Scena
03.03.2023. 17:00
Promo

Lepa vest

Dobili smo Muzej FEST-a (FOTO)

1
Izvor: Jovo Marjanović

FEST, jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu nakon više od pola veka postojanja dobija svoj Muzej u prostoru Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici.

Autentični audio-vizuelni zapisi, izjave poznatih glumaca kako domaćih tako i internacionalnih zvezda, fotografije, posteri, slogani, predmeti, koji su bili deo FEST-ove istorije tokom proteklih decenija, biće predstavljeni u okviru stalne interaktivne postavke putem koje će posetioci moći da dožive svojevrsno putovanje kroz bogatu istoriju ove manifestacije.

Muzej FEST-a je osnovan od strane Jugoslovenke kinoteke uz podršku Ministarstva kulture i Skupštine grada Beograda na inicijativu Jugoslava Pantelića, direktora Jugoslovenske kinoteke i umetničkog direktora i selektora FEST-a.

1
Izvor: Jovo Marjanović

"FEST je manifestacija koja ima izuzetan značaj ne samo za filmsku umetnost, već i za celokupnu kulturu i društveni život Beograda, Srbije i regiona. Uloga ove filmske manifestacije prevazilazi okvire koje su njeni osnivači postavili. FEST je pozitivan društveni fenomen koji je, tokom proteklih decenija, obeležio, u najboljem smislu te reči, mnoge generacije, održao Beograd na mapi kulturnih prestonica, uspeo da opstane uprkos mnogobrojnim društvenim izazovima i da ostane mesto susreta kome se iznova svake godine radujemo“, rekla je Ksenija Zelenovića autorka postavke i nova članica Odbora FEST-a i dodala: "Upravo iz tog razloga želeli smo da na jednom mestu, putem stalne postavke ukažemo na značaj i vrednost FEST-a, da ga kroz nov način predstavljanja 'oživimo' i približimo publici svih generacija.“ 

1
Izvor: Jovo Marjanović

"Kosovska 11 je lokacija koju smo odabrali, ne samo zbog toga što je to jedino mesto koje smo imali na raspolaganju, već i zbog toga što ova adresa simbolizuje kultno, a danas možemo slobodno reći i istorijsko mesto okupljanja filmofila – mesto gde se odigravala kulturna istorija ovoga grada“, objasnila je autorka postavke.

1
Izvor: Jovo Marjanović

Stalna postavka u Muzeju FEST-a  uobličena je kroz novi način prezentovanja koji većinu materijala gledaocu nudi kroz audi-vizuelno „putovanje“ što predstavlja srce stalne postavke (u centralnoj prostoriji). Posebna pažnja, u okviru postavke, posvećena je publici, jer ona čini FEST i ispisuje njegovu istoriju. Druge dve prostorije posvećene su dobitnicima prestižnih FEST-ovih priznanja kao i porukama i plakatima FEST-a tokom proteklih pet decenija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kada Branka Katić dođe na FEST (VIDEO)
Branka Katić/ ATA/ 2.3.2023.

Mts Dvorana

02.03.2023. 10:19

Kada Branka Katić dođe na FEST (VIDEO)

Branka Katić se ne pojavljuje često u javnosti i medijima, zato je njen dolazak na FEST izazvao veliku pažnju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve