Scena
21.05.2019. 19:26
M.P./Foto:HBO

NIJE KRAJ "IGRE PRESTOLA": Ovi nastavci nas možda čekaju

arja.jpg

Avanturi pod imenom "Igra prestola" konačno je došao kraj. Okončana je jedna era duga punih osam godina. Era koja je svojim postojanjem pomerila televizijske granice u svakom smislu... Produkcijskom, montažnom, narativnom... i što je najbitnije navikla je gledaoce na visok kvalitet koji im je do tada bio stran, a budućim ostvarenjima zadala domaći zadatak.

Serija je od samog emitovanja zadobila ogromne simpatije kod publike, tolike da su se fanovi poistovećivali sa svojim omiljenim likovima i porodicama iz kojih dolaze. Starkovi, Lanisteri, Targerijani... Nije postojala šansa da pratite seriju, a da ne odaberete stranu. Neutralnih nije bilo, serija vam jednostavno to nije dopuštala. Uvlačila bi vas toliko duboko da ste bili primorani da tumačite svaki kadar i dijalog kako biste bili bliži odgovoru na pitanje - ko će se naći na tronu. Pitanje koje je fanove širom sveta mučilo tolike godine... Međutim, tolika vezanost za seriju i njene likove sa sobom je nosila i određeni rizik - njen kraj nikada neće moći da zadovolji sve. Nemoguće je da fanovi Deneris, Džona, Sanse, Tiriona, Arie budu zadovoljni istim raspletom. Bilo je glupo očekivati srećan kraj, makar ne u Igri prestola.

Tako je i bilo. Na kraju poslednje epizode u istom mahu ste imali podjednak broj zadovoljnih i nezadovoljnih fanova. Međutim, ono što bi moglo da odgovara i jednima i drugima jeste da ovo možda nije konačni kraj njihove omiljene serije. Naime, iako smo dobili odgovor na pitanje koje nas je najviše mučilo, poslednja epizoda je ostavila prostora da se priče pojedinih likova ispričaju do kraja.

Ovom predviđanju na ruku ide i to što je Džordž R. R. Martin otkrio da HBO planira da radi na još pet različitih serija nastalih na temeljima "Igre prestola".
"Kada sam stigao u Los Anđeles, imali smo četiri scenarija u igri, ali pre nego što sam otišao taj broj narastao je na pet", objasnio je on.

Povezane vesti - kako su se glumci Igre prestola oprostili od fanova, pročitajte ovde

Jedna od njih sa snimanjem će početi kasnije ove godine, a još dve serije u fazi su pisanja scenarija. Iako još ništa nije sigurno, radni naziv naslednika "Igre prestola" je "The Long Night" ili "Duga noć", a Martin tvrdi da je to naslov koji mu se sviđa jer je već spomenut u "Igri prestola".

Radnja serije odvija se hiljadama godina pre događaja iz "Igre prestola", a prema onome što je HBO otkrio, radnja će govoriti o zastrašujućoj istoriji Vesterosa, nastanku Belih hodača, misteriji istoka, legendi Starkovih.

Dakle, znamo kako će izgledati jedna serija, a šta je sa ostalih četiri? Kao što smo već spomenuli odgovor bi mogao da leži upravo u poslednjoj epizodi Igre prestola.

arja

Arjine avanture

Jedan od najbolje izgrađenih likova u Igri prestola, definitivno je Arja Stark. Kada se prvi put pojavila bila je devojčica koja je odudarala od svojih vršnjakinja. Nije maštala da postane princeza, nije se igrala sa lutkicama, želela je samo mač i samostrel. Želela je samo jedno - da postane neustrašivi borac. Osam sezona kasnije san joj se ispunio, postala je najopasniji ubica u Sedam kraljevstava, čija je "igla" došla glave mnogim negativcima serije, pa čak i jednom Noćnom kralju.

Povezane vesti - Kako se završila poslednja epizoda Igre prestola, pročitajte ovde.

U poslednjoj epizodi, umorna od ratova, spletki i svega onoga što je proživela na svom dotadašnjem putovanju, Arja odlučuje da ne ostane uz svog tek krunisanog brata Brena i sestru Sansu. Odlučuje da ode u pravcu nepoznatog Zapada. Jedinom delu sveta koji još uvek nije istražen.

Bez sumnje, Arjina odluka da ode u nepoznato, sa sobom povlači toliko nagađanja kako bi njena avantura mogla da izgleda. Neustrašivi ubica u novoj avanturi, zvuči kao više nego dovoljan razlog da se autori upuste u nastavak o Arji Stark. Mišljenje o ovoj ideji dao je Nikolaj Koster, glumac koji tumači lik Džejmi Lanistera.


View this post on Instagram

THANK YOU !!!!! #gameofthrones #aryastarksequel #bestcastandcrew

A post shared by Nikolaj Coster-Waldau (@nikolajwilliamcw) on May 20, 2019 at 2:28pm PDT

"Kako bi bilo da HBO napravi nastavak sa Arjom Stark", rekao je glumac obraćajući se fanovima preko svog Instagram profila.

Priča o jedinom zakonitom nasledniku Trona

Džon Snou... Definitivno jedan od najomiljenijih likova u seriji. Upoznali smo ga kao kopile Neda Starka, a na kraju se ispostavilo da je jedini zakoniti naslednik trona, na koji nikada nije seo. Umro je, potom oživeo, bio u Noćnoj straži, spoznao daleki Sever i Divljane, voleo kraljicu, da bi je potom ubio... Autori su nam dali toliko toga o njemu, ali se čini kao da bi mogli još.

igra prestola

Da isto misle i autori serije, moglo bi da se nasluti kroz Džonov razgovor sa Tirionom u ćeliji.
Džona proždire griža savest što je ubio Deneris i konstantno preispituje svoju odluku. Odgovor u ispravnost svoje odluke, traži od Tiriona postavljajući mu pitanje: "Da li je ovo ispravno?", na šta mu Tirion odgovara:" Pitaj me za 10 godina".

Njih dvojica prilikom rastanka takođe razmenjuju dve zanimljive rečenice koje nas navode da ćemo ih još gledati. Naime, nakon što mu je Tirion saopštio da je Bren odlučio da mu poštedi život i ne prepusti ga nemilosti Neokaljanih, već da ga pošalje u Noćnu stražu, Džon mu kaže: "Verovatno se više nikada nećemo videti."
Na njegovu opasku, mudri Lanister mu odgovara: "Ne bih bio tako siguran".

Da li iza njihovog dijaloga stoji neka skrivena poruka ili ne, to trenutno niko sa sigurnošću ne može da tvrdi. Ono što je sigurno jeste da su nas autori Igre prestola odavno naučili da od njih možemo sve da očekujemo. Zašto bi onda Džonova priča na Severu bila nemoguća? Serija koja bi mogla da nam ispriča kako je jedini zakoniti naslednik trona provodio svoje vreme u tuđini i čiji bi naslednici jednog dana mogli da traže svoje pravo na presto. Zašto da ne!

tirion

Nastavak o dešavanju u Sedam kraljevstva 

Poslednja epizoda nam je donela prilično naivan, u neku ruku i bajkovit kraj. Najmoćniji lordovi Sedam kraljevstva su se sastali i izglasali novog kralja. Atipično za mračnu i krvavu seriju kao što je "Igra prestola". Tirion je svojim govorom ubedio lordove kako je najpametnije da se i u budućnosti kraljevi biraju tako što će ga predstavnici najvećih kuća birati. Međutim, koliko bi ovo blagostanje moglo da potraje? Koliko će se još dugo kralj izglasavati bez prepirki i suprotstavljanja. Sedam kraljevstva kroz istoriju nikada nije zadržalo mir u dužem vremenskom perodu, zašto bi i sada?

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve