POZADINA NASTUPA Madona na Evroviziji poslala političku poruku

POZADINA NASTUPA Madona na Evroviziji poslala političku poruku


Organizatori takmičenja za Pesmu Evrovizije pribojavali su se da će se neki od takmičara, pod pritiskom međunarodnog pokreta za bojkot, odustajanje od finasiranja i sankcije protiv Izraela, fokusirati na politiku u svom nastupu. Na kraju, međutim, to je učinila Madona, specijalna gošća koja je svoj nastup prošle noći u finalu u Tel Avivu iskoristila da izrazi politički stav, navode danas izraelski mediji.

Dok je pevla pesmu “Future”, dvoje njenih igrača okrenulo je ledja, igrčica je imala palestinsku zastavu, a njen partner izraelsku. Oni su se držali za ruke kao gest koegzistencije.

U zvaničnom saopštenju Evrovizije navedeno je da to nije bio deo probe, kao i da to nisu odobrili ni organizator Evropska radio difuzna unija (EBU), niti izraelski javni servis Kan.

“Nadmetanje za pesmu Evrovizije je nepolitički događaj i Madoni je to stavljeno dao znanja”, navedeno je u saopštenju.

Nekoliko igrača nosilo je gas maske tokom nastupa.

Madona i njena pratnja sa preko 100 ljudi stigla je u Izrael u privatnom avionu izraelsko-kanadskog milijardera Silvana Adamsa, koji je delom i finansirao njen nastup, nadajući se navodno da će to doprineti pozitivnom imidžu Izraela kao domaćinu Evrovizije i interesu da se slično nadmetanje održi i u Severnoj Americi.

Adams je rekao prošle nedelje da je Madona istinski prijatelj Izraela i da zna da ono što kažu oni iz sveta BDS nije istina.

Madonin nastup bio je četvrti u Izraelu, a prethodno je gostovala 1993, 2009. i 2012.  Pop ikona je posetila Izrael još nekoliko puta zainteresovana za pokret jevrejske mistike, kabale, u okviru kojeg je prihvatila jevrejsko ime Ester.

Pobednik jučerašnjeg 64. takmičenja za pesmu Evrovizije, održanog pod motom “Usudi se da sanjaš” je predstavnik Holandije Dankan Lorens koji je bio glavni favorit.

Categories

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar