Scena
21.02.2023. 04:05
R.E./FEST

Rediteljke

Ovo je "lepša polovina" 51. FEST-a

nemi film, projektor
Izvor: Shutterstock

Na 51. FEST-u će biti prikazano 29 filmova koje su režirale ili korežirale žene. Gledaoci će moći da pogledaju najnovija ostvarenja autorki iz 17 zemalja: Srbije, Hrvatske, Italije, Francuske, Nemačke, Holandije, Belgije, Švajcarske, Rusije, Turske, Azerbejdžana, Maroka, Kanade, SAD, Čilea, Meksika i Nigerije.

Iz Italije dolaze četiri autorke: glumica i rediteljka Valerija Bruni Tedeski snimila je poluautobiografski film "Zauvek mladi" (Forever Young) o prestižnoj francuskoj pozorišnoj školi, Suzana Nikjareli se u filmu "Kjara" (Chiara) bavi životom  Sv. Klare Asiške, Karolina Kavali u filmu "Amanda" prati "krizu prve četvrtine života" usamljene devojke rešene da obnovi staro prijateljstvo, a Frančeska Arkibuđi ekranizovala je roman "Kolibri" (The Hummingbird) Sandra Veronezija o čudesnom životu Marka Karere, čoveka koji ostaje miran usred haosa sveta koji ga okružuje.

Ženski rukopis srpske kinematografije predstavljaće Nina Ognjanović, čiji se film "Ovuda će proći put" takmiči za Beogradskog pobednika, i Mimi Vlaović, autorka kratkog filma "Tvoj čuvar", deo selekcije FEST Intro.

Sem Ognjanovićke, još četiri filma koje su režirale žene biće u Glavnom takmičarskom programu, od ukupno 17 ostvarenja: "Totem" Lile Aviles iz Meksika, "Tragovi" Dubravke Turić iz Hrvatske, "Sneg i medved" Seldžen Ergun iz Turske i "Dalilend" Meri Haron iz Kanade.

Film
Izvor: Shutterstock

Rediteljka iz Nemačke, Emili Atef, režirala je, ispostaviće se, poslednji film tragično nastradalog Gaspara Ulijela, "Više nego ikad" (More Than Ever). Ulijel i Viki Krips tumače srećan par koji se suočava sa teškom egzistencijalnom odlukom.

Tri Francuskinje snimile su filmove o romantičnim vezama: Mija Hansen-Love "Jedno lepo jutro" (One Fine Morning) sa Leom Sedu, Rebeka Zlotovski ostvarenje "Tuđa deca" (Other People's Children) sa Viržini Efira a Kler Deni "Zvezde u podne" (Stars at Noon) sa Margaret Kvoli. Njihova sunarodnica Leonor Seraj u svom filmu "Majka i sin(Mother and Son) bavi se periodom od dve decenije života samohrane majke koja se iz Obale Slonovače doselila u Pariz.

Majka je i u fokusu američke rediteljke rođene u Nigeriji, Činoje Čuku. Ona je snimila film "Til" (Till) o Afroamerikanki Mejmi Til i njenoj rešenosti da istera pravdu i razotkrije sistemski rasizam iza brutalnog ubistva njenog 14-godišnjeg sina, pedesetih godina prošlog veka na američkom Jugu.

Argentinka Manuela Martel snimila je višetruko nagrađivani film "1976" (Chile '76) o Karmen, supruzi, majci i baki koja zalazi na neistraženu teritoriju kada pristane da, na molbu sveštenika, u tajnosti brine o jednom mladiću. 

Od četiri dokumentarca u programu ovogodišnjeg FEST-a, dva su režirale žene: Amerikanka Lora Poitras, dobitnica Zlatnog lava za ostvarenje "Sva lepota i krvoproliće" (All the Beauty and the Bloodshed) o sunovratu jedne farmaceutske dinastije i Švajcarkinja Eva Vitija koja u "Voleti Patrišu Hajsmit" (Loving Highsmith) otkriva nepoznate detalje o čuvenoj književnici. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kandidati za Oskara na 51. FEST-u
oskar

Od 24. februara

10.02.2023. 02:05

Kandidati za Oskara na 51. FEST-u

Sedam ostvarenja nominovanih za najprestižniju filmsku nagradu Oskar biće premijerno prikazano, za domaću publiku, na 51. FEST-u: "Tar", "Živeti", "Razgovori žena", "Carstvo svetlosti", "Sva lepota i krvorpoliće", "EO" i "Marsel školjka u cipelama".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve