Scena
22.01.2022. 15:20
Tanjug

Trogodišnji presek

Najuspešniji italijanski filmovi u Jugoslovenskoj kinoteci

Filmovi
Izvor: Shutterstock

Smotra nove italijanske filmske produkcije, pod nazivom "CinemaItaliaOggi Balkan" biće svečano otvoreno 24. januara u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu i trajaće do 29. januara, kao presek 10 najuspešnijih italijanskih filmova u poslednje tri godine.

Tokom februara ovaj filmski izbor biće prikazan i širom Srbije i regiona: u Crnogorskoj kinoteci u Podgorici, Kulturnom centru Novog Sada i u Niškom kulturnom centru.

Revija će krenuti 24. januara projekcijom filma "Prokleto proleće" (2020) Elize Amoruzo, koji je u proteklom periodu uspešno prikazan na devet festivala širom sveta.

U narednim danima uslediće komedija "Menjam sve!" (2020) Gvida Kjeze, kao i ostvarenje "Za Kjaru" (2021) Džonasa Karpinjana - dobitnik 5 nagrada na festivalima u Kanu (Label Europa Cinemas), Lisabonu (za najbolju glumicu), Sevilji (za najbolju režiju), Stokholmu (za najbolju fotografiju) i Cirihu (za najbolji međunarodni film).

Stiže i drama "U kavezu" (2021) Leonarda di Kostanca, prikazana na više od 15 festivala širom sveta, "Bangla" (2019) Faima Buijana, lauerat nagrada David di Donatello, Zlatni Globus Italije i Festival del Cinema Europeo za najboljeg mladog reditelja, kao i nagradom sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju komediju godine.

Film "Californie" (2021) Alesandra Kasigolija i Kejsija Kaufmana je takođe na repertoaru, ali i "Legionar" (2021) Hleba Papoua koji je za ovaj film osvojio nagradu za najboljeg mladog reditelja festivala u Lokarnu 2021.

Drama "Predatori" (2020) Pjetra Kastelita je osvojila četiri nagrade (David di Donatello za najboljeg mladog reditelja, nagradu sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolju režiju mladog reditelja i najboljeg sporednog glumca, nagradu Festivala u Veneciji - Venice Horizons za najbolji scenario).

Film
Izvor: Shutterstock

Na programu će domaća publika gledati i naslove - "Šta će biti" (2020) Frančeska Brunija, ovenčan nagradama Zlatni Globus Italije za najbolju glavnu mušku ulogu, kao i nagradama sindikata italijanskih filmskih novinara za najbolji scenario i najbolju mušku ulogu, i komediju "Doktor na jednu noć" (2021) Gvida Kjeze, koji je prisutan i sa spomenutim filmom "Menjam sve!".

Ovaj ambiciozni projekat revije italijanske kinematografije, osmišljen je sa ciljem da se u Srbiji i u Crnoj Gori predstavi novi italijanski film.

Filmski ciklus realizovao je Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa čuvenom ustanovom "Činečita" i Jugoslovenskom kinotekom, uz podršku Ambasada Italije u Beogradu i Podgorici.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sigurno ćemo im se vraćati: Filmovi koji su obeležili 2021. godinu
Film

"Ekspresova" lista

31.12.2021. 12:15

Sigurno ćemo im se vraćati: Filmovi koji su obeležili 2021. godinu

Serije su u poslednjih nekoliko godina u značajnoj meri popularnije od filmova. Međutim, istinski zaljubljenici u sedmu umetnost ne odriču se filma tek tako.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
14°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve