Scena
31.03.2022. 22:05
R.E.

Ne propustite

Mića Popović i crteži koje do sada nismo mogli da vidimo

Izložba
Izvor: Ekspres

Mića Popović je bio retko svestran umetnik, a jedna galerija u Beogradu nam je omogućila da vidimo neke njegove radove koji do sada nisu nigde bili javno izlagani.

Reč je o galeriji "Sanjaj" u kojoj je do 10. maja otvorena izložba "Crteži Miće Popovića", jednog od najvećih srpskih i jugoslovenskih slikara dvadesetog veka.

Izložba je posebna po tome što su izloženi crteži koji pripadaju porodičnoj kolekciji i mnogi od njih nikada nisu predstavljeni javnosti, iako ne postoji nijedan važan grad na svetu u kome Mića Popović nije izlagao svoje slike.

"Radovi koji se nalaze pred vama, pripadaju uskom krugu dela na osnovu kojih su, kasnije, nastajali veliki formati najznačajnije faze Mićinog likovnog delovanja – čuvenog slikarstva prizora“ na otvaranju je rekao Jovan Popović, sin velikog slikara. 

Dr Nele Karajlić je na svoj način prisutnima predstavio svestranost i značaj dela velikog slikara: "Kada bi nekom pasioniranom ljubitelju rok muzike pokušao da predstavim delo Miće Popovića rekao bih mu da ga je gonio stvaralački nemir i želja za pomeranjem granica poput Dejvida Bouvija, da je imao jasan i lako prepoznatljiv izraz poput Rolingstounsa, da je u sebi nosio bunt i protest, poput Kleša, ali i da je bio zabranjivan i osporavan poput Zabranjenog pušenja.

Uz svo poštovanje prema gore navedenim kolegama, sa Zabranjenim pušenjem ga je još spajala i fascinacija Maršalom, ali i interesovanje za junake sa margine. Naime, o gastarbajterima, ili kako su se onomad oficijelno zvali 'naši građani na privremenom radu u inostranstvu' nije brinula samo državna bezbednost, već i pokoji umetnik. Među njima, Mića Popović i Zabranjeno pušenje. Na ovoj izložbi imaćete prilike da se uverite, da je lik gastarbajtera Gvozdena, kojeg, onako nem i nepokretan, a istovremeno živ i glasan, briljantno glumi Danilo Bata Stojković, izašao iz pesme 'Dok jezdiš ka Alemanji', moje omiljene rok atrakcije.

Ovde pred vama su crteži, remek dela sama za sebe, ali i predlošci na osnovu kojih su kasnije napravljena epohalna dela".

Mića Popović se osim slikarstvom bavio i pisanjem knjiga, scenarija, režirao filmove, radio scenografije i kostime za mnogobrojne pozorišne predstave.

Nosilac je mnogih domaćih i međunarodnih priznanja, bio je redovan član SANU i član Akademije likovnih umetnosti u Berlinu, a njegova retrospektivna izložba u Galeriji SANU, 1983. godine i dalje drži rekord po broju posetilaca, prešavši pola miliona ljudi koji su je videli.

Poštovaoci lika i dela slavnog slikara će imati priliku da posete ovu jedinstvenu izložbu do 10. maja, a radno vreme galerije "Sanjaj" u Dositejevoj 11 je radnim danima od 12 do 20h, a subotom od 11 do 15 časova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Velikani srpskog graditeljstva" - izložba koju ne treba propustiti
Beograd, Beograđanka

SANU

30.03.2022. 17:20

"Velikani srpskog graditeljstva" - izložba koju ne treba propustiti

Izložba "Velikani srpskog graditeljstva – od Indžinirske škole do danas" biće otvorena u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) do 3. maja, povodom 175 godina visokoškolske nastave iz oblasti građevinarstva i geodezije.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve