Scena
31.01.2022. 14:05
Tanjug

Aleksandar Stankov

"Najveći kapital Srpskog narodnog pozorišta su ljudi"

Aleksandar Stankov 31.1.2022.
Izvor: TANJUG / JADRANKA ILIC

Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je upravnik Srpskog narodnog pozorišta (SNP) Aleksandar Stankov koji je govorio o svojim planovima nakon nedavnog postavljenja za upravnika kuće iz Novog Sada.

Stankov je podsetio da se nalazi na čelu jedne od najvažnijih ustanova kulture u našoj zemlji, osnovanoj pre 160 godina, i da kao upravnik SNP oseća veliku odgovornost u naredne četiri godine.

"SNP je u 21. veku moderno pozorište koje ide krupnim koracima napred u inovacijama, novim pogledima na kulturu, na predstave", rekao je Stepanov dodavši da mu je cilj stavljanje u centar "publike i širenje duhovnosti i kulture naših sugrađana".

Prema njegovim rečima, SNP kao jedan od najvećih kapitala ima ljude, a tri velika ansambla Drame, Opere i Baleta, u godini kada je Novi Sad evropska prestonica kulture, spremna su da tu kuću svrstaju u vrhunske svetske teatre.

Stankov je na položaj upravnika SNP došao kao upravnik Opere te kuće, i priznaje da operu poznaje u dušu kao svoju pasiju.

"Opera SNP ima velike kapacitete da stane rame uz rame sa velikim svetskim operama", ocenio je Stankov.
 
Aleksandar Stankov 31.1.2022.
Izvor: TANJUG / JADRANKA ILIC

Tokom pandemijskih meseci, kada su sva pozorišta bila zatvorena, ansambl Opere SNP nije stajao, a Stankov podseća da su u nastojanju da ostanu uz publiku došli na ideju o jutjub videu "O bela ćao", gde članovi orkestra pozorišta izvode onlajn italijansku borbenu pesmu iz Drugog svetskog rata.

"To nas je ponukalo da nastavimo u tom pravcu tako da smo cele te pandemijske godine imali jedan malo drugačiji pristup publici, što se pokazalo veoma blagorodno u smislu posete SNP-u", rekao je Stankov.

Upravnik SNP je istakao da je kruna njihovog rada opera "Aida" letos izvedena na Petrovaradinskoj tvrđavi.

"Sve što smo radili u operi je primenjivo na ceo SNP. Svi su spremni na nove pristupe prilaženja publici. U svetu postoji kriza publike i potebno je obnoviti publiku, dovesti mladu publiku u pozorišne sale", upozorio je Stankov.

Prema njegovim rečima, činjenica je da dosta ljudi nikada nije ušlo u pozorište, ali za to nije finansijski razlog pošto su cene pozorišnih ulaznica simbolične.

"Bitan je pristup novoj publici i marketinški deo moramo da unapredimo i zainteresujemo ljude da dođu i vide šta se dešva u pozorištu", naveo je Stankov.

Tokom nove sezone SNP-a u februaru nas očekuju drama "Kod večite slavine" u režiji Sonje Petrović i koprodukciji sa Opens, skoro su završeni "Dani Vuka Torbice", a u operi predstoji premijera domaće opere "Vladimir i Kosara" i u baletu "Ane Karenjine".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pozorišne premijere tokom 2022. godine
pozorište, brodvej

Beograd

11.01.2022. 22:05

Pozorišne premijere tokom 2022. godine

Narodno pozorište, JDP, BDP, Atelje 212 i drugi teatri uveliko spremaju nove predstave za predstojeću sezonu, a neki su predstavili detaljan plan projekata za celu kalendarsku godinu pred nama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve