Scena
17.04.2022. 09:20
M.P.

Kraj bez kraja

(Ne)očekivan kraj: Gledali smo poslednju sezonu serije Peaky Blinders

Peaky Blinders
Izvor: Shutterstock

Ima nečeg kontradiktornog u krajevima velikih televizijskih projekata. Koliko god bili neizbežni, ne želimo ih, a sa druge strane potajno priželjkujemo da budu po meri naših očekivanja.

S druge strane, pritisak i odgovornost kreatora serija su utoliko veći jer su svesni da će se o njihovom višegodišnjem trudu suditi na osnovu poslednjih nekoliko minuta... Čak ni sati. Jer kraj je taj koji zadaje poslednji udarac, onaj koji je najdugovečniji i koji se prepričava. Poslednjih dana možemo da pročitamo kako je šesta, sezona kultne serije "Piki Blajnders" izneverila očekivanja najvernijih fanova.

Poslednjoj sezoni zamera se na sporosti, nedostatku akcije, odstupanju od onoga što je "Britvaše" krasilo prethodnih pet sezona... I to je sve tačno. Šesta sezona je drugačija u odnosu na sve ostale koje smo imali priliku da gledamo.

Drugačija je pre svega zbog izostanka Helen Mekrori... Dublja je, emotivnija, definitivno sporija, ali isto tako ništa manje kvalitetna i uzbudljiva. Svaki drugi komentar bio bi krajnje pristrastan. I baš zbog svih tih brojnih razočaravajućih komentara vernih fanova serije "Piki Blajnders" Stivenu Najtu treba skinuti kapu.

Nije podlegao pritisku tuđih želja i očekivanja, već je do kraja ostao dosledan ideji kako bi kraj, koji de fakto ne postoji, trebalo da izgleda. Šesta sezona "Piki Blajndersa" pre svega je zaokružila jedno devetogodišnje putovanje, a sve to kroz posvetu Helen Mekrori. Ono što je Poli Grej predstavljala za porodicu "Britvaša" preslikava se na ulogu koju je Helen Mekrori imala u glumačkoj ekipi.

Bila je stub, baza i neko pred kim publika ne bi trepnula kad god bi se našla u kadru. Pored verovatno najemotivnije i najupečatljivije scene koja predstavlja lično opraštanje glumaca od Helen Mekrori, u poslednjoj sezoni su na simboličan način obeležene scene u kojima bi slavna glumica učestvovala da nije izgubila borbu protiv kancera. Lik Poli Grej i bol zbog njene smrti utkani su u sve važne likove serije da li kroz emotivne lomove, njihova obećanja, promene, borbe ili situacije koje bi samo tetka Poli znala da reši.

Ključni razlog zbog koje je šesta sezona sporija od prethodnih jeste Tomi Šelbi, odnosno njegova promena. Smireniji je, emotivniji, zreliji, ukratko – drugačiji. Ali oni koji su Tomijev razvojni put pratili pažljivije, a ne samo kroz broj ubijenih gangstera po sezoni, mogli su da zaključe da je ova promena očekivana.

Autor serije Stiven Najt kroz promene Tomija Šelbija izaziva publiku, stavlja je na test, preispituje njenu vernost liku. Jer Tomi više nije vođa bande koja namešta trke konja, on je sada Čerčilov saradnik, borac protiv fašizma, poslanik i čovek koji sve teže podnosi teret tuge koja se godinama taložila na njegovoj duši. Tomi je zapravo samo na momente onaj Tomas Šelbi iz prethodnih sezona i to je podjednako velika promena kao i izostanak Poli Grej.

Helen mekrori
Izvor: EPA / HANNAH MCKAY

Njegova borba sa demonima u glavi, koje je poneo iz Francuske u Prvom svetskom ratu, u ovoj sezoni doživljava vrhunac. Sve su ređe situacije u kojima može da im pobegne, buka u glavi je sve veća i on naslućuje da mu se bliži kraj…

Naslućuje da će biti kažnjen. U neku ruku i hoće, samo ne onako kako je najveći deo publike očekivao.

Nota bez koje poslednja sezona "Piki Blajndersa" nije mogla da prođe jeste naravno osvrt na romsku kulturu i običaje. Do sada je vezu sa poreklom "Britvaša" održavala Poli Grej, ali u šestoj sezoni njenu ulogu preuzima Tomi Šelbi.

Ono što bi moglo da se navede kao najveća mana čitavog projekta zapravo nema nikakve veze sa serijom. Jer ritam poslednje sezone i njen čuveni kraj diktirao je film o "Britvašima" koji je još ranije najavljen, a čije bi snimanje trebalo da počne 2023. godine.

Prvobitna ideja bila je da film zameni sedmu sezonu, ali i dalje nije poznato da li će njegova priča ispratiti Najtov početni plan da se priča o "Britvašima" završi sa zvukom prve sirene u Drugom svetskom ratu. Stiven Najt nam je šestom sezonom poslužio predjelo, a na glavno jelo ćemo morati još da čekamo.

Zbog svih izazova na koje je autor serije morao da odgovori, poslednja sezona "Piki Blajndersa" je najsloženija i najkomplikovanija do sada.

Najt je možda ostao dosledan svojim idejama i nije podlegao željama fanova, ali da li je ostao imun na šarm hiperprodukcije… Možda je film planiran od početka, možda ne… To verovatno nikada nećemo saznati.

Ipak, ne možemo da se ne zapitamo kakav bi nam krajnji utisak bio da je Tomi Šelbi nakon što je skinuo nakit, pogledom ispratio fotografije voljenih i zapalio cigaretu… Ma, ne vredi razmišljati.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve