Scena
17.11.2021. 17:16
Promo

Booka

Lepa vest za ljubitelje dobrih romana

Čitanje, knjiga 24.8.2021.
Izvor: Shutterstock

Izdavačka kuća Booka iz Beograda je u poslednjih nekoliko meseci objavila pet novih romana - “Zemljani”, “Polje”, “Vraćena”, “Joga” i “Sjaj”.

Početkom septembra je izašao roman “Polje” nemačkog pisca Roberta Zetalera, autora bestselera ”Trafikant” i “Čitav život”. Novi roman je svojevrsni omaž američkom pesniku Edgaru Liju Mastersu i njegovom delu “Antologija Spun Rivera”.

Robert Zetaler se kroz karijeru ostvario kao pisac, scenarista i glumac, a rođen je u Beču 1966. godine. Završio je školu glume u Narodnom pozorištu u Beču i glumio u teatru, TV serijama i filmovima, autor je sedam romana i dobitnik nekoliko nagrada kao književnik i scenarista. Dela su mu prevedena na više od 40 jezika i adaptirana za film i pozorište. Pored pisanja, Zetaler je nastavio i da glumi, a jedna od zapaženijih uloga mu je u filmu “Mladost” (2015) Paola Sorentina.

Krajem septembra Booka je emotivan roman “Vraćena” (2017) italijanske spisateljice Donatele di PjetrantonioSamo u Italiji je prodat u 200.000 primeraka, a preveden je na više od 25 jezika.

Jevrejska kletva

Preporuka za čitanje

Čitanje, knjiga, jesen 24.8.2021.

Preporuka za čitanje

10.11.2021. 08:05

Jevrejska kletva

Delo “Vraćena” govori napuštanju i ljubavi, o emotivnom previranju i sazrevanju, kao i o klasnoj nejednakosti. Glavnu junakinju romana, neimenovanu 13-godišnjakinju, žena za koju je verovala da joj je majka, bez ikakvog objašnjenja, vraća biološkoj porodici.

Roman je osvojio je prestižnu italijansku književnih nagradu “Kampijelo”, a nastavak je objavljen u vidu dela “Borgo Sud” (2020), koji donosi priču o životu i povezanosti dve sestre.

Početkom oktobra objavljen je “Sjaj”, debitantski roman mlade američke spisateljice Rejven Lejlani, koji je postao hit prvo u SAD, a zatim i širom sveta. Roman prati Idi, mladu Afroamerikanku koja radi slabo plaćen posao u izdavaštvu, a želi da se bavi slikarstvom, izgubljena u odnosima sa muškarcima. Ona započinje vezu sa oženjenim belcem, čija žena ne samo da zna za aferu već je i njen deo.

Početkom novembra pred čitalačkom publikom se pojavio roman “Joga” francuskog pisca Emanuela Karera, koji je samo u Francuskoj prodat u više od 200.000 primeraka. Pisac rodom iz Pariza, pored književnosti, bavio se novinarstvom, pisanjem scenarija i filmskom režijom.

U “Jogi” pisac govori o svom silasku u pakao depresije, lečenju elektro-šokovima, terorizmu, migrantskoj krizi, književnosti, muzici, prijateljstvu i emotivnim vezama, kao i jogi, kojom se bavi 30 godina. Nekoliko njegovih knjiga adaptirano je za film, a sam Karer režirao je filmsku adaptaciju svoje novele “Brkovi”.

Peti roman kuće “Booka” je do sada poslednja knjiga jedne od najznačajnijih japanskih autorki nove generacije Sajake Murate - “Zemljani” (2018). Ovo je priča o devojčici Nacuki čije detinjstvo je obeleženo traumama od kojih beži u svet mašte u kome su ona i njen rođak vanzemaljci. Kao odrasla udaje se za muškarca koji ulazi u brak da bi zadovoljio porodicu, bez interesovanja za intimu ili romantiku, a ona čini isto. Zajedno postaju ubeđeni da su Vanzemaljci, dok društvo vide kao fabriku za proizvodnju beba.

U ovom uznemirujućem i šokantnom romanu sa nepredvidljivim raspletom, spisateljica preispituje društvene norme i mogućnost slobode i sreće u rigidnom svetu. Murata (1979) je napisala 11 romana i za njih u Japanu je dobila sve najznačajnije nagrade. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji se slabo čitaju, ali i objavljuju knjige
Čitanje, knjiga 24.8.2021.

12 odsto manje nego 2019.

19.10.2021. 10:18

U Srbiji se slabo čitaju, ali i objavljuju knjige

Prošle godine u Srbiji je objavljeno 10.385 naslova knjiga i brošura, što predstavlja smanjenje od 12,7 odsto u odnosu na 2019. godinu, objavio je Republički zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
light rain
17°C
24.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve