POZAJMLJEN NA GODINU DANA: Rodenov “Mislilac” u Luvru u Abu Dabiju

POZAJMLJEN NA GODINU DANA: Rodenov “Mislilac” u Luvru u Abu Dabiju

EPA-EFE/MARTA PEREZ


Jedna od najpoznatijih skupltura svih vremena, Rodenov “Mislilac”, našao je svoj novi dom u Luvru u Abu Dabiju. Bronzana skulptura, koja je na godinu dana pozajmljena iz Rodenovog muzeja u Parizu, jedan je od originalnih odlivaka koje je napravio Ogist Roden, između 1881. i 1882. godine.

“Sama skulptura je veličanstvena i izuzetno je moćna. Roden je jedan od najslavnijih i univerzalnih umetnika, tako da zaista moramo da ga imamo u Luvru u Abu Dabiju”, rekla je Suraja Nudžaim, zadužena za kolekcije u muzeju u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Mislilac” je jedno od nekoliko Rodenovih dela u Luvr Abu Dabiju, od kojih su neka pozajmljena, a druga deo stalne kolekcije.

luvr abu dabi

Povezane vesti – MUZEJ LUVR U ABU DABIJU: Kako izgleda novo ruho klasike…

“Mislilac”, koji se prvobitno zvao “Pesnik”, bio je deo Rodenove kompozicije “Vrata pakla”, koja prikazuje scenu iz Danteovog “Pakla”. Originalna skulptura, visoka nešto više od 70 centimetara, nalazi se na vrhu kapije, a veruje se da prikazuje samog Dantea. Prvi put je pojedinačno izložen 1888, pre nego što je uvećan 1904.

Mnogo velikih odlivaka “Mislioca” danas postoje širom sveta, uključujući i onaj u bašti Rodenovog muzeja u Parizu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar