Scena
10.01.2023. 12:16
R.E.

Sad i zvanično

Novi Sad više nije prestonica kulture

Novi Sad
Izvor: Shutterstock

Nosioci titule kulturnih prestonica tokom 2022. godine, gradovi Eš (Luksemburg), Kaunas (Litvanija) i Novi Sad (Srbija) predali su u Atini te titule prestonicama kulture za 2023. godinu, Temišvaru (Rumunija), Vespremu (Madjarska) i domaćinu Elefsini (Grčka).

Elefsina je opština udaljena 18 kilometara od centra Atine i deo je gradskog područja grčke prestonice. Danas je industrijsko područje, a u antičko vreme bila je poznata kao svetilište i rodno mesto velikog starogrčkog tragičara Eshila.

Atina je bila prva Evropska prestonica kulture, 1985. godine.

Upravo je u Atini 1985. godine glumica i nekadašnja grčka ministarka kulture Melina Merkuri, zajedno sa francuskim ministrom kulture Džekom Langom.

Evropska prestonica kulture je projekat koji slavi složnost različitih evropskih kulturnih obrazaca, sa misijom da kroz komunikaciju različitih kultura ujedini ljude, gradove i zemlje i doprinese održivom jačanju evropske ideje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Esch2022 (@esch_2022)

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je na ceremoiniji sinoć u Atini da evropske prestonice kulture predstavljaju sve ono zbog čega je evropski kontinent cenjen, i da to prevazilazi kulturno bogatstvo: zajedničke vrednosti slobode, mira, pravde i ljudskih prava.

"Kultura je Evropa i Evropa smo svi mi - šest gradova koji učestvuju večeras na ceremoniji primopredaje, kao i sve prošle i buduće Evropske prestonice kulture", rekao je Šinas.

Primopredaja u Akropoljskom muzeju u Atini simbolički je predstavljena kroz skulpturu luksemburške vajarke i dizajnerke stakla Paskal Seil.

Skulptura predstavlja Evropu i inspirisana je poznatim grčkim mitom - otmicom kćerke feničanskog kralja Agenora, po kojoj je Evropa dobila ime.

Umetničko delo izrađeno je od različitih slojeva stakla, od kojih svaki predstavlja jednu evropsku državu, dok u njoj dominiraju boje Evropske unije, plava i žuta.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija dobila prvi Kulturni centar na Bliskom istoku
Shutterstock

Lepa vest

18.12.2022. 23:20

Srbija dobila prvi Kulturni centar na Bliskom istoku

Predstavom "To ti je Raj" beogradskog pozorišta Teatar Levo, u Dubajiu je otvoren Srpski kulturni centar (SKC) "Taraba", prvi te vrste u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i na Bliskom istoku.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve