Scena
08.05.2019. 23:44
M.P./Foto:Oksana Skendžić

MUZEJ NIKOLE TESLE: Patent koji je promenio svet (VIDEO, FOTO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uprkos činjenica da je Nikola Tesla svoj pronalazački rad počeo još osamdesetih godina 19. veka, u vreme kada je radio u Centralnom telegrafskom uredu u Budimpešti, nema nikakvih podataka da je pokušao da dobije patent za bilo koji od svojih do tadašnjih pronalazaka.

Prvu prijavu za petent za električnu ručnu lampu Tesla podnosi tek po dolasku u SAD 30. marta 1884. godine, neposredno posle odlaska iz Edisonove i osnivanja sopstvene kompanije "Tesla Electric Light & Manufacturing".  Tokom svoje karijere Tesla je za svoje pronalaske dobio 116 osnovnih patenata, od čega je 109 američkih i 7 britanskih, kojima je zaštitio ukupno 125 svojih pronalazaka.

U narednim danima, Ekspres će predstaviti neke od najznačajnih patenata, ali i ličnih predmeta, koji su kao eksponati izloženi u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

https://www.youtube.com/watch?v=R7u8_qY89Pk

Čitava jedna prostorija u Muzeju posvećena je indukcionim motorima, koje je Tesla konstruisao sa ciljem da nađe način na koji možemo da primenimo indukcionu struju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dakle, apsolutni je mit da, u koji veruje veliki broj ljudi, je Tesla izmislio naizmeničnu struju. On je zapravo pronašao način na koji se struja može koristi i to upravo preko indukcionih motora.

Indukcioni motor u obliku jajeta, Kolumbovo jaje:

https://www.youtube.com/watch?v=1y8fNR6Vefs

Postoje tri osnovna dela svakog indukcionog motora: statički (drži motor na okupu), kalemovi i rotacioni deo - rotor. Kroz kalemove se propušta naizmenična struja - naizmenično, zbog čega se stvara rotaciono magnetno polje koji pokreće rotor.

Primena indukcionih motora danas je široka, od veš mašina i fenova za kosu, pa preko miksera, blendera... U prevodu svaki uređaj koji ima rotacioni deo ima indukcioni motor.

Faktički, Tesla nas i danas okružuje...

Pored Tesle svetsku naučnu slavu stekao je i srpski naučnik Mihajlo Pupin. Međutim, on se tokom svog života bavio i lobiranjem, diplomatskim odnosima i borbom za Srbiju. I to vrlo uspešno. Više o tome pročitajte ovde.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve