Scena
04.01.2023. 14:50
Beta / AP

"Romeo i Julija"

Zvezde tužile Paramaunt jer ih je seksualno iskoristio

1
Izvor: Beta / AP

Obe zvezde filma "Romeo i Julija" iz 1968. tužile su studio Paramaunt pikčers zahtevajući obeštećenje veće od 500 miliona dolara zbog scena u kojima su, iako maloletne, snimljene nage.

Olivija Hasi (71) koja je tada imala 15 godina i Leonard Vajting (72), tada 16-godišnjak, podneli su tužbu u Višem sudu u okrugu Los Anđeles navodeći seksualno zlostavljanje, seksualno uznemiravanje i prevaru.

Reditelj Franko Zefireli koji je umro 2019. godine im je pre snimanja rekao da će nositi donji veš boje kože u sceni u krevetu u filmu i koja je nastala poslednjih dana snimanja, navodi se u tužbi.

Ali, na dan snimanja Zefireli je rekao Vajtingu koji je igrao Romea i Hasi koja je igrala Juliju, da će imati samo šminku za telo, uveravajući ih da će kamera biti postavljena tako da se neće videti nagi delovi, dodaje se u tužbi.

Oni su ipak snimljeni nagi bez svog znanja što je kršenje zakona američke države Kalifornije i saveznih zakona SAD protiv nepristojnosti i eksploataciji dece.

Zefireli im je rekao da moraju da glume bez odeće jer će inače "film propasti" i njihove karijere će biti upropašćene, dalje se kaže u tužbi.

Mladi glumci su poverovali da "nemalju izbora nego da glume goli sa šminkom za telo kao što je traženo".

Vajtingova gola zadnjica i Hasine gole grudi kratko se vide u toj sceni.

Film i pesma iz filma su bili glavni hitovi u to vreme, a od tada je film prikazivan brojnim generacijama srednjoškolaca koji uče Šekspira.

U tužbi se navodi da su dve zvezde decenijama trpele emocionalnu štetu i mentalnu bol i da su oboje imali karijere koje nisu odrazile uspeh filma.

Navodi se da, s obzirom na patnje i prihode od filma, glumcima sleduje više od 500 miliona dolara odštete.

Tužba je podneta pod kalifornijskim zakonom kojim se privremeno ukida zastarelost za seksualno zlostavljanje dece, a koji je doveo do niza novih tužbi i obnovu mnogih drugih koje su ranije odbačene.

Hasi je u intrervjuu za časopis Verajeti u 2018. za 50 godišnjicu filma branila tu scenu: "Niko mojih (tadašnjih) godina nije to ranije radio", rekla je ona dodajući da je Zefireli snimio scenu s ukusom i da je "bila potrebna za film".

Časopis Verajeti je prvi javio o tome da su dve zvezde podnele tužbu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izgleda da nam je "Avatar" baš, baš nedostajao
avatar

Zanimljivo...

21.12.2022. 22:35

Izgleda da nam je "Avatar" baš, baš nedostajao

Tek što je zasijao na velikom bioskopskom platnu naših sala film "Avatar: put vode" već vrtoglavom brzinom privlači ogroman broj domaćih gledalaca.
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
17°C
22.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve