MUZEJ AUTOMOBILA U BEOGRADU: Ferari – crvena ikona svog doba

MUZEJ AUTOMOBILA U BEOGRADU: Ferari – crvena ikona svog doba


Muzej automobila u Beogradu pravi je raj za sve ljubitelje “oldtajmera”. Za sve one za koje “staro” ne znači i spremno za otpad. Za one koji u takvim primercima vide parče priče i istorije po nekoliko vekova. Upravo je to prvi osećaj koji čovek stekne kada uđe u zgradu Muzeja u Majke Jevrosime 30. Osećaj koračanja kroz vreme, kroz stare filmove i knjige…

Okruženi ste primercima poput Marot-Gardona iz 1897. godine, Charoona iz 1908 godine. Tu je i  Ford T iz 1925. godine, prvi automobil izrađen u velikoj seriji, na montažnoj traci. Bogata kolekcija obuhvata i automobile iz 50-ih, 60-ih, 70-ih godina dvadesetog veka, ali i automobil kralja Petra i ona vozila koja je koristio Josip Broz Tito.

Tek kada postanete svesni činjenice šta vas okružuje, počnete da osećate miris ulja, što i ne čudi jer je nekada na tom mestu bila prva javna garaža na Balkanu. Garaža je osnovana 1929. i pratila je najviše standarde garažne tehnike. Tek od 1994. isti prostor menja svoju prvobitnu namenu i postaje Muzej automobila. U muzeju se danas, u stalnoj postavci najčešće nalazi oko 50 starih i retkih automobila koji su odraz vremena u kojima su nastajali. Automobili imaju poseban značaj  za upoznavanje razvoja i tehničkog napretka automobilizma kod nas i u svetu, ali i za samu istoriju automobilizma na ovim prostorima u XX veku.

Povezane vesti – MUZEJ AUTOMOBILA U BEOGRADU: Sreten Kostić – prvi šofer u Srbiji koji je vozio kralja Petra.

Među pedesetak izloženih automobila jedan se svojim izgledom i pedigreom posebno izdvaja. Naravno reč je o Ferariju. Iako je isključen i ne proizvodi svoj prepoznatljivi zvuk zbog kog se svaki put okrenemo na ulici kada ga čujemo, ovaj eksplozivni lepotan crvene boje, jednostavno pleni svojim izgledom.

Svestan je bio i Bratislav Petković šta poseduje u svojoj kolekciji, pa i ne čudi zašto je izabrao da baš Ferari bude prvi na ulazu i onaj koji će dočekivati goste. Reč je o modelu 308 GTS iz 1978. godine.

Ovaj model proizvodio se od 1975. do 1985. godine kao zamena za “dino” seriju, ali uz mnogo unapređenja koja su ga činila punokrvnim Ferarijem.
Dizajnirao ga je Leonardo Fioravanti za studio “pininfarana”, a popularnost je stekao uz seriju ” “Magnum P.I.” sa Tomom Selekom u glavnoj ulozi.

Danas je ovaj Ferari ikona svog doba i popularan je kod entuzijasta i kolekcionara.

_OKS1069

Pored Ferarija, parkiran je još jedan izuzetan primerak – “Oburn 851 spidster” iz 1935. godine.

Ovaj model sa karakterističnim “Bouttejl” zadnjim krajem jedan je od najsvetlijih primera predratne američke automobilske industrije. Namenjen najbogattijem sloju kupaca, ovaj kabriolet predstavlja samu krunu art deko ere automobilizma.

Nezaboravan dizajn, visok kvalitet izrade i jednostavna mehanika učinile su ga ikonom svog doba, a detaljne replike ovog automobila su izuzetno popularne u SAD, ali i širom sveta.

Model u kolekciji Bratislava Petkovića verna je replika originalu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar