Scena
23.02.2023. 21:35
Promo

Biće zanimljivo

Filmovi koji na FEST stižu pravo sa Berlinala

Bioskop
Izvor: Shutterstock

Samo nekoliko dana nakon svetske premijere u Berlinu, filmovi “Opstanak dobrote” i “Totem”, koji su u konkurenciji za Zlatnog medveda, biće prikazani u Glavnom takmičarskom programu 51. FEST-a.

"FEST ima mogućnost i donosi ekskluzivu domaćoj filmskoj publici, naročito kada je reč o Berlinalu koji prethodi FEST-u“ izjavio je Jugoslav Pantelić, programski direktor i selektor FEST-a i dodao: „Veliko je zadovoljstvo kada se moja selektorska predikcija poklopi sa pozitivnim odjekom koji odabrani filmovi proizvedu na tom festivalu, jer to znači da će naša publika imati priliku da pogleda izuzetna ostvarenja koja tek započinju svoj festivalski život i da, na taj način, bude u korak sa aktuelnim filmskim dešavanjima i tokovima.“

1
Izvor: Promo

Film "Opstanak dobrote" izazvao je veliko interesovanje publike,  na međunarodnoj premijeri u Berlinu, kao i sjajne filmske kritike nakon iste. Posebno snažan utisak ostavila je glavna glumica, naturščik, Muadžemi Husein (poreklom iz Konga, a sada živi u Australiji). Kritičar "Verajeti-ja" napisao je da lik Huseinove zrači "magnetizmom i živopisnošću, kao i oštroumnom duhovitošću". Gardijan je ocenio da je film: "elegantno sanjarenje o nasilju i stoicizmu ispod površine običnog života", dok je "Skrin dejli" režiju Rolfa de Hera nazvao "zapanjujućom" i "intelektualno provokativnom".

Reditelj filma “Opstanak dobrote”, Rolf de Her, poznat je po tome što se u svojim ostvarenjima bavi manjinama. Nakon trilogije o Aboridžinima, (The Tracker, Ten Canoes, Charlie's Country), koja mu je donela nagrade u Kanu i Veneciji, sada je snimio film o ženi afričkog porekla jer, kako je izjavio u Berlinu, nije mogao da ignoriše pokret Crni životi su važni tokom Kovida.

1
Izvor: Promo

Veliko interesovanje na Berlinalu izazvao je i film meksičke rediteljke i scenaristkinje Lile Aviles "Totem". Radnja filma prati sedmogodišnju devojčicu Sol tokom pripreme slavlja koje dobija neočekivan obrt. Aviles je istakla da je htela da prikaže svakodnevni život iz vrlo intimnog ugla, "sa pogledom iznutra, poput nekog mikrokosmosa", te da je ovo film o mnogo toga ali, u suštini, "film o ljubavi".

"Totem" će biti prikazan na FEST-u samo osam dana nakon svetske premijere: 1. marta u 19 sati u Sali 6 mts Dvorane. Reprizne projekcije su 2. marta u 20 u Domu omladine Beograda i  3. marta u 17 u Dvorani Kulturnog centra Beograda. "Opstanak dobrote" je na programu FEST-a 3. marta u 16.30 u Sali 6 mts Dvorane, 4. marta u 20 u Domu omladine i 5. marta u 14.30 u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dokumentarni film o Yu grupi - 2. marta na FEST-u
1

"Trenutak sna"

17.02.2023. 22:05

Dokumentarni film o Yu grupi - 2. marta na FEST-u

Dokumentarni film "Yu grupa - Trenutak sna" reditelja Darka Lungulova biće premijerno prikazan 2. marta u 19.30 časova u Mts dvorani u okviru FEST-a, najavili su organizatori.
Close
Vremenska prognoza
light rain
20°C
23.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve