Scena
09.10.2022. 18:32
R. E.

Australija

U znak protesta, zalepili se za Pikasovu sliku (VIDEO)

1
Izvor: EPA / DAI KUROKAWA

Dve osobe su uhapšene u nedelju, zbog toga što su se zalepile za sliku Pabla Pikasa u Nacionalnoj galeriji Viktorije, u Melburnu.

Slika "Masakr u Koreji" nije oštećena, a protiv dvoje protestanata nije podignuta optužnica.

Muškarac i žena su namazali superlepak na ruke i prislonili ih na sliku, koja je pozamljena galeriji, kao deo izložbe "Vek Pikasa".

Objasnili su da su to uradili kako bi skrenuli pažnju na globalnu ekološku krizu i pozvali sve vlade, korporacije i institucije da se pozabave problemom klimatskih promena.

Antiratno ekspresionističko delo, koje je Pikaso naslikao 1951. godine, nije oštećeno jer je bilo prekriveno slojem perspeksa, vrstom zaštitnog stakla.

Demonstranti su članovi organizacije "Pobuna protiv izumiranja", a portparol ove grupe Bred Homvud je rekao da su aktivisti znali da mogu da "izvedu protest, a da ne oštete umetničko delo".

"Namera je bila da se zalepe za perspeks koji štiti sliku. Konzervator galerije je, uz pomoć acetona, rastvorio superlepak", rekao je Homvud za The Guardian.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako demonstranti stoje pored natpisa "klimatski haos = rat i glad“, dok jedan od aktivista viče: "Zaustavite ugalj, zaustavite gas, zaustavite naftu, zaustavite seču“.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto je bitkoin toliko štetan po Zemljinu atmosferu? 
Bitkoin

Istraživanje

07.10.2022. 20:00

Zašto je bitkoin toliko štetan po Zemljinu atmosferu? 

U novom članku objavljenom u časopisu Nature Scientific Reports, grupa istraživača sa Univerziteta u Novom Meksiku objavila je porazne rezultate: bitkoin, najpopularnija i najvrednija kriptovaluta, po uticaju na klimatske promene nalazi se među najštetnijim industrijama – negde između proizvodnje govedine sa jedne, i benzina sa druge strane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve