projekat održavanja simpozijuma o Chopiću i svake godine biramo drugi grad u kojem se održava. Pošto smo skoro saznali da je prva pesma Ćopića objavljena, štampana i prevedena u Gracu, došli smo na ideju da ove godine simpozijum bude u Austriji", objasnila je Milenković.

Povezane vesti - Ne tuguj bronzana stražo

Ovogodišnji simpozicijm posvećen je poeziji Ćopića, a na njemu učestvuje 26 stručnjaka iz Austrije, Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Nakon svakog simpozijuma izdaje se zbornik sa radovima i izlaganjima učesnika, a štampu prošlogodišnjeg finansiralo je Predstavništvo RS u Austriji.

Milenković kaže da je mnogo veže za Ćopića i da je njoj najbolje njegovo delo "Ježeva kućica".

"To je delo koje svi znamo napamet. Milozvučnost u toj pesmi je neverovatna. Svako dete je zna koje je jednom čulo. Ona jeste na izgled naivna poema za decu, ali prenosi važnu zivotnu poruku o značaju doma i porekla. Samo jedno mesto na svetu se zove dom. Ta pesma veže posebno nas u inostranstvu. Mi iz nove generacije koji smo otišli iz zemlje volimo tu pesmu", objasnila je Milenković.

Prema njenim rečima ta pesma, koja je pre dve godine ponovo zaživela animiranim filmom, učinila je da Ćopić postane popularan i van granica Srbije. Ona je i bila jedan od pokretača projekta.

https://www.youtube.com/watch?v=AluergluwhQ

Profesorka ističe da je Ćopić bio zapostavljen dugo godina i da je od režimskog pisca postao disident.

"Njegova tragika smrti je velika zagonetka. Zašto se ubio, a bio je najpozitivniji i najkomičniji pisac sa jugoslovenskih prostora. Sva ta pitanja me vraćaju njemu da istražujem njegov rad i delo ", dodala je ona.

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, govoreći o srpskim velikanima i njihovim vezama sa Austrijom, naveo je i da se za neke ni ne zna da imali neke veze sa Austrijom, kao što je Branislav Nušić, koji je studirao u Gracu.

Inače Milenković i Tošović rade i na drugim projektima, te su pre 12 godina pokrenuli projekat "Andrić inicijativa " posvećena Ivi Andriću, o kojem će u oktobru u Moskvi organizovati simpozijum.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve