Scena
20.10.2020. 13:57
R. E. / City Magazine

POZORIŠTE U OKTOBRU: Premijere, komad o slavnom slikaru, mjuzikl...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Krajem ovog meseca nas očekuje nekoliko zanimljivih premijera na beogradskoj pozorišnoj sceni. Biće tu komad o slavnom slikaru, mjuzikl sa pesmama popularnog domaćeg muzičara, pozorišna adaptacija poznatog filma i još štošta toga zanimljivog. City Magazine, u redovima koji slede, otkriva detalje o novitetima na pozorišnom repertoaru glavnog grada.

TRI PREMIJERE U BEOGRADSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

BDP počinje novu sezonu s tri premijere na čije izvođenje se čekalo još od pre izbijanja pandemije izazvane koronavirusom.

Prva premijera je "Ružni, prljavi i zli", rađena po motivima filma Etorea Skole i u adaptaciji Slobodana Obradovića i režiji Lenke Udovički. "Ružni, prljavi i zli" je crnohumorna priča o ljudima s margine, o ogromnoj porodici koja živi u pretrpanoj straćari, u nehigijenskom naselju na obodu Rima. Siromaštvo izaziva najgore u porodičnim odnosima glavnih junaka i, po elementima fimskog podžanra „neorealizma”, opšti lični, moralni i emocionalni pad.

Uloge tumače Ozren Grabarić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Ivana Nikolić, Iva Ilinčić i drugi. Premijera je održana 8. oktobra na Velikoj sceni "Olivera i Rade Marković".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Druga nova predstava na Crvenom krstu je "Nije to to, studije Fausta" u režiji Tomija Janežiča i koprodukciji sa sarajevskim SARTR-om, festivalom MESS i Zetskim domom sa Cetinja.

Komad je baziran na studiji Fausta Simone Semenič, koja se bavi ponovnim ispisivanjem dobro poznatih scena Geteovog remek-dela kroz prizmu odnosa mita i savremenih okolnosti na Balkanu u kontekstu uspostavljanja mosta između Istoka i Zapada.

U predstavi igraju Selma Alispahić, Maja Salkić, Emina Muftić, Amila Terzimehić i drugi.

Poslednja premijera je "Čitač", po romanu Bernarda Šlinka, u dramatizaciji Fedora Šilija i režiji Borisa Liješevića. Roman nemačkog književnika i pravnika, iz 1995. godine, analiza je konflikta posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, te postavlja moralna pitanja o ispravnosti suđenja nacistima u posleratnoj Nemačkoj.

Povezane vesti - INTERVJU NIKOLA JOKSIMOVIĆ: Ne možemo svi da glumimo samo u Beogradu

Uloge su poverene Mirjani Karanović, Jadranki Selec, Slobodanu Bodi Ninkoviću, Marku Grabežu, Milici Zarić i Ivanu Tomiću. "Čitač" ima premijeru na Velikoj sceni 24. oktobra, a repriza je 25. oktobra.

BAJAGA U POZORIŠTU NA TERAZIJAMA

Publika će konačno imati priliku da vidi dugoočekivani mjuzikl nastao po hit-pesmama Momčila Bajagića "S druge strane jastuka" u adaptaciji Stevana Koprivice i režiji Juga Radivojevića na sceni Pozorišta na Terazijama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ljubavnu priču dvoje mladih nastalu po stihovima koje svi znamo, Stevan Koprivica vešto transformiše u odu Beogradu u kojoj, jednako, učestvuju svi članovi ansambla – glumci, hor, balet i orkestar – bivajući sve vreme na sceni u jedinstvenom spoju Bajaginih hitova prošlog vremena i sadašnjeg Beograda i njegovih mladih generacija.

Veliki glumački ansambl predvode Slaven Došlo, Milena Živanović, Žarko Stepanov, Igor Damnjanović i Elizabeta Đorevska. Premijera je bila 9. oktobra, a reprize su 21, 24, 25, 28, 30. i 31. oktobra.

PIKASO U ATELJEU 212

Za kraj dolazimo do najaktivnijeg pozorišta u ovoj sezoni – Ateljea 212. Posle dve premijera i praizvedbom komada Filipa Grujića na početku meseca, oktobar zatvara "Jedan Pikaso", duodrama Džefrija Hačera o slavnom slikaru u režiji Erola Kadića.

Radnja je smeštena u okupirani Pariz 1941. i bazira se na ukronijskom susretu velikog umetnika i obrazovane i privlačne žene, predstavnice nacističkog režima.

Uloge tumače Tihomir Stanić i Sofija Juričan. Premijera je 25. oktobra, na Pikasov rođendan, na sceni "Mira Trailović", a repriza dan kasnije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve