Život
12.05.2021. 22:00
R.E./Mental Floss

Nauka rekla svoje

Štampane VS elektronske knjige: Šta je bolje

Čitanje
Izvor: Shutterstock

Nauka kaže da čitanje pozitivno utiče na opšte zdravlje čoveka, kao i na optimalno funkcionisanje mozga. Evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da nastavite da gajite svoju ljubav prema knjizi.

Čitanjem štampanih knjiga pamtite veći broj informacija

Istraživanje koje je sprovedeno u Italiji  pokazalo je da oni koji čitaju štampane knjige pamte veći broj informacija u odnosu na one koji čitaju e-knjige. Takođe, pokazalo se da čitaoci štampanih knjiga imaju bolje rezultate u drugim oblastima poput empatije, udubljivanja u sadržaj i razumevanju narativa. Naučnici misle da ovi rezultati potiču od dodirnog iskustva držanja knjige u rukama, piše Mental Floss.

Manje zamaranje očiju

Većina modernih poslova zahteva da veliki deo dana provedemo uz računar, pa je mudro da malo odmorimo oči kad nam se pruži prilika. Anketa u koju je bilo uključeno 429 studenata pokazala je da skoro polovina njih pati od očnog napora ili glavobolja nakon dužeg čitanja sadržaja na ekranu. Elektronske knjige mogu dovesti do umora, zamućenog vida, crvenila i suvoće očiju. Takve brige ne postoje prilikom čitanja papirnih knjiga.

Manja je šansa da vam nešto drugo odvuče pažnju

Ljudima koji čitaju elektronske knjige lakše je skrenuti misli na druge stvari. Čitoci digitalnih sadržaja više vremena provode skenirajući tekst i tražeći ključne reči, nego što se posvećuju samoj priči. Kada čitate štampanu knjigu postoji mnogo manja šansa da vam nešto drugo odvuče pažnju. Prema jednom istraživanju 67 odsto studenata koji su čitali digitalne sadržaje su mogli da rade druge stvari istovremeno, dok je 41 odsto njihovih kolega koje čitaju štampane knjige moglo da uradi isto. Ako je cilj da pažljivo čitate knjigu i upijate sadržaj iste, ova veština nije velika prednost.

Doprinosi kvalitetnijem snu

Kada se opuštate pred spavanje, čitanje na telefonu nije dobra ideja. Mnogobrojne studije pokazale su da plavo svetlo koje emituju ekrani utiče na proizvodnju melatonina koji nam pomaže da zaspimo. Pored toga utiče i na cikardijalni ritam, otežavajući nam da zaspimo uveče i čineći da budemo "grogi" kada se probudimo. Čitanje knjiga pred spavanje pozitivno utiče na moždanu aktivnost i pomaže nam da zaspimo, pa je bolje držati se štampanih knjiga za dobar san.

Kućna biblioteka je u direktnoj vezi sa boljim akademskim rezultatima

Studenti i učenici koji imaju knjige kod kuće imaju veće šanse da postignu bolje rezultate na testovima u školi i na fakultetu, pokazalo je istraživanje u koje su uključene 42 zemlje. Istraživači veruju da veći broj knjiga kod kuće doprinosi radoznalosti dece, pa postoji veća šansa da će se zainteresovati za čitanje. Ova radoznalost i želja za čitanjem može im samo pomoći u školi.

Knjige od papira podstiču radost čitanja

Studija koja je nedavno sprovedena među studentima u SAD, Slovačkoj, Japanu i Nemačkoj pokazala je da 92 odsto učesnika više voli štampane knjige koje se mogu fizički listati. Mnogi su rekli da obožavaju miris knjiga, posebno onih malo starijih. Naučnici su analizom starih knjiga utvrdili da miris koji je mnogima toliko privlačan, sadrži mirisne note vanile, kao i trave, što znači da uživanje u mirisu knjige može da se uporedi sa mirisanjem parfema ili cveća. Studije su takođe pokazale da nas knjige čine srećnijima, inspirišu nas da putujemo, da se menjamo na bolje.

Šta vi više volite da čitate: elektronske ili klasične knjige? Pišite nam u komentarima. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto volimo knjige koje govore?
Knjiga

Nova dimenzija čitanja

12.05.2021. 12:18

Zašto volimo knjige koje govore?

Gužva u saobraćaju, gužva kod lekara, gužva u opštini, traži se razonoda kojom bi se prekratilo vreme čekanja. Godinama su to bile ukrštane reči ili muzika, a onda smo se vratili knjigama. Ali kakvim? Onim koje se čitaju sa slušalicama na ušima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve