Scena
02.02.2022. 22:40
Tanjug

"Nivo 23"

Preminuo novinar Velja Pavlović

Velja Pavlović
Izvor: YouTube screenshot - TV Studio B

Dugogodišnji novinar radija i televizije Studio B Velja Pavlović, autor kultnih i uticajnih emisija "Nivo 23“ i "Duhovnici", preminuo je u 69. godini.

Pavlović (1953-2022) je diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, 1978. postaje honorarni saradnik, a od 1980. stalno zaposleni novinar Radija Studio B, gde je potom bio urednik Kulturnog programa.

Bio je i prvi urednik televizijskog programa Studija B, zabranjenog policijskom akcijom posle 45 minuta emitovanja 28. marta 1990. godine.

Sarađivao je i sa Kulturnom rubrikom dnevnog lista Politika, bio je urednik kulturnog programa Televizije Politika (1995-1996), a pisao je za Ilustrovanu politiku, NIN, Vreme, Monitor, Rok, Politikin Zabavnik, Pravoslavlje i druge časopise.

Pavlović je između ostalih radio autorske emisije "Kultura na raskršću", "Kulturni kalendar", "Nivo 23" i "Duhovnike". Bio je dobitnik nagrade Narodnog muzeja u Beogradu i Zlatne značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.

Povodom 20 godina "Nivoa 23" objavljene su dve knjige sa razgovorima iz te emisije tokom devedesetih godina.

Među Pavlovićevim brojnim sagovornicima bili su Vladeta Jerotić, Raša Livada, Dragan Nikolić, Milan St. Protić, Predrag Ejdus, Nikola Milošević, Svetislav Basara, Dragoslav Mihailović, Irfan Mensur, Nebojša Ðukelić i Peca Popović.

Povodom vesti o Pavlovićevoj smrti dugogodišnja novinarka Studija B Jelena Gajšek je na svom fejsbuku napisala: "Kakva je sad nebeska Studio B ekipa, nedostižna i na najvišem nivou - Nivo 23".

Gajšek je podsetila i da je "u kakofoniji agresivnih, površnih, često i vulgarnih pojava koje promiču po brojnim televizijama Velja Pavlović 'stručnjak za književnost, Boga i rokenrol, bio jedinstvena pojava, kao obrazovan, posvećen novinar koji je imao stila, ukusa, odmerenosti i poštovanja za osobe sa kojima razgovara".

"Večna slava Velji Pavloviću koji je uz Slobodana Konjovića kao muzičkog dirigenta predstavljao kulturnu i civilizacijsku platformu jednog neponovljivog medija, ne samo na ovom prostoru nego u svetu uopšte. Nivou 23 su samo retki imali čast da pristupe", napisao je novinar i voditelj Studija B Peđa Lukić.

Nekadašnji muzički novinar i kritičar Vladimir Stakić napisao je na svom Facebook-u da nas je "napustio jedan od simbola onog najboljeg što je Studio B nekada bio i veliki borac za promociju vrednih dostignuća u kulturi i umetnosti".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Preminuo autor stripa "Partizani", "Kapetan Leši"...
crtanje, strip

Julio Radilović Jules

28.01.2022. 11:54

Preminuo autor stripa "Partizani", "Kapetan Leši"...

Strip crtač Julio Radilović Jules, poznat po serijalima "Partizani", "Herlok Šolms" i drugima, preminuo je u 94. godini, javljaju hrvatski mediji.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve