Scena
05.12.2022. 20:40
Beta

Tužna statistika

Malo je muzeja u Srbiji u koje mogu osobe sa invaliditetom

invalidi, muzej, galerija
Izvor: Shutterstock

U Srbiji 61,4 odsto muzeja je delimično pristupačno osobama s invaliditetom, a 24 odsto nepristupačno, navodi se u rezulatima istraživanja o tome.

Istraživanje "Kultura pristupačnosti: istraživanje o pristupačnosti muzeja i galerija u Republici Srbiji" biće predstavljeno u utorak, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Istraživanjem su obuhvaćene sve muzejske ustanove u Srbiji: 97 muzeja i galerija, i 36 udruženja koja se bave izazovima za osobe s invaliditetom.

"Podaci pokazuju da 57,5 odsto nije fizički pristupačno za posetioce koji imaju neku vrstu invaliditeta", saopštio je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Navedeno je da samo 14,4 odsto ustanova poseduje toalet prilagođen osobama sa invaliditetom, a svega 9,4 odsto lift koji mogu koristiti osobe s invaliditetom. U 59,8 odsto muzejskih ustanova stepenice nisu propisno obeležene i nisu postavljeni rukohvati.

Cilj istraživanja je da se više obrati pažnja na osobe sa invaliditetom i pitanje pristupačnosti ustanova kulture.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Zvuci srca“: Posetili smo kafić o kojem se priča
1

Reportaža

15.10.2022. 18:10

"Zvuci srca“: Posetili smo kafić o kojem se priča

Pre nekoliko dana sam na Instagramu saznala za kafić u Čuburskoj broj 12. Ukoliko ne znate, "Zvuci srca“ su lokal u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve