Scena
11.05.2019. 20:40
M.P./Foto:Oksana Skendžić

MUZEJ NIKOLE TESLE: Patent koji je posvećen Jovanu Jovanoviću Zmaju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uprkos činjenica da je Nikola Tesla svoj pronalazački rad počeo još osamdesetih godina 19. veka, u vreme kada je radio u Centralnom telegrafskom uredu u Budimpešti, nema nikakvih podataka da je pokušao da dobije patent za bilo koji od svojih do tadašnjih pronalazaka.

Prvu prijavu za petent za električnu ručnu lampu Tesla podnosi tek po dolasku u SAD 30. marta 1884. godine, neposredno posle odlaska iz Edisonove i osnivanja sopstvene kompanije “Tesla Electric Light & Manufacturing”.  Tokom svoje karijere Tesla je za svoje pronalaske dobio 116 osnovnih patenata, od čega je 109 američkih i 7 britanskih, kojima je zaštitio ukupno 125 svojih pronalazaka.

U narednim danima, Ekspres će predstaviti neke od najznačajnih patenata, ali i ličnih predmeta, koji su kao eksponati izloženi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

U muzeju se, između ostalog, mogu videti i Teslini transformatori. Ukupno pet, različitih snaga, od pola miliona volti, do onih manjih koji se nalaze u sklopu konstrukcije prvog bežičnog sistema. Međutim, jedan transformator se po svom dizajnu i priči o tome kako je dobio ime, izdvaja od ostalih. Reč je Teslinom transformatoru - Zmaj.

https://www.youtube.com/watch?v=NgMWoPDjARQ

Nikola Tesla je u Beogradu bio samo jednom, 1892. godine, na svega tri dana. U tom kratkom vremenskom periodu, raspored mu je bio vrlo ispunjen. Poseta je uključivala upoznavanje sa mladim kraljem, posetu Narodnom muzeju, Velikoj školi, šetnju Kalemegdanom, ali i svečanu večeru u njegovu čast. Prilikom svečane večere, poznati srpski pesnik Jovan Jovanović Zmaj pročitao je pesmu koju je posvetio Tesli.

Naučnik je bio toliko ganut Jovanovićevim gestom, da je jedan od svojih transformatora posvetio Zmaju. Sam uređaj prate sijalice koje ispsiuju nadimak poznatog srpskog pesnika.

Ukoliko Vas zanima zašto je naučnik bio opsednut brojem tri, možete pročitati ovde. 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
17.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve