Scena
24.12.2021. 20:05
Tanjug

Burni i emotivni aplauzi

Spektakularan koncert Stefana Milenkovića i Simfonijskog orkestra RTS-a (FOTO)

Stefan Milenković 24.12.2021.
Izvor: TANJUG / JADRANKA ILIĆ

Čuveni violinista Stefan Milenković i Simfonijski orkestar RTS-a, održali su u četvrtak veoma uspešan novogodišnji koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, uz kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog i Kamija Sen-Sansa.

Muzičko veče je bilo podeljeno u dva čina, zapravo dva posebna fragmenta koja su činila veću celinu ispunjenu bezvremenskom čarolijom virtuoza na violini i umećem uigranog ansambla.

Scena je bila ukrašena cvećem koje se prostiralo duž poda bine, ali i na galeriji, kao prazničko raspoloženje i uvod u neku bolju novu godinu.

Sam pogled na toliko članova Simfonijskog orkestra već je bilo dovoljno da publika oseti da prisustvuje budućem spektaklu, iako nijedan ton nije još uvek odsviran.

Simfonijski orkestar RTS, nastao davne 1937. godine, danas je moderni bend, koji deluje u okviru Muzičke produkcije RTS, i prati svetske tendencije u interpretaciji muzike.

Dirigent je svakako Bojan Suđić, jedan od najtraženijih umetnika na ovim prostorima, koji radi izuzetno velike projekte i ansamble, i uvek se unese teatralno u izvođenja koncerata.

Orkestar pod njegovom dirigentskom supervizijom je hrabro izneo ovaj školski čas jedinstvenog koncerta koji je publiku zapravo pripremao za glavni program koji će tek uslediti.

Specijalan gost na ovom koncertu bio je vrhunski orguljaš Zoltan Borbelj, koji je od publike dobio poseban aplauz.

Na samom početku večeri, ispred velikog orkestra podsetili su da je tog dana u Beogradu u 53. godini iznenada preminuo Stanko Jovanović, stalni dirigent Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije.

U bogatoj umetničkoj karijeri sarađivao je i sa drugim ansamblima Muzičke produkcije RTS-a, i dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, te je minutom ćutanja održana pošta preminulom umetniku.

Repertoar prve celine je činila kompozicija "Simfonija br. 3” francuskog umetnika Kamija Sen-Sansa (1835-1921), poznata i kao "Orguljska simfonija”.

Drugi čin koncerta na Kolarcu je u suštini glavno “jelo” nakon ovog prologa kao “predjela”, jer na scenu stupa proslavljeni violinista Stefan Milenković, ambasador srpske kulture u svetu i jedan od najznačajnijih umetnika ikada u našoj zemlji.

Uvek nasmejan, veseo, kao neki večiti dečak, prepustio se odmah muziciranju kompleksnog remek dela “Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35” P. I. Čajkovskog (1840 - 1893).

Kompozicija je tako koncipirana, da Simfonijski orkestar jedno vreme svira, dok se solista - Stefan priprema, i onda krene da proizvodi jedinstveni zvuk njegova magična originalna violina iz 1783. godine, graditelja Đovanija Batiste Gvadanjinija.

Uvek kada se posmatra koncert Milenkovića, deluje da sve realizuje lako i da bi svako možda i mogao uz malo truda da muzicira kao on, ali naravno to je ozbiljna varka.

Stefan Milenković je hrabro i odvažno izneo ceo koncert i ubedljivo dominirao, što je i očekivano, skoncentrisan, posvećen, predan zahtevnom delu iz pet manjih fragmenata koji su bili ozbiljan zalogaj skoro 40 efektnih minuta.

Aplauz je bio toliko ogroman i snažan kroz celu veliku salu, da je Milenković odmah odlučio da pokloni publici ne jedan, već dva sadržajna bisa.

“Hvala vam puno što ste večeras došli ovde, mnogo mi znači. Uvek sa posebnim emocijama nastupam u ovom prostoru”, prvi put se na bisu obratio solista publici i otkrio da će sada izvesti Svitu br. 3 “Alemanda” od Johana Sebastijana Baha.
 

Potpuno sam, bez učešća Simfonijskog orkestra, Milenković je briljirao na kratkom izvođenju te svite, i onda je novi aplauz zapravo podrazumevao i novi bis.

Na scenu je izašao dirigent Bojan Suđić i bilo je jasno da publiku čeka još prijatnog sadržaja.

“Dok ne krenemo sa još jednom kompozicijom, želimo vam svi zajedno sa bine srećniju, lepšu, bolju i zdraviju novu godinu”, nadahnuto je rekao dirigent i predočio da sledi još jedno delo iz bogatog opusa Kamija Sen-Sansa.

Nakon sledećeg maestralnog izvođenja spektakla - Stefana Milenkovića i celog ansambla, koncert od puna dva sata je bio briljantno završen.

Solista, orkestar, dirigent, svi očigledno zadovoljni, kao i publika koja je minutama aplaudirala oduševljeno, emotivno i ispunjeno.

U novoj 2022. godini, Milenkovića čeka i koncert 9. januara na otvorenom u Zrenjaninu sa njihovim orkestrom.

Pogledajte kako je u četvrtak bilo u Kolarčevoj zadužbini:

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ričard Klejderman, pijanista kojeg slušaju i oni koji ne vole klasiku
Ričard Klejderman

Ekskluzivni intervju

17.12.2021. 07:05

Ričard Klejderman, pijanista kojeg slušaju i oni koji ne vole klasiku

Ukoliko i niste ljubitelj klasične muzike, sigurno ste čuli najmanje jednu kompoziciju u izvođenju Ričarda Klejdermana, "Baladu za Adelinu“, na primer, koja je prodata u 28 miliona kopija u 38 zemalja sveta. I mnoge druge kompozicije, pre svega rok i pop koje je svirao u duhu klasične muzike, postale su toliko popularne da je plavokosi muzičar ušao i u Ginisovu knjigu rekorda kao najuspešniji pijanista na svetu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve