Muzej Nikole Tesle se seli u zgradu Termoelektrane “Snaga i svetlost”

Muzej Nikole Tesle se seli u zgradu Termoelektrane “Snaga i svetlost”

(AP Photo/Darko Vojinovic)


Muzej Nikole Tesle biće preseljen u zgradu Termoelektrane “Snaga i svetlost”, odlučila je danas Vlada Srbije, saopštili su iz Ministartva kulture i informisanja.

Kako se navodi, zgrada Termoelekrane “Snaga i svetlost” u Beogradu u potpunosti odgovara potrebama Muzeja Nikole Tesle.

Povezane vesti – Šta je nama Tesla danas?

Ova izuzetno značajna ustanova kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o životu i radu Nikole Tesle, na ovaj način dobiće adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka, dodaje se u saopštenju.

Foto Oksana Skendzic

Foto Oksana Skendzic

Objekat Termoelektrane “Snaga i svetlost” sagrađen je u periodu od 1930. do 1932. godine, prema projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela i sastoji se iz zgrade Elekrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja.

Utvrđen je za spomenik kulture.

Povezane vesti – MUZEJ NIKOLE TESLE: Patent koji je promenio svet

Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju se na način koji omogućava pravilno obavaljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki i to zbirki predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta Nikole Tesle, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirka likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle.

Muzej Nikole Tesle je 21. maja 2020. godine postao republička ustanova kulture.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar