MUZEJ NIKOLE TESLE: Zašto je naučnik bio opsednut brojem tri (VIDEO)

MUZEJ NIKOLE TESLE: Zašto je naučnik bio opsednut brojem tri (VIDEO)

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr


Uprkos činjenica da je Nikola Tesla svoj pronalazački rad počeo još osamdesetih godina 19. veka, u vreme kada je radio u Centralnom telegrafskom uredu u Budimpešti, nema nikakvih podataka da je pokušao da dobije patent za bilo koji od svojih do tadašnjih pronalazaka.

Prvu prijavu za petent za električnu ručnu lampu Tesla podnosi tek po dolasku u SAD 30. marta 1884. godine, neposredno posle odlaska iz Edisonove i osnivanja sopstvene kompanije “Tesla Electric Light & Manufacturing”.  Tokom svoje karijere Tesla je za svoje pronalaske dobio 116 osnovnih patenata, od čega je 109 američkih i 7 britanskih, kojima je zaštitio ukupno 125 svojih pronalazaka.

U narednim danima, Ekspres će predstaviti neke od najznačajnih patenata, ali i ličnih predmeta, koji su kao eksponati izloženi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Pored brojnih Teslinih predmeta, u muzeju se nalazi i njegov sef iz Njujorka, u kome su čuvane beleške i skice njegovih patenata. Priča o Teslinom sefu povezana je sa njegovom navodnom opsednutošču brojem tri. Navodno, naučnik ne bi prestao da hoda dok broj koraka ne dostigne broj koji je deljiv sa tri. Samim tim ne čudi što je Tesla poslednjih 10 godina života proveo na 33. spratu hotela “Njujorker” u sobi pod brojem 3327, u kojoj je i čuvan sef.

 

Nikola Tesla je imao i veliku kolekciju rukavica. Priča se da se jako plašio bacila i da je izbegavao rukovanje kao i dodirivanje predmeta bez rukavica. Takođe, svaki put kada bi imao kontakt sa nekim predmetom, dodirnuo bi ga tri puta.
Čitava jedan prostorija u muzeju posvećena je Teslinim indukcionim motorima. O njihovom značaju i primeni možete pročitati ovde. 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar