Scena
08.03.2024. 15:20
Mihailo Paunović

Srbi i muzika

"Pesma za Evroviziju“ i da li smo, zapravo, hronično podeljeni

teja dora, ATA
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Do sada smo se delili na četnike i partizane, na crveno-bele i crno-bele, na prvosrbijance i drugosrbijance, a odnedavno i na fanove Breskvice i Teja Dore...

Postalo je skoro nemoguće imati stav i mišljenje o bilo kojoj temi, o bilo kom pitanju. Stav i mišljenje izjednačeni su sa biranjem strana, odnosno kojoj grupi Srba pripadate.

Tužno je gledati u kakvom se stanju nalazi srpsko društvo i koliko je podeljeno... Do sada smo se delili na četnike i partizane, na crveno-bele i crno-bele, na prvosrbijance i drugosrbijance, a odnedavno i na fanove Breskvice i Teja Dore... Još je tužnije gledati mržnju koja vlada među suprotnim polovima.

Do koje mere može da ide kreativnost kada je reč o podeli jednog naroda pokazala je "Pesma za Evroviziju“. Trebalo je da to bude takmičenje kao i svako drugo, na kom će se na osnovu glasova publike i žirija izabrati srpski predstavnik za "Evroviziju“. Umesto očekivanog, dobili smo bolesnu atmosferu kao da smo pred građanskim ratom.

Još i pre samog takmičenja, kada su pesme objavljene, u javnosti su se Anđela Ignjatović, poznatija kao Breskvica, i Teodora Pavlovska profilisale kao favoritkinje pre svega zbog patriotskih nota u svojim pesmama.

Sa patriotizmom se nastavilo i nakon što je pesma "Lila Ramonda“ Teja Dore proglašena za pobedničku. Instant se potegla polemika oko toga da je "Gnezdo orlovo“ više srpska jer je mnogi povezuju sa Kosovom iako je Olivera Kovačević, urednica i supervizorka "Pesme za Evroviziju“, više puta istakla da pesma "Evrovizije“ mora da bude "apolitična, da ona u svom statutu i pravilniku ima uslov da pesme koje se takmiče ne mogu da imaju nikakav politički sadržaj, ali ni politički kontekst“.

Cela tragedija kojoj prisustvujemo već nekoliko dana izbila je jer je Anđela Ignjatović dobila ubedljivo najveći broj glasova publike, ali je Teja Dora pobedila na osnovu glasova žirija.

Zbog načina na koji je glasala, odnosno zbog toga što je Breskvici dala nula poena, a 12 bodova Teya Dori, Ivanu Rašić, poznatiju kao MC Sajsi, danima razapinju po društvenim mrežama, ali i po pojedinim medijima.

Povodom celog slučaja Rašićeva je govorila za N1 gde se upravo dotakla podela u srpskom društvu.

"Mrzim tu podelu na prvu i drugu Srbiju i mislim da je veoma štetna. Ona toliko unazađuje ovo društvo, i ono je ranjeno. Ovakva vrsta jednog takmičenja da izazove toliku buru – ona je pokazatelj da nešto nije u redu. Ovo društvo nema viziju gde treba da ide već decenijama, pa se ide u najsuroviji kapitalizam“, objasnila je ona.

Da sa nama kao društvom nešto definitivno nije u redu potvrđuje talenat da svaku temu učinimo političkom, ali to nije ništa novo. "Pesma za Evroviziju“ samo je okidač i pokazatelj naše prave slike i toga koliko smo sopstvenim glupostima zagadili okolinu u kojoj živimo, ali i mlađe generacije.

breskvica, ATA
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Već nekoliko dana se na društvenim mrežama za 9. mart najavljuje protest Breskvičinih fanova ispred RTS-a, ali i kontraskup fanova Teja Dore. Ukoliko do skupova uopšte dođe, biće to prilika za dečake i devojčice da prvi put iskažu svoje nezadovoljstvo na istim onim ulicama gde su im roditelji, bake i deke ostavljali mladost. I to baš na 9. mart, simbolično.

Ukoliko klinci izađu, biće to zbog toga što roditelji nisu uspeli da im objasne da niko nije pokraden i da Srbija nije takva zemlja u kojoj je žiri prisiljen da glasa za nekoga. Tužno.

Proći će taman toliko vremena i klinci će zaboraviti na Breskvicu i Teja Doru, a na red će doći beogradski izbori i nova prilika da gledaju starije kako ne razgovaraju zbog raličitih političkih stavova.

Koliko politika može uspešno da prodre do svakog sloja društva, već smo jednom osetili baš na primeru "Pesme za Evroviziju“, pre tačno 18 godina. Istorija je tu da nas podseća kako ne treba, a ne da bismo ponavljali iste greške.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
30°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve