Scena
10.09.2020. 17:14
R. E. Jutarnji list

Autori filmova koji

NOVA PRAVILA: Nema Oskara za filmove bez rodne i rasne raznolikosti

shutterstock_1178139052-1.jpg

Autori filmova koji se žele takmičiti za Oskara za najbolji film moraće da ispune kriterijume poštovanja različitosti društva, objavila je

Autori filmova koji se žele takmičiti za Oskara za najbolji film moraće da ispune kriterijume poštovanja različitosti društva, objavila je Američka akademija za filmsku umetnost i nauku.

Akademija je postavila četiri standarda za koja se nada da će poslužiti borbi protiv diskriminacije u društvu i postaći ravnopravnu zastupljenost svih u stvaranju filmova, piše Jutarnji list.

Oskari su dugo kritikovani zbog nedostatka različitosti, poput male zastupljenosti žena i manjina, kako ispred tako i iza kamere.

Godine 2016. odluka da se za nagrade za najboljeg glumca ne nominuje nijedan crni glumac ili pripadnik drugih manjina izazvao je talas ljutnje a mnoge filmske zvezde bojkotovale su ceremoniju i krenuo je pokret  #OscarsSoWhite (Oskari su tako beli).

[caption id="attachment_300699" align="alignnone" width="675"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

To je potstaklo promene i Akademija je nedavno pozvala 819 novih članova da glasaju za ovogodišnje Oskare, a od njih su 45 odsto žene i  36 odsto su ne-belci.

Akademija je objavila da je do sada udvostručila broj žena u članstvu i utrostručila broj manjina koje nisu bile dovoljno zastupljene.

Standarde je proteklih meseci razvila radna grupa i oni propisuju da se u stvaranje filma moraju uključiti mnoge podzastupljene skupine poput žena, pripadnika etničkih manjina, pripadnika LGBTQ+ zajednice i invalida.

Povezane vesti - Kako zavesti Oskara

Do sada jedini standardi za najbolji film bili su da traje duže od 40 minuta i da udovoljava kritierjiima po tome kako je, gde i kada prikazan u javnosti.

Novi standardi će stupiti na snagu 2024. pa će se na 96. dodeli Oskara 2025. takmičiti samo filmovi koji će zadovoljiti najmanje dva standarda.

[caption id="attachment_300701" align="alignnone" width="680"]Shutterstock Shutterstock[/caption]

Predsednik Akademije David Rubin i izvršna direktorka Dawn Hudson kazali su kako standardi osiguravaju odražavanje različitosti globalne populacije na stvaranje filmova i na sastav publike koja se povezuje s tim filmovima.

Među standardima koji bi mogli privući najviše pažnje je onaj o sastavu glumaca. Filmovi poput onog "1917" o Prvom svetskom ratu ili film o mafiji "Irac" po tim kriterijima bili bi u nevoljama.

Povezane vesti - OPADA IZ GODINE U GODINU: Gledanost dodele Oskara najniža u istoriji

Ti standardi propisuju jedno od sledećih: najmanje jedan od vodećih glumaca mora biti pripadnik podzastupljene rasne ili etničke grupe, najmanje 30 odsto svih glumaca u sporednim i manjim ulogama moraju biti iz podzastupljenih grupa ili se priča mora baviti podzastupljenim grupama.

Imajući na umu slučajeve filmova koji ne bi mogli ispuniti te kriterijume a vredni su razmatranja za najbolji film akademija je uvela standarde uključivosti i na drugih područjima 'iza kamere'.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve