Scena
03.02.2020. 19:20
Tanjug

"MISLIM DA JE TO ZASLUŽIO" Musliu: Napravićemo veliki film o Bekimu Fehmiu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Imamo nameru da dugometražni dokumentarni film o Bekimu Fehmiju, doajenu jugoslovenskog glumišta, prikažemo 15. juna na godišnjicu smrti slavnog glumca i to istovremeno u Prizrenu, Tirani i Beogradu, kazao je Tanjugu novinar i publicista Fahri Musliu.

Njegovu ideju podržao je za sada Centar nacionalne kinematografije Albanije, dok kinematografski centar u Prištini nije, ali su ga pre tri dana, kaže, podržali i u Filmskom centru Srbije, pa sada čeka konkurs za dodelu sredstava i nada se da će projekat podržati i Ministarsto kulture, Grad...

Musliu, inače, kaže da je ideja za film o slavnom glumcu nastala kada je počeo da radi monografiju o Fehmiu neposredno nakon njegove smrti 2010. godine.

"Ta monografija je objavljena na albanskom jeziku 2015. godine, a nakon toga sam završio rukopis na srpskom jeziku. Malo sam se uznenadio kada sam shvatio da nema zainteresovanih izdavača u Srbiji za tu monografiju", kazao je Musliju.

Priča kako ga je jedan mladi reditelj sa Kosova i Metohije stalno "jurio" da snime dokumentari film o Bekimu Fehmiu.

"Bio sam veoma skeptičan oko tog projekta, jer za snimanje filma ipak treba mnogo para i napora. O nastajanju filmova znam malo, ali sam ipak odlučio da napišem scenario za dokumentarac o Fehmiu", kazao je Musliu.

Projekat je, navodi, odmah odbijen u Centru kinematografije u Prištini, ali ga je podržao Centar nacionalne kinematografije Albanije.

"Odlučili smo da sa tim sredstvima počnemo snimanje filma 24. januara. Reditelj je Valmir Tertini koji predaje u nekoj srednjoj školi u Tirani. Jako talentovan i odgovoran čovek. Producent je Jaklid Gaće iz kuće Sinemanija iz Tirane. Tražimo koproducenta iz Srbije. Bio sam u Filmskom centru Srbije pre tri dana i tamo su prihvatili naš predlog. Čekamo konkurs koji će biti raspisan početkom marta, a nadam se i podršci Minsistarstva kulture i informisanja, gradskih vlasti u Beogradu... Mislim da je Bekim Fehmiu to zaslužio", kaže Musliju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Za njega nema dileme da će rad na filmu o izvanrednom umetniku biti složen proces, jer, dodaje, ne postoji nijedna televizijska izjava Bekima Fehmiua.

"Tonski imamo samo kako govori pesmu ''Čovek peva posle rata'' Dušana Vasiljeva u okviru programa Televizije B92. Imamo i intervju Televiziji Priština iz 1968. godine. To je sve...Zato film neće imati naraciju već će o Bekimu Fehmiju govoriti njegova porodica, filmski reditelji, glumci, prijatelji, školski drugovi iz Beograda, Sarajeva, Prizrena, Zagreba, Prištine, Tirane i Skoplja. O njemu će govoriti i njegove kolege iz Italije, ali i filmske dive poput Irene Papas, Kendis Bergen...", kazao je Musliu.

Među sagovornicima iz Beograda, kako kaže, naći će se Goran Marković, Milan Vlajčić, Branislav Lečić, Puriša Ðorđević...

Musliju najavljuje i televizijsku seriju od četiri epizode po 45 minuta kojom će celi projekat biti zaokružen.

"Potrudićemo se da napravimo veliki film baš kao što su to bili karijera i život Bekima Fehmiua...Nije to lako...Imamo ogromnu odgovornost. Bekim je bio glumac koji je među prvima ''razbio'' komunističku zavesu i uspeo da snima u inostranstvu. Dok je studirao stalno je govorio svojoj majci da će stići do Holivuda i eto uspeo je", kazao je Musliu.

Povezane vesti - INTERVJU DR VJERA MUJOVIĆ: Otvorimo prozore u svet

Bekim Fehmiu je rođen u Sarajevu 1. juna 1936. godine. Studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Mate Miloševića.

U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvezda [eydesetih i sedamdesetih godina proslog veka, proslavio se u crno- talasnom filmu "Skupljači perja" koji je dobio Gran pri na Kanskom festivalu, ali je glumio i u drugim zemljama Evrope, naročito u Italiji.

Samoinicijativno je prestao da se bavi glumom 1987. godine, kako je rekao, ''''u znak protesta zbog antialbanske propagande''''.

Ubio se u svom stanu u Beogradu 15. juna 2010.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve