Život
17.06.2022. 14:20
R.E

Amelija Erhart

Prva žena koja je preletela Atlantik

Amelija Erhart
Izvor: Shutterstock

Na današnji dan, pre 94 godine, američka avijatičarka, Amelija Erhart je postala prva žena koja je preletela Atlantski okean. Ona je 17. juna poletela iz Njufaundlenda i sletela u Južni Vels.

Let je trajao 20 sati i 40 minuta, a u avionu sa Erhartovom bili su mehaničar Lui Gordon i pilot Vilmer Šulc, koji je vodio dnevnik letenja.

Nakon uspešnog sletanja, Erhartova je dočekana uz aplauz, a javnost je bila zaintrigitana ženom koja je imala hrabrosti da obavi ovakav poduhvat.

Amelija je postala zaštitno lice američke avijacije, a pored toga, skupljala je novac za naredne poduhvate privlačeći bogate poznate ličnosti i njihove donacije. Erhart je pisala za magazin "Cosmopolitan", a u kolumnama je promovisala avijaciju i unapređivanje ove discipline. 

Zajedno sa Čarlsom Lindbergom, još jednim pilotskim asom tog vremena,  je promovisala i prvu komercijalnu putničku aviokompaniju "Transcontinental Air Transport".

Erhart se bavila i trkanjem aviona, u čemu je bila odlična i prestizala je gotovo svakoga ko joj se suprotstavljao. Njene kasnije ekspedicije postajale su sve izazovnije, a kobni put preko Pacifika, koji je trebao da traje oko 20 sati, pretvorio se u noćnu moru.

Preko radija javila je da nestaje goriva, da nema dobar pregled predela ispred sebe, a signal je bio jako loš i poruke koje je slala ostale su nejasne. Njen avion je nestao, kontakt je izgubljen, a uzrok i uslovi u kojima se tragedija dogodila još uvek nisu potpuno razjašnjeni.

Amelija Erhart je na svoj poslednji put pošla 27. juna 1937. godine, kada je i proglašena za nestalu, a nedugo zatim je objavljeno da se pretpostavlja da je mrtva. Imala je 39 godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate prvo ime naše nacionalne avio-kompanije?
Avion

95. godina postojanja

29.05.2022. 22:35

Da li znate prvo ime naše nacionalne avio-kompanije?

Er Srbija obeležava 95. godišnjicu poslovanja specijalnim amblemom koji će se nalaziti na svim avionima srpske nacionalne avio-kompanije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve