Scena
31.12.2021. 15:05
Tanjug

Anketa

Najbolji rok albumi 2021. godine

Ploče
Izvor: Shutterstock

Nekoliko odabranih uticajnih rok novinara i muzičkih urednika izabralo je svoj spisak od pet najboljih domaćih, odnosno regionalnih albuma u 2021. godini u anketi novinske agencije Tanjug.

Uticajni rok novinar i autor "Eks Ju rok enciklopedije" Petar Janjatović odabranih pet izdanja nije "rangirao već samo poređao", a na spisku su Štutgart onlajn sa "Štutgart na vezi", Bohemija i "Putujemo", Medžik buš sa "Put u Šangri-La", "Hodač po žici" Vlade i Bajke, kao i "Priče iz depoa" Nikole Čuturila.

Glavni muzički urednik radija Beograd 202 Nenad Kuzmić u pet najboljih uvrstio je "Slobodnu volju" benda Nemi pesnik, koga opisuje kao "nešto najbolje što se pojavilo na pop/rok sceni u Srbiji u poslednjih nekoliko godina", navodeći da su "muzički veoma interesantni, sa izvanrednim tekstovima".

Kuzmić je izdvojio i Keni nije mrtav sa albumom "Ajmo da plešemo" na kome bend "hrabro i bez kompromisa svoj muzički eksperiment pretvara u pravac koji sam trasira".

Uz dvostruki CD "Lipanj, srpanj, kolovoz" Damira Urbana i njegove Četvorke u Kuzmićev nerangirani izbor su ušli i Skriming vils sa albumom "Istramental" na kome kombinuju rok, bluz, psihodeliju "i još što-šta na neverovatno upečatljiv, svež, energičan i originalan način".

"Parafraziraću kolegu Aleksandra Žikića: vredelo je čekati par godina da nam Čuturilo ispriča ''Priče iz depoa''", naveo je Kuzmić.
 

Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika novosadskog Radija O Peđa Novković u top pet izdanja u 2021. godini redom je uvrstio repera Marčela i njegov nedavno objavljeni album "Nojeva varka", zatim bend Koi Koi sa "Pozivima u stranu", a slede "Urbanov "Lipanj, srpanj, kolovoz", Porto Morto sa "Portopopom" i "Slobodna volja" Nemog pesnika.
 

"Tokom 2021. godine izlazio je veliki broj izdanja, što samo u digitalnoj varijanti, što i kroz formate CD-a, ali i LP-a. Puno raznorodnih i raštrkanih produkcija bile je prisutno na regionalnim prostorima. Nezahvalno je odrediti kome pripada ''titula'' albuma godine", ocenio je rok novinar Branimir Lokner.
 

Ipak, Lokner se odlučio da izdvoji album "Nedognano/Unfathomed" slovenačkog sastava Kačis, koji izvodi "vrlo originalnu varijantu neofolk tendencija", sa eksperimentalnim izazovima, "upuštajući se u nekakav ''krosover'' gde često svoje songove interpretiraju na različitim instrumentima".

U izboru Loknera, glavnog i odgovornog urednika muzičkog portala timemaćinemusic.org, slede album Nikole Radonjića "Croš The Line", "Soul Chamber" Denisa Kozlice, "Valovi" na kome Nemanja Nešić izvodi pesme pesnika Enesa Kiševića, kao i Kilo Kilo banda sa "Pobeda je biti čovek".

Glavni i odgovorni urednik muzičkog portala Balkanrok Mladen Milošević izdvaja album "Nihilist" benda Mamut kao "iskonsku alt metal snagu koja ruši sve pred sobom", dok je "Ajmo da plešemo" prevazišao sva njegova očekivanja, a Keni nije mrtav je "od pop pank benda postao neka vrsta indi/alt rok hitmejkera".

I Milošević je odabrao "Pozive u stranu", na kome se Koi Koi šeće od indi melanholije preko besnog nojza do etno psihodelije, i "čije je najjače oružje možda najređa pojava na našoj sceni - omamljujuće vokalne harmonije".

Za "Dobar deal" benda Zicer Inc Milošević kaže da je "jedini album ove godine na kom se jasno čuje da se ljudi koji na njemu rade ekstremno dobro provode dok stvaraju muziku", što zvuči "duhovito, bezobrazno, šarenoliko, sjajno i za jutarnje razbuđivanje i žurku do jutra".

Milošević je ocenio da je bend Stoun sa albumom "Kosturnice" uspeo da "još jednom napravi sjajan album koji vas zgrabi na gušu i čvrsto drži u svojim kandžama do samog kraja".
 

"Koliko moćan i mračan album, ali spakovan tako da se tokom slušanja nikako ne osećate sumorno, već imate konstantan nalet adrenalina", istakao je Milošević.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zakoračite u Novu godinu uz sjajnu elektronsku muziku
Elektronska muzika

Green Love

27.12.2021. 16:05

Zakoračite u Novu godinu uz sjajnu elektronsku muziku

Ljubitelji elektronske muzike će imati priliku da na "Green Love" festivalu 2022. godinu dočekaju uz velika imena domaće i regionalne DJ scene u Master centru Novosadskog sajma, saopštili su organizatori tog festivala.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
01.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve