Scena
27.07.2020. 12:41
R. E.

Poslednja diva zlatnog doba Holivuda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Olivija de Hevilend, zvezda zlatnog doba Holivuda, preminula je juče, 26. jula, u 105. godini.

Tokom karijere duge više od 50 godina snimila je skoro 50 filmova, a najpoznatija je po ulozi u filmu „Prohujalo sa vihorom“, koja joj je donela jednu od pet nominacija za Oskara.

Tokom karijere aktivno se suprotstavljala sistemu holivudskih studija i bila je centralna figura borbe protiv tog sistema, zahtevajući bolje ugovore za glumce, piše BBC.com.

Rođena je u Tokiju 1916. godine, a ubrzo se sa roditeljima i sestrom, takođe čuvenom glumicom Džoan Fontejn, preselila u Kaliforniju.

Skrenula je pažnju na sebe ulogom u filmu „Kapetan Blad“ u kojem joj je direktni partner bio Erol Flin.

Četiri godine kasnije dobila je ulogu Melani u filmu „Prohujalo sa vihorom“. Tada joj je Oskar izmakao ’za dlaku’. Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu, te godine dobila je Heti MekDenijel za svoj rad u istom filmu.

Povezane vesti - ZBOG RASIZMA: Film “Prohujalo s vihorom” uklonjen sa HBO max

Zlatnu statuu osvojila je 1946. godine za ulogu u filmu „Svakom svoje“, a zatim i drugu za glavnu žensku ulogu u filmu „Naslednica“, 1949. godine.

Mnogo se govorilo o burnom odnosu koji je imala sa sestrom. Navodno su imale razmirice još od detinjstva. Situaciju je pogoršala činjenica da su 1942. godine obe nominovane za najbolju žensku ulogu, a pobedila je Džoan Fontejn.

Poznata je činjenica da je 1951. godine odbila ulogu Blanš DuBoa u filmu „Tramvaj zvani želja“, koju je na kraju meastralno odigrala Vivijen Li.

Olivija de Hevilend nastavila je da glumi sve do kasnih 1980-ih, a 1986. godine osvojila je Zlatni Globus za ulogu u TV seriji „Anastasija: Anina misterija“.

Pored glume, bavila se borbom protiv holivudskih studija u vreme kada su imali potpunu kontrolu nad svojim zvezdama.

Uz podršku američkog ’Esnafa glumaca’, 1943. godine tužila je studio „Vorner Braders“ jer su joj produžili ugovor kao kaznu za odbijanje nekih uloga. Vrhovni sud u Kaliforniji presudio je u njenu korist, što je dovelo do uspostavljanja „De Hevilend zakona“, koji je osporio nivo kontrole koji su studiji imali nad svojim glumcima.

Olivija de Hevilend je 1943. godine dobila je titulu Dame, tj. ženskog nosioca Ordena Ujedinjenog Kraljevstva, nekoliko nedelja nakon svog 101. rođendana.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

U trenutku smrti bila je najstariji živi izvođač nagrađen Oskarom. Umrla je u svom domu u Parizu, saopštio je njen predstavnik za štampu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve