Scena
19.01.2022. 19:05
Tanjug

Kuća legata

Lepa vest za ljubitelje umetnosti: Počeo Beogradski festival mozaika

Mozaik
Izvor: Shutterstock

Beogradski festival mozaika, u svom trećem izdanju, je svečano otvoren u utorak uveče, u Kući legata pred brojnom publikom, a trajaće do 9. februara.

Ove godine na manifestaciji je na atraktivnom prostoru u više celina - soba, predstavljeno više od 100 umetničkih dela 84 autora iz Srbije i inostranstva, a dobar deo u selekciji zauzima mozaička scena Austrije i Bugarske.

Festival je prvi put održan 2016. godine, onda 2018. u Beogradu, ali je u međuvremenu realizovan u Kulturnom centru Srbije u Parizu, kao i na izložbi "Balkanski mostovi" u Plovdivu (Bugarska), izborom od 25 mozaika.

Autor i organizator Beogradskog festivala mozaika, slikar i grafičar Petar Vujošević, izrazio je veliko zadovoljstvo što se treće izdanje odvija "u tako prelepom prostoru kakva je Kuća legata" gde se prikazuju tendencije u savremenom mozaiku.

"Trudimo se da sučeljavamo poetike pojedinih umetnika i kultura, ali ne da bismo se takmičili, već da bi učili jedni od drugih. Cilj ovog festivala je da pokažemo da Srbija ima veoma jaku scenu mozaika, da može predstavljati izuzetno važan doprinos srpskoj kulturi, ali i evropske i svetske scene", istakao je Vujošević, idejni tvorac ovog festivala.
 

I on kao likovni umetnik ima izložena svoja dela na festivalu, u kojima dominira bela boja, materijal je sitno kamenje, u kojima suočava male i ogromne predmete, jednine i množine, sa izraženom simbolikom, gde preovladava minimalizam.

Podeljena u četiri nivoa, manifestacija jednim delom prikazuje impresivan svet životinjskog carstva, gde su umetnici mozaika stvorili od najsitnijih delova kamenja veoma verodostojne prizore - kadrove lisice, hrta, psa, vrabaca, tigra, jelenka, paunova, flamingosa, riba.

U drugim delovima izložbe glavnu ulogu nose - autoportreti samih umetnika, a jedan atraktivan deo predstavlja istraživanje "Geološko blago srpske zemlje", gde su izloženi materijali prirodnih bogatstava iz naše zemlje - Trepča - ležište stari Trg, Rudnik, Avala, Bor, Majdanpek.

Festival će do 9. februara potvrditi reči osnivača Vujoševića, da Beograd ima jednu od najačih mozaičkih likovnih scena u Evropi i da to može biti jedan prepoznatljiv i originalan doprinos kulture Srbije na međunarodnoj kulturnoj sceni.

Tokom trajanja Festivala održavaće se radionica mozaika ateljea "Kamen i lom", tako da se posetioci mogu oprobati u ovoj drevnoj slikarskoj tehnici.

U pratećem programu svakog utorka i srede održavaće se predavanja iz oblasti koje su bliske stvaraocima u mozaiku - geologija, minerologija, arheologija, matematika, o antičkim mozaicima na tlu Srbije, ali i o tome šta su antički pisci zabeležili o mozaiku, kao i predavanja o smislu i značaju savremenog mozaika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve